Tupakoinnin aiheuttamat kuolemat

Tupakointi on hengenvaarallistaTupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kuolee Suomessa keskimäärin 5 000 ihmistä joka vuosi. Määrä on enemmän kuin Suomessa vuoden aikana huumeiden, alkoholin, liikenneonnettomuuksien, aidsin, itsemurhien ja murhien seurauksena kuolleiden määrä yhteensä. Joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama ja joka viiden sydän- ja verenkiertoelinten sairaus on aiheutuu tupakoinnista.

Keskinmäärin tupakointi lyhentää elinikää kahdeksan vuotta.

Maailmanlaajuisesti tupakoinnin seurauksena kuolee joka vuosi noin 4 miljoonaa ihmistä. Teollisuusmaissa tupakka on syynä lähes joka kuudenteen kuolemantapaukseen.

Tupakointi vaikuttaa koko kehoon ja on keuhkosyövän lisäksi vaikuttamassa useisiin muihinkin syöpiin (mm. virtsarakon syöpä, kurkunpään syöpä, ruokatorven syöpä ja haimasyöpä). Suurin osa tupakoinnin aiheuttamista kuolemista johtuu kuintekin sydän- tai aivoinfarktista. Tupakointi lähes kaksinkertaistaa sydäninfarktin riskin. Tupakointi on sepelvaltimotaudin ja kohonneen verenpaineen taustalla. Tupakoitsijan riski kuolla alle 65-vuotiaana on kaksinkertainen tupakoimattomaan verrattuna.

Nuorten tupakointi on lisääntynyt ja aloitusikä laskenut. Joka neljäs nuori joka aloittaa tupakoinnin kouluiässä kärsii tulevaisuudessa tupakasta aiheutuvista sairauksista niin paljon, että se lyhentää hänen elinikäänsä.

Tupakoinnin määrällä ja kuolleisuudella on annos/vaste-suhde: yli 23 savuketta polttavien kuolleisuus oli 50% suurempi ja vähemmän kuin 25 savuketta tupakoivien 41% suurempi kuin tupakoimattomien. Tämän suhteen osoittaneessa tutkimussa todettiin myös, että lopettaminen kannattaa sillä lopettaneiden sairastavuus oli viiden vuoden kuluttua lopettamisesta samalla tasolla kuin ei koskaan tupakoineiden.

Joka toinen tupakoitsija kuolee ennenaikaisesti tupakasta johtuvaan sairauteen. Puolet heistä menettää tupakan vuoksi yli 20 elinvuottaan.

Tilastotietoa tupakoinnista

3 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Vie pahasti uskottavuutta sivustolta kun mainitaan aids ja murhat kuolinsyinä.
Vierailija (ei varmistettu)
Nyt on kyllä luetunymmärtämisessä pahoja puutteita. Uutisessa selkeästi sanotaan, että tupakkaan kuolee enemmän kuin alkoholiin, aidsiin, murhiin, itsemurhiin... YHTEENSÄ. Vai tarkoititko, että aidsiin ja murhiin ei voi kuolla?
Vierailija (ei varmistettu)
hmmmm tupakointi lyhentää elinikää keskimäärin kahdeksan vuotta ja myöhemmin sanotaan että 20 vuotta että onkohan tämä nyt ihan totta mitä täällä sanotaan ku tässäsähän puhutaan mitä sattuu

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.