Virtsatietulehdus-potilasohje

Virtsatieinfektio tarkoittaa virtsateiden bakteeritulehdusta. Virtsatieinfektio on pääasiassa naisten tauti. Nuorilla ja keski-ikäisillä miehillä virtsatieinfektio on harvinainen. Hengitystieinfektioiden jälkeen se on yleisin lääkärin hoitoa vaativa infektio.

Virtsatieinfektio diagnosoidaan tyypillisten oireiden perusteella, varmistetaan virtsakokeella ja hoidetaan bakteerilääkkeillä. Yleensä hoito tehoaa hyvin ja aiheuttajabakteeri saadaan häädettyä virtsateistä. Varsinkin miehillä on syytä tutkia virtsatieinfektion taustalla olevia syitä, kuten eturauhasen tilannetta. Lasten virtsatieinfektion taustalla saattaa olla toimintahäiriö virtsateissä.

Virtsatietulehduksen omahoito

Bakteerilääkkeet ovat ensisijainen, täsmällinen, tehokas ja nopea hoitomenetelmä virtsatieinfektioissa. Tarvittaessa bakteerilääkkeitä käytetään myös virtsatieinfektioiden estohoitoon.

Muitakin keinoja virtsatietulehduksien ehkäisyyn on olemassa. Näitä keinoja ei ole tutkimuksin osoitettu tehokkaiksi, mutta niiden käyttöä voi kokeilla koska niistä ei ole haittaakaan. Runsas juominen lisää virtsan määrää ja tällöin rakon virtsa vaihtuu nopeammin ja voi hankaloittaa bakteerien oloa rakossa. Samoin virtsarakon tiheä tyhjentäminen voi auttaa. Ummetus kannattaa hoitaa. Hyvä hygienia vähentää alapään bakteerikantoja ja siten voi vaikuttaa virtsatieinfektioiden esiintymiseen. Kylmettyminen ja tiukat vaatteet voivat ärsyttää virtsaputken suuta. C-vitamiinin runsasta nauttimista voi kokeilla, sillä se happamoittaa virtsaa ja siten hidastaa bakteerien lisääntymistä virtsassa. Siittiöitä tappavia ehkäisypuikkoja, -vaahtoa ja tabletteja kannattaa välttää.

On osoitettu, että karpalo- ja puolukkamehu vähentävät nuorilla naisilla virtsatieinfektion uusiutumista, joten karpalo- ja puolukkamehun nauttimista voi perustellusti suositella virtsatieinfektioiden ehkäisyyn. On myös osoitettu, että paikallinen estrogeenihoito (estradioli- tai estriolilääkitys) vaihdevuosien jälkeen vähentää infektiojaksoja. Vaihdevuosien jälkeen limakalvot ohenevat ja se voi altistaa infektioille. Paikallisella estradioligeelillä limakalvon ohenemista voidaan estää. Suun kautta otetun estrogeenihoidon vaikutuksesta virtsatieinfektioihin on tutkimuksissa saatu ristiriitaisia tuloksia.

Joskus toistuvien virtsatieinfektioiden taustalla on sukupuoliyhdyntään liittyvä virtsaputken suun hankaus ja bakteerien kulkeutuminen virtsateihin yhdynnän aikana. Jos infektiot näyttävät liittyvän yhdyntään, kannattaa rakko tyhjentää yhdynnän jälkeen ja ottaa estolääkitys kerta-annoksena heti yhdynnän jälkeen.

Vaivaako virtsatietulehdus? Milloin lääkäriin?

Tihentynyt virtsaamisen tarve ja kirvely virtsatessa viittaavat virtsatieinfektioon. Myös samea tai verinen virtsa ja virtsan väkevä haju voivat olla merkkejä virtsatieinfektiosta. Kylki- tai selkäkipu ja kuumeilu sekä yleistilan lasku viittaavat munuaistason tulehdukseen. Vanhuksen virtsankarkailu, virtsaamattomuus tai sekavuus voi olla virtsatieinfektion oireita, joiden ilmaantuessa kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

Lääkäri päättää virtsatestin perusteella, tarvitaanko bakteerilääkitystä. Laboratoriokokeita ei lääkkeen määräämiseen välttämättä tarvita nuorella, muuten terveellä naisella, jolla on aikaisemminkin ollut virtsatieinfektio ja jolla on tyypilliset virtsatieinfektion oireet.

Lisätietoa:

Lääkärikirja: Virtsatietulehdus

Lähteet:

Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin, Suomen Nefrologiyhdistyksen ja Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Virtsatieinfektiot. Käypä hoito. 7.11.2006.

Mikstra. Virtsatietulehdus (potilasohje). Potilasohjeet.

Wuorela M, Kouri T, ym. Virtsatieinfektiot. Duodecim. 2007;123(7):851.

Huovinen, Pentti.Virtsatieinfektiot aikuisilla. Lääkärikirja Duodecim. 7.8.2006.

Riikola T, Wuorela M, Uhari M. Virtsatieinfektiot, potilasversio. Käyvän hoidon potilasversiot. 12.4.2007.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri. Potilasohje: Virtsatulehdusten ehkäisy. Sairaanhoitopiirien potilasohjeet. 24.01.2002.

Tarkastajalääkäri on tarkistanut tekstin 19.10.2010.

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Minulla vuoti virtsan mukana vettä yöllä aamulla ei enää ollu verisä virtsaa menin Terv.keskukseen.terveyden hoitajalle kirjoitti .lääke resetin lääkäriä en tavannu otti virtsa kokeen oli tulehdus määräsi vain lääkkeet mulle eikä puhunu mitään jatko tutkimuksia olen 59 v nainen Tampereelta 6v sit sairastin rinta syövän olen huolestunu kun ei määräny lisä kokeisiin.ihmettelen.meneekö se näin vain lääkkeelä ohi.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.