Terve.fi

Lakialoite: munuaisenluovuttajiksi myös muita kuin lähiomaisia

Lakialoite: munuaisenluovuttajiksi myös muita kuin lähiomaisia
Suomessa on tehty lakialoite siitä, että munuaisenluovutuksen voisi tehdä myös muu kuin potilaan lähiomainen tai samassa osoitteessa asuva henkilö.
Julkaistu 17.8.2016

Kansanedustaja Sari Tanus (kd) on tehnyt lakialoitteen siitä, että munuaisenluovutuksen voisi tehdä myös muu kuin potilaan lähiomainen tai samassa osoitteessa asuva henkilö. Tanus on siviiliammatiltaan lääkäri.

Tällä haavaa munuaisensiirtoa odottavalle potilaalle voi luovuttaa munuaisensa ainoastaan lähiomainen, kuten puoliso, lapsi, vanhempi tai sisarus tai samassa osoitteessa asuva läheinen. Esimerkiksi hyvälle ystävälle luovuttaminen ei ole mahdollista.

– Tarvitsemme Suomessa kiireesti muutoksen nykyiseen lakiin. Rajoittava lainsäädäntö on suurin syy siihen, että munuaissiirtoja eläviltä luovuttajilta tehdään Suomessa aivan liian vähän. Laki ja käytännöt eroavat suuresti muista Pohjoismaista, ja toiminta Suomessa tulisi ehdottomasti pikaisesti saada muita Pohjoismaita ja Länsi-Euroopan maita vastaavalle tasolle, kuvataan aloitteessa.

Myös satojentuhansien säästöt

Aloitteen tarkoituksena on helpottaa elinsiirtoja. Luovutuksen ehtoja höllentämällä voitaisiin myös säästää rahaa.

– Dialyysihoito sairaalassa maksaa kunnalle noin 60 000 euroa vuodessa hoidossa olevaa kohti, muistutetaan aloitteessa. Yksi onnistunut munuaisen siirto tuo satojentuhansien eurojen säästöt.

Suomessa tehdään yli 200 munuaisensiirtoa vuodessa, ja jatkuvasti munuaisensiirtoon pääsemistä odottaa noin 350 ihmistä. Luvut ovat peräisin Munuais- ja maksaliitosta.

Tavallisesti Suomessa tehdään munuaisensiirrot lähinnä aivokuolleilta luovuttajilta saaduilla munuaisilla. Eläviltä luovuttajilta saadaan vain noin 10–15 luovutettavaa munuaista vuosittain.

Eduskunta ottaa aloitteen käsiteltäväkseen jo alkavalla istuntokaudella.

Aiheesta on kertonut tiettävästi ensimmäiseksi KD-lehti.

Lähteet:

Kommentoi »