Asiantuntija: keskosten RSV:llä yhteys myöhempään hengityksen vinkunaan

Hollantilainen lastenlääkäri, infektiolääkäri ja RS-viruasiantuntija Louis Bont luennoi vastikään Helsingissä suomalaisille infektiolääkäreille RSV:stä   ja sen saralla tehdyistä uusista tutkimuksista.

Aiemmin RSV:n on tiedetty lisäävän keskosten riskiä sairastua bronkioliittiin, eli pienten keuhkoputkien tulehdukseen. Nyt on todettu, että pienenä sairastettu RSV-infektio saattaa aiheuttaa myös pidempiaikaista hengityksen vinkunaa ja pihinää.  Oireet saattavat jatkua vuosikausia ja ne johtuvat siitä, että ilma ei kulje keuhkoihin kunnolla.

- Tutkimuksemme osoittavat, että RS-viruksen sairastaneilla keskosilla on suurempi riski sairastua myöhemmin bronkioliittiin tai hengityksen vinkunaan kuin heillä, jotka eivät olleet RSV:ta sairastaneet, Bont summaa.

Keskosilla yleisempi virus

Bontin mukaan väestöstä noin yksi prosentti joutuu RSV:n vuoksi sairaalahoitoon. Keskosista 5 – 10 prosenttia saa RS-viruksen.

RS-viruksen hoitoon ei ole rokotetta, eikä sellaista Bontin mukaan ole vielä hetkeen tulossakaan. Virukseen on kuitenkin kehitelty vasta-aine, joka suojaa RS-virukselta. Vasta-ainetta saavat ne, joilla on suuri todennäköisyys sairastua RS-virukseen, kuten esimerkiksi keskosina syntyneet lapset, sekä pienet lapset joilla on krooninen keuhkosairaus tai merkittävä sydänvika.

- Suomessa vasta-ainetta käytetään melko harvoin sen kalliin hinnan vuoksi. Useissa muissa Euroopan maissa rokotetta annetaan useammin, Louis Bont pohtii.

Vasta-aineesta keskusteltava Suomessa

Suomessa sairaalan ylilääkäri päättää siitä, annetaanko keskoselle RS-viruksen vasta-ainetta vai ei. Kansainvälinen RS-virusasiantuntija Bont ei kuitenkaan ota suoraan kantaa siihen, pitäisikö kaikkien keskosten saada automaattisesti rs-viruksen vasta-ainetta.

- Mielestäni Suomessa pitäisi keskustella enemmän vasta-aineen antamisen tarpeellisuudesta. Keskusteluun pitäisi ottaa mukaan niin vanhemmat, vakuutusyhtiöt kuin hallituskin, Bont vastaa.

Lue lisää

 

Keskosten RSV-infektiot

Useimmat vanhemmat eivät tunne RS-virusta

Vauvan alhaiset D-vitamiinitasot altistavat vakavalle tulehdukselle

Ärhäkkä virus jyllää - suojaa pieni vauva!

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.