Näin opetat lastasi keskittymään paremmin - 9 vinkkiä | Terve.fi
Artikkeli
Näin opetat lastasi keskittymään paremmin - 9 vinkkiä
Lue lisää aiheesta: Leikki-ikä

Keskittymiseemme vaikuttaa kolme temperamentin piirrettä: sinnikkyys, aktiivisuus ja alttius tulla häirityksi. Lapsi ei voi temperamentilleen mitään, mutta selkeällä, rauhallisella ja kannustavalla kasvatuksella voidaan auttaa lasta keskittymään paremmin.

Poimimme aivotutkija Minna Huotilaisen vinkit auttaa lasta keskittymään paremmin Pelastakaa Pojat -kirjasta:

  • Riittävät unet. Unen laatu ja keskittymiskyky kulkevat käsi kädessä. Keskustele lapsen kanssa päivän asioista ennen nukkumaanmenoa, jotta keskeneräiset asiat ja huolet eivät jää painamaan lapsen mieltä. Lapsi tarvitsee riittävän määrän unta, sillä päivän aikana opitut asiat painuvat mieleen juuri syvän unen aikana.
  • Kosketa lasta. Lapsen koskettaminen, hieronta ja syli rauhoittavat lasta ja parantavat keskittymiskykyä.
  • Opeta kädestä pitäen. Mikäli lapsi ei kahden kehotuksen jälkeen toimi, hän ei ehkä ymmärrä tehtävää tai tuntee pelkoa sitä kohtaan. Pidä lasta kädestä kiinni ja suorittakaa tehtävä yhdessä.
  • Motivoi lasta. Kannustin tai houkutin saa lapsen näkökulman pois hankalasta tehtävästä. Myös innostus ja kiinnostus auttavat, joten esittele tehtävä lapsen kannalta kiinnostavasti.
  • Opeta lapselle pitkäjänteisyyttä. Ota lapsi mukaan monivaiheisiin tehtäviin, jotka kasvattavat pitkäjänteisyyttä. Esimerkiksi pullataikinan teossa odotellaan sen kohoamista, leivotaan, paistetaan ja syödään. Pitkäjännitteisyys palkitsee.
  • Kehu lasta. Muista aina kehua ja kiittää lasta, vaikka työ olisikin tehty yhdessä. Ihaile ja kiitä lasta, joka keskittyy ja anna hänen tuntea onnistuneensa.
  • Musiikki auttaa keskittymään. Musiikkiharrastus edistää keskittymiskykyä, lisäksi sen on havaittu edistävän kielten opiskelua.
  • Sulje häiriötekijät pois. Puheensorina, televisio, sotkuinen ympäristö ja lelut voivat häiritä lapsen keskittymistä. Mikäli taas liika virikkeettömyys häiritsee lasta, voi esimerkiksi sanaton taustamusiikki auttaa keskittymistä.
  • Liikkuminen auttaa jaksamaan. Keho kaipaa aivotyön välissä myös liikuntaa, jolloin ajatukset saa virrata vapaasti. Näin aivot pystyvät jälleen töihin.

Lue myös:

Näin tunnistat ADHD-lapsen

Kirjoittaja
Mari Kataja

Toimittaja ja farmaseutti

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Kun lapsen kehitys hidastuu
Lapsen kehittyminen ja kasvaminen aikuiseksi on monia fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia muutoksia käsittävä kokonaisuus, jota perimän lisäksi...
Artikkeli
Mitä haluaisit tietää lasten inkontinessista?
  Tämä artikkeli sisältää tietoja lasten pidätyskyvyttömyydestä ja yö- ja päiväkastelusta, sekä niitä koskevia neuvoja. Olemme pyrkineet kokoamaan...
Artikkeli
Vilkas vai ADHD-lapsi?
On vaikeaa erottaa normaali vilkas lapsi ja ADHDstä kärsivä lapsi, jos lapsi on kovin pieni. Jopa yli 40 prosentilla 4-vuotiaista lapsista on...
Artikkeli
Turvallisesti uimassa
Hukkuminen on yksi suurimpia taaperoikäisten kuolinsyitä. Vanhempien tulisi pysyä valppaina ja huolehtia lapsistaan aina, kun lapset ovat vesistöjen...

Viimeisimmät keskustelut

Artikkeli
Kaikille uhmaikäisen lapsen vanhemmille on varmasti tuttua seurata rimpuilevan...

Viimeisimmät blogikirjoitukset