Mielikuvitusystävä on lapselle parempaa seuraa kuin uskoit

Leikkiikö lapsesi mielikuvitusystävän kanssa? Kertooko lapsesi tarinoita ihmisistä, joita ei ole olemassa? Puhuuko lapsesi tyhjyydelle? Uusi tutkimus todistaa, että lasten mielikuvitusystävistä voi olla arvaamatonta hyötyä. Australialaisen yliopiston tutkimuksen mukaan lapset, joilla on mielikuvitusystäviä, oppivat kommunikoimaan paremmin kuin muut lapset. Tämä johtuu siitä, että nämä lapset ovat kehittäneet ideointikykyään keskustelemalla mielikuvitusystäviensä kanssa. Psykologi Evan Kidd ja hänen kollegansa Anna Roby selvittivät ilmiötä tutkimalla 44 lasta, joista puolella oli mielikuvitusystäviä. Tulokset olivat hämmästyttäviä: ne 22 lasta, joilla oli mielikuvitusystäviä, osasivat ilmaista itseään paremmin kuin muut tutkitut lapset. Tohtori Kidd sanoo tämän johtuvan siitä, että lapset käyvät keskustelut mielikuvitusystäviensä kanssa ikään kuin molempien osapuolten kannalta - hehän puhuvat vain itsekseen. Tämä mahdollistaa vuorovaikutustaitojen kehittymisen. Tutkijat huomasivat myös, että muihin tutkittuihin verrattuna mielikuvitusystävän omaavat lapset olivat sosiaalisesti ymmärtäväisempiä ja yleensä esikoisia tai ainoita lapsia. Tohtori Kidd kertoo, että kaikki lapset, joilla oli mielikuvitusystävä, olivat hyvin luovia ja pitivät näkymättömiä kavereitaan oikeina ihmisinä. He leikkivät mielikuvitusystäviensä kanssa koko päivän ja puhuivat heistä muille. Esimerkiksi yksi lapsi kertoi kaveristaan Sarahista, jolla on lemmikkilohikäärme. Tohtori Kidd harmittelee, että mielikuvitusystävien merkitys ymmärretään väärin. Mielikuvitusystäviä pidetään harvinaisina ja huolestuttavina, mutta aiemmat tutkimukset kertovat, että noin 65 prosenttia kolmivuotiaista yhdeksänvuotiaisiin lapsiin leikkii mielikuvitusystävän kanssa. Mielikuvitusystävät ovat enemmänkin olennainen osa normaalia kehitystä kuin jonkinlainen haitallinen ongelma. Tohtori Kidd vahvisti tutkimuksessaan, että mielikuvitusystävien seuralla on pitkäaikaisia vaikutuksia. Yliopisto-opiskelijoita koskettavassa tutkimuksessa selvisi, että opiskelijat, joilla oli ollut mielikuvitusystävä, olivat paljon luovempia, päämäärätietoisempia ja tunteellisesti herkempiä kuin ne opiskelijat, jotka viettivät lapsuutensa ilman näkymätöntä seuraa. Kuuntelutaidoissa ei kuitenkaan ollut poikkeuksia tutkittujen 44 lapsen kohdalla. Lue lisää lapsen kehittymisestä: [elink=http://www.helistin.fi/?page=9746491&id=2063892]Kehittyykö lapsesi oikeassa tahdissa?[/elink] Keskustele aiheesta: [elink=http://www.kimallus.fi/?page=6546876&t=381]Mielikuvitusystäviä?[/elink] [elink=http://www.kimallus.fi/?page=6546876&t=329]Hyvä lapsuus, tasapainoinen ihminen?[/elink]
Anna-Tuulia Hautala, toimittaja

2 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Käyn viidettä luokkaa ja omaan yhä mielikivitushahmon..tai oikeastaan keksin sen vasta nyt 11 vuotiaana mutta hänen kanssaan on hauska jutella, ja jos minua pelottaa jostain syystä, niin mielikivituskaverini tuo suojaa, eikä mua enää pelota niin paljoa. Oikeastaan hän on jo vamis hahmo enkä keksinyt häntä itse mutta loin sille aivan oman persoonan ja täten voin luontevasti jutella ja kommunikoida hänen kanssaan milloin vain, tai sillon ainakin kun jaksan häneen keskittyä:)
Vierailija (ei varmistettu)
Mulla on useempikin mielikuvituskaveri, vaikka oon jo täysi-ikäinen, oonkohan normaali...

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.