Pahoinvointi ja oksentelu

Ihmisen aivoissa sijaitsee erityinen pahoinvointi- ja oksennuskeskus, joka hermoston välittäjäaineiden stimuloimana saa aikaan em. oireet. Pahoinvointi ja oksentelu ovat oireita jostakin eivätkä itsenäisiä sairauksia. Ne voivat esiintyä toisistaan erillisinä oireina.

Pahoinvoinnin ja oksentelun taustalla on aina jokin syy. Vika voi olla ruuansulatuskanavassa, keskushermostossa (esim. verenvuoto, valtimotukos, vamma, psykogeeninen) tai melkeinpä missä tahansa muualla (sisä)elimistössä (mm. matkapahoinvointi, migreeni, tulehdukset, syöpä, aineenvaihdunnasta johtuvat syyt, esim. diabeettinen ketoasidoosi). Myös raskauspahoinvointi ilmenee usein oksenteluna.

Pahoinvointia ja oksentelua aiheuttavia ruuansulatuskanavan sairauksia on lukuisia: tukokset (kasvaimet), ahtaumat, erilaiset tulehdukset, maha- ja pohjukaissuolihaavat, verenvuodot, toiminnalliset häiriöt, lääkkeet (mm. antikolinergit) ja myrkylliset aineet (etenkin alkoholi).

Rajun yökkäilyn seurauksena mahalaukun yläosan limakalvolle voi syntyä repeämä, joka johtaa verioksennukseen. Toistuvan, pitkäkestoisen oksentelun (bulimia) komplikaationa ruokatorveen voi kehittyä hapon aiheuttama tulehdus tai hampaisiin kiillevaurioita.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.