Migreenin oireet

Migreenin oireita voidaan kuvailla seuraavasti:

  • Migreenikohtausta edeltävänä päivänä esiintyy usein ennakko-oireina haukottelua, makean himoa, väsymystä tai mielialan muutoksia.
  • Ennen migreenikohtausta voi esiintyä 5-60 minuuttia kestäviä auraoireita, kuten laajeneva näköhäiriö, kirkasreunainen värisevä näkökenttäpuutos, sahalaitainen harmaa tai kirkas alue näkökentässä, huimaus, raajan puutuminen tai puheen häiriö.
  • Auravaiheen loppupuolella tai jälkeen yleensä alkaa sykkivä, toispuolinen kova tai kohtalainen päänsärky, jota seuraa pahoinvointi tai oksentaminen.
  • Tavallinen, auraton migreeni alkaa suoraan päänsäryllä (edeltävinä päivinä voi esiintyä ennakoivia oireita).
  • Migreeniaura saattaa joskus esiintyä ilman päänsärkyä.
  • Kohtaukseen voi liittyä tahdosta riippumattoman hermoston toimintahäiriöitä, ihon kalpeutta, suoliston toiminnan häiriö jne.
  • Migreeniä sairastavista 2/3:lla esiintyy matkapahoinvointia ja 25%:lla ajoittaisia huimausoireita.

Aura-oireet

Välittömästi ennen migreenikohtausta esiintyviä aura-oireita kokee vain noin 15 % migreenistä kärsivistä. Tavallisin migreeniaura on näköhäiriö, joka useimmiten näyttää sahalaidalta ja joka useimmiten ilmestyy keskeisen näkökentän alueelle ja voi vähitellen laajeta oikealle tai vasemmalle ja taipua kaaren muotoon, jossa on väreilevä reuna ja usein myös täplämäisiä näkökenttäpuutoksia joukossa. Toisinaan esiintyy pelkkiä läiskäisiä näkökenttäpuutoksia, jotka voivat laajeta vähitellen. Seuraavaksi yleisimpiä ovat tuntohäiriöt, usein tuntuen pistelynä tai puutumisena, jotka etenevät lähtökohdastaan tuntuen lopulta vaihtelevassa määrin toisella puolella ruumista ja kasvoja. Puutuneisuus voi esiintyä myös ainoana auraoireena. Vähemmän yleisiä ovat puhevaikeudet auraoireena. Varsin harvinaisena auraoireena voi esiintyä puutumiseen ja pistelyyn liittyvää voimanheikkoutta raajoissa, kaksoiskuvia, voimakasta huimausta tai kömpelyyttä.

Auraoireet kestävät yleensä 5 minuutista 1 tuntiin ja päänsärky seuraa yleensä tunnin sisällä auraoiretta. Toisinaan auraoireet esiintyvät ilman päänsärkyä.

6 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Mulla on ollut pari päivää huono olo niin tarkottaisko nyt että mulla on migreeni? Tällä hetkellä särkee päätä ja on paha olo ja etova olo samalla. Vai onko vaan vatsatautia?
Vierailija (ei varmistettu)
Mulla ihan sama. Toissapäivänä ja eilen oli lievää päänsärkyä, ei mitään kovaa, mutta häiritsevää kumminkin. Ja eilen illalla pyöräreissulla alko pahaolo ja lopulta oksensin illan aikana 3 kertaa. Sain kuitenkin unta, mutta aamulla huomasin, miten väsyny kuitenkin olin 8h yöunista huolimatta. Edelleen on tummat silmäpussit ja vois vaan nukkua koko ajan. Ensiksi epäilin vatsatautia, koska poikkiksella oli just se, mutta nyt kun toi oksentelu ja pahaolo meni niin nopeesti ohi niin vaikuttaa enemmän migreeniltä... joillakin kuulemma ehkäisypillerit tms. ovat aiheuttaneet migreenin ja itsehän olen nyt käyttänyt 5kk Yaz-pillereitä :/
Vierailija (ei varmistettu)
Minulla on pari päivää ollut ihan uudenlainen oire. Kirkas aivan pyöreä valorengas vilahtelee vasemman silmän näkökentässä. Valokehä ei näy koko ajan, vaan ilmestyy jossakin mykiön tai silmän asennossa. Myöskään kehä ei näy aina kokonaisena vaan myös osina. Onko migreenin oire? Onko jollain muulla vastaavaa oireilua?
Vierailija (ei varmistettu)
Kehä voi myös olla joku häiriö silmässä, jos se siis näkyy migreenin ulkopuolella.
Vierailija (ei varmistettu)
alkaa kasvojen ja kielen puutumisella joka jatkuu kumpaankin yläraajaan samanaikaisesti voimakkaita näköhäiriöitä kummassakin silmässä ja tajunnanheikentymistä kesto 5-20min...ei päänsärkyä ennen eikä jälkeen.neurologin mukaan migreeniä omasta mielestä verenkierto häiriö (niskan jäykistysleikkaus 2002 kaulankautta.verenpainetauti 35vuotta)lisä tutkimuksiinko?
Vierailija (ei varmistettu)
Minulla on jo vuosia ollut ajoittaisia näkökenttä häiriöitä ja siitä olen useaan otteeseen keskustellut lääkäreiden ja silmälääkäreiden kanssa. Viimeksi silmälääkäri esitti ajatuksen, että kyseessä voisi olla ns. oireeton migreeni, eli kärsisin vain niistä migreeni kohtauksen auraoireista. Kymmenisen minuttia sitten toisesta silmästä meni näkö. Työkaverit sanoi pupillin laajentuneen. Näkökenttä oli kokonaan harmaa ja muutaman minutin kuluttua näkökenttä alkoi palautua ylhäältä alkaen. Nyt sitten tarkkailen tuleeko jonkin asteista päänsärkyä tunnin päästä.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.