Ylipaino
Kohti pysyvästi hoikempaa ja terveempää sinua. Lue lääkärien ja asiantuntijoiden vinkit pysyvään painonpudotukseen!

Ylipaino tarkoittaa sitä, että ihmisellä on enemmän painoa kuin terveyden kannalta pidetään hyvänä. Ylipaino on vähitellen kertyvä terveysriski. Jos ylipainoinen ihminen laihtuu viisikin kiloa, riskit sydän- ja verisuonisairauksiin ja esimerkiksi metaboliseen oireyhtymään pienenevät selvästi. Ylipaino aiheuttaa usein keskivartalolihavuutta.

Ongelmallista ylipainossa ei ole ylipaino tai lihavuus itsessään, vaan tilaan liittyvät vakavat, vuosien mittaan kertyvät sairaudet. Esimerkiksi keskivartalo- eli omenalihavuudessa ongelmallista on rasvakudos, jota kertyy vatsaontelon sisään. Vatsaonteloon kertyvien rasvasolujen aineenvaihdunta on erilaista kuin muiden rasvasolujen aineenvaihdunta.

Ylipaino ei tarkoita sitä, että olisit juuri nyt huonokuntoinen tai sairas. Ylipaino lisää riskiä sille, että tulevien vuosien aikana p

Lihavuus tarkoittaa sitä, että ihmisen painoindeksi nousee yli lukeman 25. Painoindeksi lasketaan siten, että henkilön paino jaetaan pituuden neliöllä. Eli jos Lasse painaa 92 kiloa ja on 180 senttiä pitkä, kerrotaan ensiksi pituus metreinä 1,8 x 1,8. Saadaan luvuksi 3,24. Paino 92 kiloa jaetaan luvulla 3,24 ja painoindeksiksi tulee 28,4. Se tarkoittaa, että Lasse on lievästi lihava.

Lasse on suurentuneessa vaarassa saada sydän- ja verisuonisairauksia, etenkin jos paino on kertynyt vyötärölle ja jos hänellä on kohonnut verenpaine, aikuistyypin eli tyypin 2 diabetes ja ja rasva-arvot herättävät huolta.

Merkittävää lihavuus on, jos painoindeksi on 30-34,99. Vaikeasta lihavuudesta puhutaan painoindeksillä 35-39,99. Sairaalloinen lihavuus alkaa, kun painoindeksi on 40 tai enemmän. Yllämainitulla, 180-senttisellä Lassella lihavuus olisi sairaalloista, jos hän painaisi 130 kiloa.

Lihavuuteen auttaa laihdutus. Laihtumisen pitäisi käynnistyä, jos ihminen syö vähemmän kuin kuluttaa. Se ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista, sillä pitkään ylipainoisena olleella ihmisellä saattaa kehon oma hormonitoiminta häiritä sekä kylläisyyden tunnetta että laihtumista.

Painonhallinta olisi helpointa aloittaa silloin, kun ihminen ei ole ollenkaan lihava, vaan normaalipainoinen. Painonhallintaa tukevat terveelliset elämäntavat, säännöllinen ruokarytmi, riittävä uni ja lepo – ja terveellisen ravinnon syöminen.

Lihavuusleikkaus on monille viimeinen keino laihtua. Ehdot ovat tiukat. Painoindeksin täytyy olla vähintään 40, tai 35, jos taustalla on vaikea perussairaus. Lihavuuden pitää olla kestänyt vähintään viisi vuotta. Ikää pitää olla 20–60 vuotta. Lihavuutta pitää olla yritetty hoitaa terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksella jo aiemmin.

Tärkeää on, että henkilön arvellaan haluavan muuttaa syömistottumuksiaan leikkauksen jälkeen. Ahmimishäiriö estää leikkauksen tekemisen.

Suomessa tehdään lihavuusleikkauksia pääpiirteittäin vain kahdella eri tavalla. Ne ovat mahalaukun ohitusleikkaus ja mahalaukun kavennusleikkaus. Pantaleikkauksia tehdään vähän, koska leikkaukseen sisältyy riskejä, joiden vuoksi uusintaleikkaukset ovat usein tarpeen.

Kehopositiivinen liike korostaa, että ylipaino tai lihavuus eivät ole syitä syrjiä ja pilkata ihmisiä terveyssyiden varjolla, vaan että jokainen ihminen on yhtä arvokas, painosta riippumatta. Painonhallinta on tärkeää, mutta mollata ei saa.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi