Virtsatietulehdus

Täältä löydät tietoa virtsatietulehduksesta, sen oireista ja hoidosta.

Virtsatieinfektio tarkoittaa virtsateiden bakteeritulehdusta. Virtsatieinfektio on pääasiassa naisten tauti. Nuorilla ja keski-ikäisillä miehillä virtsatieinfektio on harvinainen. Hengitystieinfektioiden jälkeen se on yleisin lääkärin hoitoa vaativa infektio.

Virtsatieinfektio diagnosoidaan tyypillisten oireiden perusteella, varmistetaan virtsakokeella ja hoidetaan bakteerilääkkeillä. Yleensä hoito tehoaa hyvin ja aiheuttajabakteeri saadaan häädettyä virtsateistä. Varsinkin miehillä on syytä tutkia virtsatieinfektion taustalla olevia syitä, kuten eturauhasen tilannetta. Lasten virtsatieinfektion taustalla saattaa olla toimintahäiriö virtsateissä.

Lähteet:

Wuorela M, 2017. Virtsatieinfektiot, Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim. Helsinki

Virtsatieinfektiot. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Nefrologiyhdistys ry:n, Kliiniset mikrobiologit ry:n, Suomen Infektiolääkärit ry:n, Suomen Kliinisen Kemian Erikoislääkäriyhdistys ry:n, Suomen Lastenlääkäriyhdistys ry:n, Suomen Urologiyhdistyksen ja Suomen yleislääketieteen yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2015. Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi

Lue lisää:

Terve.fi

Pakkoinkontinenssi - 65277

Olen 34 vuotias normaalipainoinen nainen. Hyvä yleiskunto. Ei lapsia tai raskauksia. Vakituisessa parisuteessa 12v. Ei hormoniehkäisyä tällä hetkellä. Ongelmani on jo kolmatta vuotta kylmän vuodenajan pakkoinkontinenssi. Asun ulkomailla (jossa terveydenhuollon taso huomataavasti alempana kuin Suomessa) ja olen käynyt täällä monella lääkärillä (parilla urologillakin) saamatta selkeitä vastauskia. Ongelmani alkaa heti, kun lämpötila laskee alle 10 asteen. Ei tarvitse kuin kävellä ulkona tuulisena päivänä ja pakkoinkontinennsi alkaa. Jatkuu sitten koko talven, vaikka villahousut aina jalassa. Eli oireena äkillinen useasti toistuva virtsaamisen tarve (tuntuu siltä kuin rakko kramppaisi), mutta siis vain talvisin. Kesäksi vaiva häipyy kokonaan, se häipyy myös esim. parin viikon etelänlomalla talvella, tai jos en käy lainkaan pihalla viikkoihin. Kun kävelen reippaasti vaiva ei yleensä tunnu, mutta heti kun pysähdyn tulee ihan järkyttävä pissahätä ja saataa lirahtaa hieman pöksyyn, vaikka rakossa ei ole paljoa virtsaa. Käyn vessassa ehkä 8 krt vuorokaudessa. Kerran myös yöllä. Ei lainakaan kipuja tai kirvelyä. Usein iltaisin lämpöä n. 37, 5 eli melkein asteen normaalilämpöä korkeampi (tuntuu myös "kipeänä", kuumeisena olona). Viime talvena lääkärintarkastuksessa sanottiin, että näyttäisi olevan paljon bakteereja virtsassa, muttei oikeastaan tulehdusta tai mitään, mikä voisi aiheuttaa kuumetta. Virtsatietulehduksiin tarkoitettuja antibioottikuureja olen syönyt erilaisia ja eri mittaisia, mutta ne eivät vaikuta vaivaan millään tavalla. Kaiken maailman karpalo- ja puolukka- ja muut luonnonmenetelmät kokeiltu. Juon runsaasti (2l/päivässä, joskus enemmän, jos olen kotona koko päivän eikä tarvitse pelätä, ettei ehdi vessaan). Ainoa, joka helpottaa hieman on oxybutinin 5mg niminen lääke joka on virtsarakon neurologisiin vaivoihin tarkoitettu (tietääkseni ei myydä suomessa, vaikuttava aine oxibutinin hidroclorid). Lääkäri käski syödä sitä parin viikon ajan, mutta vaiva palaa kun lopetan, enkä tiedä voiko sitä syödä jatkuvasti. Se kuivattaa suuto todella paljon. Ymmärtääkseni se on lihaksia rentouttavaa. Mutta voiko neurologiset ongelmat olla tällaisia kausiluonteisia? Miksi ne siinä tapauksessa häviää kesäksi? Yksi urologi teki ultran ja sanoi, että munuaisissa "soraa". Sanoi sen voivan myös vaikuttaa, mutta siihenkään en oikein usko, juuri tämän vaivan kausiluontoisuuden takia. Olen neuvoton, ongelma häiritsee todella paljon työssäni, jossa joudun olemaan paljon liikkellä, enkä aina pääse vessaan tarvittaessa. Pitää suunnitella välillä päivät niin, että juon paljon illalla ja yöllä, jotta selviäisin työpäivän pienemällä nestemäärällä. Mikä tämä vaiva oikein voi olla? Miski se tulee kymällä vaikka pukeudun lämpimästi? Miksi lämpö nousee ja miksi antibiootit eivät auta jos kyse on tulehduksesta? Jos ei tulehdus niin mikä??? Kiitollinen vastauksesta! T. Anna

Terve.fi

Vibraattorin käytöstä syntynyt tulehdus virtsaputken suulle?

Olen 23 vuotias nainen. Ongelmani liittyy viimeisimpään seksikertaani mieheni kanssa. Käytämme aktiivisesti vibraattoria rakastellessamme, ja viimeisellä kerralla miehelleni kävi vahinko: hän jotenkin onnistui osumaan vibraattorilla pari kertaa virtsaputkeni suuhun, jonka tunsin samanlaisena kipuna kuin virtsatieinfektiossa. Kun mainitsin asiasta, hän teki homman toisin ja kipu lakkasi samantien. Seksin jälkeen kävin suihkussa, mutta en muistanut heti käydä pissalla. Seuraavana päivänä sain voimakkaat virtsatieinfektio-oireet (kova polttelu ja kirvely virtsatessa, pissahädän tunne kokoajan) ja menin lääkäriin josta sain 5 päivän kuurin Trimopania. Oireet lievittyivät huomattavasti, mutta pieni epämukavuuden tunne ja kirvely jäi. Menin uudestaan lääkäriin ja virtsanäytteen liuskassa ja bakteeriviljelyssä ei ollut mitään eikä myöskään hiiva/trikomonas-testissä. Olo on nyt sellainen, että noin kerran päivässä tulee lievä paineen ja ehkä kirvelyn tunne, mutta se ei ole yhteydessä pissalla käyntiin. Sukupuolitauti ei voi olla kyseessä, koska olemme olleet yhdessä jo 8 vuotta eikä muita kumppaneita ole ollut kummallakaan. Vibraattori oli myös edelliseltä käytön jälkeen puhdistettu, mutta emme ole aiemmin tajunneet että ehkä se tulisi puhdistaa myös juuri ennen käyttöä. Olen pohtinut, että onko virtsaputken suuni nyt vain ärsyyntynyt ja tunne menee ohi ajan kanssa, vai onko kyseessä jotain mikä tarvitsisi gynekologikäyntiä?