Vitamiinit
Vitamiinit ovat elimistölle välttämättömiä ravintoaineita. Vitamiinit jaetaan vesi- ja rasvaliukoisiin.

Vitamiinit ovat keholle hyödyksi monin tavoin. Vitamiinit ovat orgaanisia yhdisteitä, joita elimistö tarvitsee pieniä määriä. Vitamiinit, joita ihminen tarvitsee, saadaan usein monipuolisesta ruokavaliosta. Vitamiinit jaetaan rasva- ja vesiliukoisiin sen perusteella, miten ne imeytyvät elimistöön. Vitamiinit ovat rasvaliukoisia, jos ne imeytyvät kehoon rasvan mukana. Rasvaliukoiset vitamiinit pitävät sisällään A-, D-, E- ja K-vitamiinit. Vitamiinit, jotka määritellään vesiliukoisiksi, ovat B- ryhmän vitamiinit ja C-vitamiini. Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat elimistöön, vesiliukoiset eivät B12-vitamiinia lukuun ottamatta. Vesiliukoiset vitamiinit ovat vitamiineja, joita on saatava päivittäin ravinnosta.

D-vitamiini edistää luuston hyvinvointia. D-vitamiini on liitetty useisiin terveysvaikutuksiin. D-vitamiini vähentää esimerkiksi verenpainetta nostavan reniinin tuotantoa. D-vitamiini jaetaan D2- D3-vitamiiniin. D3-vitamiini on tärkein D-vitamiini. Tämä D-vitamiini syntyy iholla auringon uv-säteilyn vaikutuksesta. D-vitamiini saattaa olla hyödyksi purkista nautittuna talviaikana koko väestölle ja ikääntyville ihmisille mahdollisesti ympäri vuoden, mutta tavallisesti riittävä D-vitamiini saadaan monipuolisesta ruokavaliosta.

B-vitamiini ei ole yksittäinen vitamiini, vaan useat eri vitamiinit luetaan kuuluviksi B-ryhmän vitamiineihin. B-vitamiini eri muodoissaan esimerkiksi edistää puna- ja valkosolujen tuotantoa (B12-vitamiini), toimii soluja suojaavana antioksidanttina (B3-vitamiini) ja edistää aineenvaihduntaa (riboflaviini). B-vitamiini eri muodoissaan on ihmiselle tärkeä vitamiini. B12-vitamiini ehkäisee anemiaa. B12-vitamiini on vegaaneille ja myös osalle kasvissyöjistä vitamiini, jota tulisi nauttia purkista, koska ravinnosta sitä ei välttämättä riittävästi saa. B12-vitamiini saadaan ruoan kautta esimerkiksi lihasta, kananmunasta, maitotuotteista ja kalasta. B12-vitamiini voi olla saatavissa myös kasvimaidosta, jota on rikastettu B12-vitamiinilla. B12-vitamiini varastoituu elimistöön toisin kuin muut vesiliukoiset vitamiinit.

C-vitamiini eli askorbiinihappo on vitamiini, jota saadaan etenkin marjoista ja hedelmistä. C-vitamiini pitää yllä normaalia vireyttä ja vastustuskykyä. C-vitamiini on antioksidantti, joka toimii kehossa muiden antioksidanttien kanssa ja edistää solujen hyvinvointia. C-vitamiini on liitetty tutkimuksissa alustavasti erilaisiin sairauksiin, joihin C-vitamiini saattaa vaikuttaa myönteisesti. C-vitamiini on tärkeä vitamiini, jonka puute johtaa hermoston toiminnan ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin. Riittävä C-vitamiini on saatavissa monipuolisesta ruokavaliosta, ja sen lähteitä ovat esimerkiksi mustaviinimarjat, sitrushedelmät, paprika, persilja sekä tyrni- ja ruusunmarjat.

A-vitamiini on vitamiini, joka edistää näkökykyä ja ihon hyvinvointia. A-vitamiini vaikuttaa edullisesti limakalvoihin, sarveiskalvon toimintaan, immuunijärjestelmään ja luustoon. A-vitamiini esiintyy kasvikunnassa karoteenina, joka on A-vitamiinin esiaste. Sitä sisältävät etenkin tummanvihreät ja oranssit kasvit. A-vitamiini esiintyy eläinkunnan tuotteista esimerkiksi maksassa, voissa ja muissa maitorasvoissa, kuten juustossa.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi