Verenpaine
Verenpaineen pysyvää koholla olemista kutsutaan verenpainetaudiksi.

Verenpaineella tarkoitetaan elimistössä valtimoissa vallitsevaa painetta. Verenpaine ilmoitetaan kahtena eri lukuna, korkeampana systolisena ja matalampana diastolisena paineena esim. 140/90 mmHg. Normaalit verenpainelukemat vaihtelevat iän mukaan.

Korkean verenpaineen raja-arvona pidetään nykyään 140/90 mmHg (elohopeamillimetriä), tosin eri maissa on hivenen toisistaan vaihtelevia raja-arvoja. Verenpainetautia on kutsuttu hiljaiseksi tappajaksi, koska lievästi kohonnut verenpaine aiheuttaa harvoin oireita sinänsä, mutta sen seurannaisvaikutukset ovat sitäkin vaarallisempia; 75 prosentissa sydäninfarkteja ja aivoinfarkteja korkealla verenpaineella on osuutta asiaan.

Lue verenpainetaudin oireista ja verenpainetaudin hoidosta.

Tutustu asiantuntijoidemme kirjoittamaan artikkeliin verenpainetaudista. Sivuiltamme löydät paljon lisätietoa muuan muassa korkean verenpaineen hoidosta.

Lähteet:

Kohonnut verenpaine (online). Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Verenpaineyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2014 (viitattu 3.4.2018).

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi