Syyhy -potilasohje

Syyhyn aiheuttaja on syyhypunkki (ks. kuva), joka on läpimitaltaan 0,4 mm pituinen. Syyhy voi tarttua lyhyessäkin ihokontaktissa.

Syyhypunkkinaaras kaivaa ihon pintaan muutaman millimetrin (2-15 mm) pitkän käytävän, johon se munii. Kehitys munasta sukukypsäksi syyhypunkiksi kestää noin kaksi viikkoa.

Syyhyn ensioireena on etenkin iltaisin ja öisin tuleva kutina. Oireet ilmenevät pakaraseudussa, ranteissa ja sormenväleissä (ks. kuvia). Ne alkavat muutaman viikon kuluttua tartunnasta. Jos syyhyn saa uudestaan oirehdinta alkaa aikaisemmin. Lapset voivat tartuttaa toisiaan leikkiessään.

Syyhyn omahoito

 • Laita vuodevaatteet, pyyhkeet ja muut tekstiilit normaaliin konepesuun. Jos tekstiili ei sovellu konepesuun, säilytä sitä pakastimessa (tai ulkona yli -10 asteen pakkasessa) muovipussiin suljettuna vuorokauden ajan.
 • Imuroi aluspatja, kangassohvat ja makuuhuone ja mahdolliset makuuhuoneen matot.

Syyhyn hoitoon käytetään permetriiniä sisältävää voidetta (NIX 5 % emulsiovoide). Sitä sivellään päätä lukuunottamatta koko keholle kuivalle ja viileälle iholle kiinnittäen erityistä huomiota varpaiden, sormivälien, kynsireunojen, navan, kainaloiden ja nivusseudun käsittelyyn. Pikkulapsilla voidetta levitetään myös kasvoille ja hiuspohjaan. Voidetta saa ostaa apteekista ilman reseptiä ja sillä on syytä käsitellä kaikki samassa taloudessa asuvat henkilöt.

 • Iho pestään 8-15 tunnin kuluttua.
 • Jos joudut pesemään kädet tänä aikana, on voidetta lisättävä aina pesujen jälkeen. Hikoilua on vältettävä.
 • Hoito uusitaan 1-2 viikon kuluttua, poikkeuksena mahdolliset samassa taloudessa asuvat oireettomat henkilöt, joille riittää yksi käsittely.
 • Alle 2-vuotiaille lapsille ja vanhuksille hoidon määrää aina vain lääkäri.
 • Jos olet raskaana, silloin permetriinivoidetta ei saa käyttää.
 • Huomaa että onnistuneesta hoidosta huolimatta iho voi kutista vielä 2-3 voiteen käytön jälkeenkin.

Vaivaako syyhy, milloin lääkäriin?

 • Oireita ilmaantuu pienelle lapsille tai vanhuksille
 • Jos lisäksi on syytä epäillä bakteeritulehdusta
 • Jos oireet ovat voimakkaat
 • Mikäli itsehoito ja itselääkintä eivät tehoa

Lähteet: Apteekkariliitto, Duodecim, TYKS, Suomen Lääkärilehti

Lue myös:

Ihon hilseen hoito -potilasohje

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Onko normaalia, etta kahden hoitokerran jalkeen naita kutisevia nappyloita ja laiskia ilmaantuu paikkojen joissa aiemmin ei ollut syyhyn aiheuttamia ihomuutoksia? Kaikkialla sanotaan, etta oireet voi jatkua 2-3 vkoa hoidon jalkeen, mutta missaan ei mainita millaiseen oireet, joten emme nyt tieda onko nama uudet paukamat jalki-oireita vai onko syyhy iskenyt uudestaan.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.