Rasvaprosentin mittaaminen

Kehon koostumuksen mittaaminen perustuu matemaattisiin ennusteyhtälöihin, joten täysin tarkkoja tuloksia niistä on turha odottaa. Kalliit laboratoriomittaukset, kuten vedenalaispunnitus tai duterium-laimennus, ovat hieman kenttämittauksia tarkempia, mutta tavalliselle kuntoilijalle turhan kalliita vaihtoehtoja. Rasvaprosentin mittamisen tekee erityisen haastavaksi se, että virhemarginaali on usein suurempi kuin seurantatestien välisten muutosten suuruus. Tämän vuoksi testitilanne on vakioitava mahdollisimman tarkasti (mittausmenetelmä, laitteisto, testaaja) ja tulokseen on suhtauduttuva kriittisen analyyttisesti. Yleisimpiä kenttämenetelmiä ovat ihopuomumittaus sekä sähköiset bioimpedanssi-mittaukset. Kehon sopusuhtaisuutta voidaan arvioida myös laskennallisella painoindeksillä tai vyötärön ympäryksen mittaamisella. 

Ihopoimumittaus 

Ihopoimumittauksen luotettavuus on erityisen riippuvainen testaajan ammattitaidosta, sillä ihopoimun paksuuden määrittämisen virhelähteet liittyvät enemmän testaajista kuin asiakkaasta johtuviin tekijöihin (vertaa bioimpedanssi-mittaus). Ihopoimumittausta suositellaan aktiivisille liikkujille sekä urheilijoille, joilla kehon rasvaprosentti on suositusarvojen raameissa (miehet 15-25 %, naiset 20-30 %) tai niiden alle. Mitä suuremmaksi rasvan osuus kehonpainosta kasvaa suoritusarvoista sitä suuremmaksi kasvaa pihtimittauksen virhemarginaali.

Mitattavia kohtia ihopoimumittauksessa on neljä (hauis, ojentajat, lapaluun alakulma, suoliluun harju), josta kustakin kohdasta otetaan kolme mittausta ja lasketaan näiden kolmen mittauksen keskiarvo. Ihopoimun on annettava palautua mittausten välissä normaaliin tilaan ennen seuraavaa mittausta, sillä rasvakudos painuu "kasaan" mittauksen aikana ja tällä on seuraavaan mittaukseen tulosta pienentävä vaikutus. Mittaukset tehdään aina dominoivalta puolelta eli useimmiten oikealta puolelta. Oleellista kuitenkin on, että mittauskohdat ovat samat aina testiä toistettaessa. Testitulos eli arvio kehon rasvaprosentista saadaan kun lasketaan jokaisen mittauskohdan keskiarvotulos yhteen ja katsotaan millimetrejä vastaava prosenttitulos oman sukupuolen ja iän kohdalta viitearvotaulukosta.

Bioimpedanssi-mittaus

Sähkönjohtuvuuteen perustuvan bioimpedanssi -laitteen toiminta perustuu yksitaajuiseen, heikkoon sähkövirtaan, jota laite kierrättää vartalon läpi testiä tehtäessä. Osa laitteista mittaa rasvaprosentin yläraajoista ("rattimittari", esim. Omron BF306), osa alaraajoista (vaaát, esim. Tanita) ja osa niistä perustuu nelipistemittaukseen (esim. Omron BF500). Nelipistemittauksessa vaaka huomioi koko kehon rasvan osuuden. Tällöin saadaan kokonaiskuva rasvaprosentista.

Mitä enemmän kehossa on lihaskudosta, sitä nopeammin sähkövirta kiertää mittausalueen läpi. Laite arvioi taustatietojen, sähkövirran kiertonopeuden sekä laskentakaavojen perusteella kehon rasvaprosentin. Mittaus perustuu kehon nestetasapainoon, joten testiin valmistautuminen tulee vakioida ravinnon, nesteen ja liikunnan suhteen. Virtsarakon tulee olla tyhjä. Joko käsistä tai jaloista mittaavilla laitteilla mitattaessa tulee huomioida myös vuorokauden aika (päivän aikana neste "laskeutuu" alaraajoihin), viikonpäivä sekä etenkin naisilla kuukaudenaika ja korut sekä kellot kannattaa ottaa pois ranteesta.

Rasvaprosentin viitearvot

Rasvaprosentin viitearvot

Painoindeksi (BMI)

Painoindeksi (Body Mass Index) kertoo kehon sopusuhtaisuudesta. Painoindeksi on laskennallinen yhtälö, jossa kehon paino jaetaan pituuden neliöllä. Saatu tulos näyttää taulukosta katsottaessa mihin "kuntoluokkaan" sijoitut. Painoindeksi ei huomioi millään tavalla lihasmassan määrää, joten lihaskuntoharjoittelua harrastanut mieshenkilö löytää itsensä usein lievän tai jopa vaikean lihavuuden sarakkeesta, vaikka rasvaprosentti olisikin alhainen.

Painoindeksi (BMI) = Paino (kiloina) : pituus x pituus (metreinä)

esim. henkilö, joka painaa 80 kg ja on 170 cm pitkä

80 kg : (1,7 x 1,7) = 27,6

Painoindeksitaulukko (normaali paino ja lihavuus)

 

Lievä alipaino

alle 20

Normaali paino

20-25

Lievä lihavuus

25-30

Merkittävä lihavuus

30-35

Vaikea lihavuus

35-40

Sairaalloinen lihavuus

yli 40

   

Vyötärön ympärysmitta

Vyötärön ympärysmitta kertoo myös suuntaa antavasti kehon muodosta, koostumuksesta ja terveydellisistä riskeistä. Vyötärön ympärysmitta otetaan navan kohdalta. Älä vedä vatsaa sisään, vaan pidä vatsan asento neutraalina ja mittaa "rehellinen" ympärysmitta. Katso tulos alla olevasta taulukosta.

Mitta

Ei riskiä

Lievä riski

Suuri riski

Miehet

alle 90 cm

90-100 cm

yli 100 cm

Naiset

alle 80 cm

80-90 cm

yli 90 cm

3 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Painoindeksin lasku on pielessä, siitä puuttuu sulkeet. 80 : 1.7 × 1.7 = 80 ilman sulkeita laskujärjestyssääntöjen mukaisesti. oikea tulos tulee 80 : (1.7 × 1.7) = 27.6
Ylläpito
Hei! Kiitoksia palautteestasi. Olet oikeassa, juttuun oli eksynyt näppäilyvirhe. Juttua on nyt korjattu ja oikea kaava löytyy jutusta. Terveisin: Toimitus
Vierailija (ei varmistettu)
Hei höpsöä näistä mittauksista. Mittailin Ylen tarjoammalla mittarilla rasvojani - ja totesin, että minun 71 vuotta vanhan ja 167 senttiä pitkän naisihmisen tulisi painaa alle 50 kiloa, jotta olisin rasvoiltani normaali. Taitaisin olla aika luipero ja kohta valmis hautaan kuihtuneena mummona, vai kuinka? Satuin muutoin käymään eräässä "koneellisessa" rasvanmittauksessa (Karoliininen instituutti tarjosi), kun satuin paikalle. Sieltä tulokseksi tuli, että minulla on aivan huikeasta hyvää rasvaa mahassa. Mitä ihmettä - tuo rasva? Onko se ruskeaa vai mitä? kysyy "Rasvoista kiinnostunut".

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.