Ravintofysiologi Sarah Dobbyn esittää, että ravinnon vaikutukset lisääntymiskykyyn jäävät usein huomioimatta ja merkittäviä muutoksia tekemällä neli- ja viisikymppiset naiset voivat parantaa mahdollisuuksiaan saada lapsi.
Dobbyn väittää, että ruokavaliomuokkauksilla naiset voivat ikään kuin laittaa biologisen kellonsa torkku-asetukselle ja parantunut ruokavalio myös helpottaisi heitä hedelmöittymisessä, vaikka he lähestyisivätkin jo viidettä vuosikymmentä. Dobbyn uskoo myös, että menetelmä voisi auttaa naisia, jotka uskovat, että koeputkihedelmöitys on heidän viimeinen keinonsa tulla raskaaksi. Sarah Dobbyn mukaan toiveikkaat ihmiset käyttävät valtavasti rahaa avustettuihin hedelmöityksiin, eivätkä he tiedä, että alkoholi, kofeiinijuomat ja makeutusaineet voivat estää ovulaation ja että tietyt ruoat, kuten herneet, raparperi ja soija vaikuttavat hedelmällisyyteen.
Viime aikoina on julkaistu tutkimuksia alkoholin ja tupakan, soijan, sekä myös herneiden ja raparperin vaikutuksista hedelmällisyyteen. Sarah Bobbyn ruokavaliosuositus menee vieläkin pidemmälle, sillä kolmen kuukauden aikana pareja suositellaan lopettamaan kaiken lihan, sokerin ja meijerituotteiden käyttö sekä heitä neuvotaan rajoittamaan kananmunien ja hedelmämehujen kulutusta. Sen sijaan pareja ohjeistetaan syömään papuja, palkokasveja, orgaanisia yrttejä, mausteita ja pähkinöitä, sekä tuoreita hedelmiä ja kasviksia aina kuin mahdollista. Tavoitteena on tasapainottaa kehon hormonit.
Koeputkihedelmöitysasiantuntijat ovat kritisoineet Dobbyn ruokavaliosuosituksia, sillä he epäilevät lihattoman ja meijerituotteettoman ruokavalion tehokkuutta.
Aiheesta kertoo News-Medical.net.verkkosivusto otsikolla Fertility diet – influence of diet on fertility often overlooked 29.7.2008.