Venähdys- ja nyrjähdysvammat -potilasohje

Venähdyksellä tarkoitetaan niveltä ympäröivien nivelsiteiden venymistä tai osittaista repeytymistä.  

Venähdys- ja nyrjähdysvammoja sattuu tyypillisemmin kunto- ja kilpaurheilun parissa. Vakavimpia vammoja sattuu yleensä paljon hyppyjä ja nopeita käännöksiä sisältäviä lajeja harrastaessa, rauhallisimmin liikkuessa sattuneet venähdykset ovat usein lievempiä.

Tyypillisimmin vammat kohdistuvat alaraajoihin, polviin ja nilkkoihin.  Yläraajan yleisempiä venähdysvammoja ovat sormien vääntymiset yli ääriasennon.

Venähdys- ja nyrjähdysvammojen tyypillisimpiä oireita ovat kipu, turvotus ja lievä arkuus varattaessa. Huomattava varausarkuus tai selkeä virheasento voivat olla merkkejä murtumasta.

Venähdys- ja nyrjähdysvammojen omahoito

Alaraajojen venähdys- ja nyrjähdysvammojen ensiavun peruspilari on kolmen K:n periaate. Ripeästi ja tehokkaasti toteutettu ensihoito supistaa verisuonia, vähentää turvotusta sekä lieventää tulehdusreaktiota ja kipua.  Niinpä nopea ensiapu kolmen K:n periaatteella on ensiarvoisen tärkeää paranemisprosessin kannalta.

Kolmen K:n periaate:

Kompressio

  • Vammakohtaa puristetaan aluksi käsin. Myöhemmin voidaan käyttää vammakohtaa tukevaa sidosta, esimerkiksi napakkaa ideaalisidettä.

Koho

  • Vammautunut raaja nostetaan kohoasentoon.

Kylmä

  • Vammakohdan päälle asetetaan kylmähaude ja sen päälle kierretään tukisidos. Ihon ja kylmäsidoksen väliin on laitettava paleltumien ehkäisemiseksi eriste, esimerkiksi pyyhe tai tukisidos.
  • Kylmähoito on sitä tehokkaampaa, mitä nopeammin se aloitetaan.
  • Kylmän on annettava vaikuttaa noin 20 minuuttia, pienemmissä vammoissa riittää 10–15 minuuttia. Kylmähoidon jälkeen vammakohta tuetaan pelkällä painesidoksella. Kylmähoito voidaan tarvittaessa toistaa 1-2 tunnin välein.

Kipua voidaan hoitaa tavanomaisilla tulehduskipulääkkeillä ja -voiteilla. Vammakohdan täysvaraus on sallittua pian ensihoidon jälkeen, joskin nivelen kuormitus tulee tehdä kivun sallimissa rajoissa.  Liikuntaharjoittelusta tulee kuitenkin pitää 3-7 vuorokauden mittainen tauko. 

Vaivaako venähdys- ja nyrjähdysvamma, milloin lääkäriin?

Jos alaraajan venähdys– tai nyrjähdysvammaan liittyy runsasta turvotusta, ihonalaista verenvuotoa, huomattavaa kipua varattaessa tai koputteluarkuutta luissa, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.  Tällöin voi kyseessä olla murtuma, joka vaatii lääkärinhoitoa. Polven venähdyksen vuoksi hoitoon kannattaa hakeutua, mikäli polveen ilmaantuu turvotusta, lukkoutumista,  polven pettämisen tunnetta tai jalalle varaaminen on kivuliasta.

Sorminivelten venähdyksien suhteen lääkäriin kannattaa hakeutua, jos nivel on selkeästi jäänyt virheasentoon ja on huomattavan kipeä.

 

Lähteet:

Lääkärin käsikirja 9/2010: Liikuntavammat ja niiden ehkäisy (Parkkari, Kannus, Kujala)

Duodecim 1/2010: Polvivamma, kierukkavamma, ristisidevamma (Saarelma)

Lääkärinkirja Duocemin 12/2009: Yläraajan vammat (Saarelma)

Lue lisäksi:

Liukastuitko? - Lääkärin ohjeet ensiapuun

2 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Jätin tuossa sormeni kahden rautajutun väliin viikko sitten nyt sormen pää ei ole enää kipeä mutta ns puoli tunnoton. Sormen yläosa (joka sai osumaa) taittuu liian paljon ylöspäin ja on kaartunut ylöspäin enemmän kuin toisenkäden sama sormi. Osumaa saanut sormi on myös taittunut sivullepäin enemmän kuin terve sama sormi. Pitäisikö käydä uudelleen näyttämässä lääkärille ja vaatia röntgen kuvausta vai annanko vain olla?
Vierailija (ei varmistettu)
Minulla lääkärin diagnoosi on: Varpaan tai varpaiden nyrjähdys tai venähdys. (Sattui kun kaaduin portaikossa torstai-iltana). Sairaanhoitajalle hakeuduin jo seuraavana päivänä (perjantai), mutta lääkärille pääsin vasta seuraavalla viikolla. Onneksi olin töistä viikonloppuvapailla. Sairaanhoitaja antoi minulle tuolloin neuvoksi lepuuttaa jalkaa yläasennossa ja pitää kylmähauteita, sekä tarrasidoksia koko viikonlopun. Tällä hetkellä, viikon jälkeen tapahtuneesta, pystyn varaamaan koko jalkapöydälle ja varpaille, mutta nilkutan yhä, eli kipua on niin etten voi töihin mennä (työni sisältää jatkuvaa jaloilla oloa ja kävelyä). Sairauslomaa olen joutunut ottamaan jo viisi päivää (joka valitettavasti jatkuu). Olisin toivonut tämän artikkelin sisältävän myös ohjeita, kuinka toimia jatkossa kyseisten vammojen kanssa, ei vain ensiaputilanteessa. Itse sain lääkäriltä ohjeeksi ainoastaan sen, että kävelyä jonkun verran, mahdollisimman normaalisti, jotta jalka pysyy vetreänä, ja kylmähoitoa päälle. Eikä mitään sidoksia.. joita olisin itse näin jäkikäteen halunnut (olisikohan niistä olut apua? oma tunne on että olisi...) Jalkaa ei ole kuvattu, mutta huomenna menen uudestaan sairaahoitajan kautta lääkärille, joten katsotaan mitä tuleman pitää...

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.