
Kalan rasva vaikuttaa edullisesti sydämen sähköiseen toimintaan
Aikaisempien tutkimusten perusteella on näyttänyt siltä, että kalan kulutus voisi vähentää sydänperäisen äkkikuoleman ja [elink=http://www.poliklinikka.fi/?page=9658806]eteisvärinän[/elink] vaaraa, mutta mekanismia ei ole tunnettu.
Eläinkokeet ovatkin viitanneet siihen, että kalan rasvalla on suoria edullisia vaikutuksia sydämen sähköiseen toimintaan. Tutkimuksessa arvioitiin kalan omega-3-rasvahappojen saannin merkitystä sydänfilmin kannalta. Tutkimuksen aineisto oli peräisin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä kartoittavasta tutkimuksesta, johon osallistui yli 5 000 yli 65-vuotiasta henkilöä.
Tonnikalan tai muun grillatun tai uunissa paistetun kalan nauttiminen vähintään kerran viikossa hidasti sydämen sykettä. Kalan syöminen vähintään viisi kertaa viikossa hidasti sähköisten impulssien johtumista eteisistä kammiohin ja vähensi äkkikuoleman vaaraa kohottavan pidentyneen QT-ajan riskiä. Merenelävien omega-3-rasvahapoilla oli samanlaisia sydänvaikutuksia. Toisaalta paistettu kala tai kalapuikot eivät ole aikaisemmissa tutkimuksissa aikaansaaneet vastaavia edullisia vaikutuksia, koska niillä ei ole ollut vaikutusta veren omega-3-rasvahappojen pitoisuuksiin. On todennäköistä, että juuri omega-3-rasvahapot välittävät kalanrasvan edulliset sydänvaikutukset.
Lähde: Reuters 24.7.2006
