Treeni ja ravinto

Unohda vanhat trendiviljat - freekeh tulee ja valloittaa

Onko kvinoa jo tuttu? Hyvä, mutta se on jo mennen talven lumia. Suomeen on rantautumassa freekeh, arabialainen vehnälaji, joka on käytännössä kypsymättömänä kerättyä vehnänjyvää. Lue lisää.

30.3.2015 Terve.fi

Onko kvinoa jo tuttu? Hyvä, mutta se on jo mennen talven lumia – ainakin jos on uskominen Helsingin Sanomia. HS:n mukaan Suomeenkin on rantautumassa freekeh, arabialainen vehnälaji, joka on käytännössä kypsymättömänä kerättyä vehnänjyvää.

Mutta mihin freekehin suosio sitten perustuu? Kuitupitoisen vihreän vehnän on tutkimuksissa huomattu olevan terveellisempää kuin tavallisen vehnän, koska siinä on kuitujen lisäksi proteiinia ja mineraaleja.

Kun freekeh kerätään, se kuivataan savustetaan. Tuloksena on vilja, jossa on kolme kertaa enemmän kuituja kuin tummassa riisissä ja kaksi kertaa enemmän kuin kvinoassa.

- On hyvä syy siihen, miksi niitä on käytetty vuosisatoja tai jopa vuosituhansia. Kun ihmiset työskentelivät pellolla aamusta iltaan, oli tärkeää saada ravintoa, joka piti kylläisenä pitkään. Vihreällä vehnällä, speltillä ja bulgurilla on alhainen glykeeminen indeksi. Sen vuoksi niiden hiilihydraatit imeytyvät hitaasti, viljateknologian lehtori Tuula Sontag-Strohm kertoi Helsingin Sanomille.

Vaikka freekehiä ei vielä Suomen kaupoista juurikaan löydy, voitaneen luvata sen suosion lisääntyvän myös pohjolamme perukoilla.

Lähde: Helsingin Sanomat

Lue lisää:

Hyvä vai paha vilja? Tässä ovat myytit ja faktat

Gluteeniton dieetti – älä tule tänne

Gluteeniyliherkkyys on keksittyä

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt