Facebookin pimeä puoli: aggressiivinen narsismi

Uusi tutkimus on vahvistanut sen, mitä nettiskeptikot ovat epäilleet jo pidemmän aikaa: Facebookilla on yhteys narsistiseen persoonallisuushäiriöön. Tutkimuksen mukaan Facebook ja muut sosiaalisen median palvelut tarjoavat kanavan pakkomielteiseen itsensä korostamiseen ja onttoihin ystävyyssuhteisiin. Sosiaalisen median pimeästä puolesta uutisoi Guardian-lehti.

Tutkijoiden mukaan Facebook-kaverien määrällä ja narsismilla on selkeä yhteys toisiinsa.

Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivillä ihmisillä on enemmän kavereita sosiaalisessa mediassa, sekä he merkkaavat itseään tiuhemmin kuviin kuin muut. Lisäksi narsistit päivittävät statustaan tiheämmin kuin toiset. Tutkimuksen mukaan yhä nuoremmat ihmiset osoittavat narsistisia taipumuksia, ja ovat pakkomielteisempiä minäkuvan sekä onttojen ystävyyssuhteiden kanssa.

Tutkimus teetettiin Illinoisin yliopistossa Yhdysvalloissa. Tutkimukseen osallistui vajaa 300 opiskelijaa, jotka olivat iältään 18 - 65 –vuotiaita. Narsistisia luonteenpiirteitä omaavat henkilöt olivat aggressiivisempia sosiaalisen median käyttäjiä. Narsistit haluavat olla mahdollisimman näkyviä toimijoita sosiaalisessa mediassa, joten he käyttäytyvät siellä hyökkäävästi.

Tutkijat jakoivat narsistiset henkilöt kahteen eri luokkaan: niihin, jotka hakevat sosiaalisesta mediasta huomiota provosoimalla ja hyökkäävyydellä, ja niihin, jotka hakevat sosiaalisesta mediasta tukea ja empatiaa, mutta eivät anna niitä toisille.

Tutkijoiden mukaan narsismi on lisääntynyt, ja sosiaalinen media on antanut keinot tuoda itseään esiin narsistia tyydyttävällä tavalla. Nykyaikainen kasvatus on myös mennyt enemmän itseä korostavaan suuntaan, ja se tuntuu lisänneen narsistisia häiriöitä. Tutkijat huomauttavat kuitenkin, että sosiaalisen median vaikutusta luonteenpiirteisiin ja käytökseen täytyy tutkia lisää.

Lue lisää:

Valta ja pieni status ovat myrkyllinen yhdistelmä

Vaikuttaako sosiaalinen media aivoihisi?

Sosiaalinen media koukuttaa enemmän kuin tupakka tai alkoholi

Facebook lisää päihteiden käyttöä nuorissa

Facebook-kännääminen kertoo ongelmista

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.