Venähdys- ja nyrjähdysvammat - potilasohje

Venähdyksellä tarkoitetaan niveltä ympäröivien nivelsiteiden venymistä tai osittaista repeytymistä.  

Venähdys- ja nyrjähdysvammoja sattuu tyypillisemmin kunto- ja kilpaurheilun parissa. Vakavimpia vammoja sattuu yleensä paljon hyppyjä ja nopeita käännöksiä sisältäviä lajeja harrastaessa, rauhallisimmin liikkuessa sattuneet venähdykset ovat usein lievempiä.

Tyypillisimmin vammat kohdistuvat alaraajoihin, polviin ja nilkkoihin.  Yläraajan yleisempiä venähdysvammoja ovat sormien vääntymiset yli ääriasennon.

Venähdys- ja nyrjähdysvammojen tyypillisimpiä oireita ovat kipu, turvotus ja lievä arkuus varattaessa. Huomattava varausarkuus tai selkeä virheasento voivat olla merkkejä murtumasta.

Omahoito

Alaraajojen venähdys- ja nyrjähdysvammojen ensiavun peruspilari on kolmen K:n periaate. Ripeästi ja tehokkaasti toteutettu ensihoito supistaa verisuonia, vähentää turvotusta sekä lieventää tulehdusreaktiota ja kipua.  Niinpä nopea ensiapu kolmen K:n periaatteella on ensiarvoisen tärkeää paranemisprosessin kannalta.

Kolmen K:n periaate:

Kompressio

  • Vammakohtaa puristetaan aluksi käsin. Myöhemmin voidaan käyttää vammakohtaa tukevaa sidosta, esimerkiksi napakkaa ideaalisidettä.

Koho

  • Vammautunut raaja nostetaan kohoasentoon.

Kylmä

  • Vammakohdan päälle asetetaan kylmähaude ja sen päälle kierretään tukisidos. Ihon ja kylmäsidoksen väliin on laitettava paleltumien ehkäisemiseksi eriste, esimerkiksi pyyhe tai tukisidos.
  • Kylmähoito on sitä tehokkaampaa, mitä nopeammin se aloitetaan.
  • Kylmän on annettava vaikuttaa noin 20 minuuttia, pienemmissä vammoissa riittää 10–15 minuuttia. Kylmähoidon jälkeen vammakohta tuetaan pelkällä painesidoksella. Kylmähoito voidaan tarvittaessa toistaa 1-2 tunnin välein.

Kipua voidaan hoitaa tavanomaisilla tulehduskipulääkkeillä ja -voiteilla. Vammakohdan täysvaraus on sallittua pian ensihoidon jälkeen, joskin nivelen kuormitus tulee tehdä kivun sallimissa rajoissa.  Liikuntaharjoittelusta tulee kuitenkin pitää 3-7 vuorokauden mittainen tauko. 

Milloin lääkäriin?

Jos alaraajan venähdys– tai nyrjähdysvammaan liittyy runsasta turvotusta, ihonalaista verenvuotoa, huomattavaa kipua varattaessa tai koputteluarkuutta luissa, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.  Tällöin voi kyseessä olla murtuma, joka vaatii lääkärinhoitoa. Polven venähdyksen vuoksi hoitoon kannattaa hakeutua, mikäli polveen ilmaantuu turvotusta, lukkoutumista,  polven pettämisen tunnetta tai jalalle varaaminen on kivuliasta.

Sorminivelten venähdyksien suhteen lääkäriin kannattaa hakeutua, jos nivel on selkeästi jäänyt virheasentoon ja on huomattavan kipeä.

Omalääkärin ohjeet

Lähteet:

Lääkärin käsikirja 9/2010: Liikuntavammat ja niiden ehkäisy (Parkkari, Kannus, Kujala)

Duodecim 1/2010: Polvivamma, kierukkavamma, ristisidevamma (Saarelma)

Lääkärinkirja Duocemin 12/2009: Yläraajan vammat (Saarelma)

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Jätin tuossa sormeni kahden rautajutun väliin viikko sitten nyt sormen pää ei ole enää kipeä mutta ns puoli tunnoton. Sormen yläosa (joka sai osumaa) taittuu liian paljon ylöspäin ja on kaartunut ylöspäin enemmän kuin toisenkäden sama sormi. Osumaa saanut sormi on myös taittunut sivullepäin enemmän kuin terve sama sormi. Pitäisikö käydä uudelleen näyttämässä lääkärille ja vaatia röntgen kuvausta vai annanko vain olla?

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.