Epäterveellisen rasvankäytön seuraukset

Runsaasti rasvaa, erityisesti tyydyttyneitä rasvahappoja ja trans-rasvahappoja sisältävää rasvaa syövillä henkilöillä on huomattavasti suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja tiettyihin syöpätauteihin kuin vähän rasvaa ja yleensä tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävää ruokaa nauttivilla.

Sydän- ja aivoinfarkti ovat yleisimpiä sydän- ja verisuonitauteja. Runsaaseen rasvan nauttimiseen liittyviä syöpiä ovat vatsa-, rinta-, eturauhas- ja keuhkosyöpä. On runsaasti todisteita siitä, että ruokavalion rasvamäärän vähentäminen yhdessä säännöllisen hedelmien ja vihannesten nauttimisen kanssa pienentää länsimaisten väestöjen yleisimpien sairauksien ja kuolemien taustalla olevien tekijöiden riskiä.

Uudet tutkimustulokset kertovat myös runsaan rasvan nauttimisen olevan yhteydessä lisääntyneeseen dementiariskiin, silmää rappeuttaviin sairauksiin, kuten glaukoomaan ja retinopatiaan, ja jopa miehen hedelmättömyyteen.

Mikä rasvaisessa ruuassa kiehtoo?

Vaikka tietoa rasvan vahingollisuudesta on, miksi me edelleen pidättäydymme riskialttiissa rasvaisessa ruokavaliossamme? Syitä on kolme:

  • Perinteet
  • Makutottumukset
  • Välinpitämättömyys

Ruokaperinteet ovat kulttuurikäyttäytymisen muoto, joka yhdistyy saatavilla olevaan tyypilliseen ruokaan. Liha- ja maitoruoilla on pitkät paikalliset perinteet, ja tämä yhdistyy tiettyjen ruokien erityismakuihin.

Rasva on tärkeä maun antaja, ja vähärasvaiset tuotteet mielletään usein mauttomiksi. Ja vaikka tiedämmekin, että runsas rasvan käyttö aiheuttaa sairauksia, unohdamme, että sairaus voi kohdata meistä kenen tahansa.

Välinpitämättömyys ja laiskuus ovat inhimillisiä heikkouksia. On helpompi jatkaa vanhaa kuin totuttautua uuteen.

2 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Täysin päinvastainen käsitys rasvoista ruotsalaisen lääkärin Andreas Eenfeldtin kirjoittamassa kirjassa Ruokavallankumous. Kirja sisältää suuren määrän lähdeviitteitä, joiden kautta selviää että rasvalla ja sydän- sekä verisuonitaudeilla ei ole minkäänlaista yhteyttä. Kannattaa ehdottomasti tutustumaan kyseiseen kirjaan.
Vierailija (ei varmistettu)
Tässäkin asiassa on hyvä muistaa terve järki. Sokeasti ei kannata ikinä uskoa yhtä kirjailijaa, vaikka hänellä olisikin kirjattuna satoja eri lähteitä. Todennäköisesti herra Eenfeldt on nähnyt tilaisuuden kirjoittaa kirjan, missä sallitaan epäterveellinen syöminen, kuten prosessoidun lihan kuluttaminen. Tämähän tietenkin kiehtoo ihmisiä, koska ihminen todistetusti kaihtaa muutosta. Esimerkiksi mikäli uutisotsikkona on "Kahvi parantaa terveyttäsi - lue miten", saadaan moninkertainen määrä lukijoita verrattuna otsikkoon "Uutta tietoa kahvin haittavaikutuksista". Ihmiset haluavat lukea uutisia mitkä tukevat omia elämäntapoja. Tutkimuksia rahoitetaan tälläkin hetkellä miljoonien edestä, jotta saataisiin pätevä tutkimus tukemaan haluttua tuotetta puolestasi. Jokainen tietää rasvan koostuvan rasvahapoista, jotka voivat olla tyydyttyneitä, kertatyydyttymättömiä tai monityydyttymättömiä. Juurikin tyydyttynyt rasva nostaa kolesteroliarvoa ja lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä syövästä puhumattakaan. Prosessoitu ja punainen liha on listattuna yhtä pahaksi syövän aiheuttajaksi kuin tupakka ja tietyt haitalliset maalit WHO:n (World Health Organisation) mukaan.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.