Rintojen tutkiminen -potilasohje

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpäsairaus. Siihen sairastuu Suomessa lähes 4 000 naista vuosittain. Rintasyöpää esiintyy eniten yli 50-vuotiailla naisilla. Rintasyövän yleisyyden lisääntymisen syinä epäillään olevan mm. väestön vanheneminen sekä synnytysten lukumäärän väheneminen. Muita sairastamisvaaraa suurentavia tekijöitä ovat kuukautisten varhainen alkamisikä, myöhään alkaneet vaihdevuodet, lapsettomuus tai ensimmäinen synnytys yli 30-vuotiaana, pitkäaikainen (yli 5 vuotta) hormonikorvaushoito, ylipaino ja runsas alkoholin käyttö.


Rintasyövän hoitoennuste on sitä parempi mitä aikaisemmin syöpä todetaan. Rintasyövän tärkeä toteamismuoto on rintojen omatoiminen säännöllinen tutkiminen, mieluimmin kuukautisten jälkeen, jolloin rinnat aristavat vähiten. Jokaisen yli 20-vuotiaan naisen olisi hyvä tarkastaa rintansa kuukausittain.

Kaikki löytyneet kyhmyt eivät ole vaarallisia, sillä rinnoissa voi olla runsaasti sidekudos ja/tai rasvakyhmyjä, mutta jokainen löytynyt kyhmy pitää tarkistuttaa lääkärillä. Lääkärin tutkimuksen jälkeen tehdään tarvittaessa lisätutkimuksia kuten mammografiakuvaus ja/tai ultraääni- eli kaikukuvaus. Jos jokin tutkimuksista herättää rintasyöpäepäilyn tai rintarauhasen kyhmyn luonne halutaan varmistaa, otetaan kyhmystä neulalla solunäyte ultraääniohjauksessa. Jos rintasyöpä todetaan, hoitona on leikkaus ja mahdollisesti tapauksesta riippuen myös säde- ja/tai sytostaattihoito.


 

Rintojen omatoiminen tutkiminen

  1. Tutki rinnat kuukautisten jälkeen, jolloin rintakudos on mahdollisimman pehmeä. Voit tutkia rinnat ensin peilin edessä yläruumis paljaana, kädet alhaalla riippuen. Nosta kädet ylös (pään yläpuolelle) ja tarkkaile liikkeen aikana, sekä alkuasennossa seisten, onko rinnoissa muodonmuutoksia tai sisäänvetäytymiä. Tarkasta myös nännit ettei niissä ole muodonmuutoksia, pysyviä sisäänvetäytymiä tai esim. veristä vuotoa.

  2. Käy selin makuulle, siten rintarauhasten tutkiminen on helpompaa. Tutki rinta pehmein painalluksin ja liikkein. Mikäli kovettumia on, ne tuntuvat käden ja rintakehän välissä. Tee tutkimus sekä toinen käsi alhaalla että ylhäällä.

  3. Tunnustele lopuksi kainalokuopat samoin kuin rinnatkin. Rintasyöpä voi aiheuttaa suurentuneita imusolmukkeita kainalokuoppaan. Suurentuneet imusolmukkeet tuntuvat pikkurillinpään/sormenpään kokoisina nysterminä.

Rintojen tutkimiseen voit aina pyytää apua ja opastusta terveydenhoitajilta esim. omasta terveyskeskuksestasi.


 

Milloin lääkäriin?

  • Jos tunnet kovettuman

  • Jos rinnan ääriviivat ovat muuttuneet

  • Jos iho vetäytyy kuopalle

  • Jos nännit ovat sisäänpäin vetäytyneet

  • Jos nännistä alkaa tulla nestettä

Lisätietoa

Lääkärikirja: Rintasyöpä

Tarkastajalääkäri on tarkistanut tekstin 19.10.2010.

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Juuri näin...itse tiedät rintasi...mikä siellä ei ole aiemmin ollut ja heti hoitoon....työterveyteen ja sieltä eteen päin...ja kiität itseäsi aina , että toimit heti...❤

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.