Haullasi “” ei löytynyt yhtään osumaa

Tarkista hakusi ja poista mahdollisia rajausehtoja

Verenpaine

Verenpaineen pysyvää koholla olemista kutsutaan verenpainetaudiksi.

Verenpaineella tarkoitetaan elimistössä valtimoissa vallitsevaa painetta. Verenpaine ilmoitetaan kahtena eri lukuna, korkeampana systolisena ja matalampana diastolisena paineena esim. 140/90 mmHg. Normaalit verenpainelukemat vaihtelevat iän mukaan.

Korkean verenpaineen raja-arvona pidetään nykyään 140/90 mmHg (elohopeamillimetriä), tosin eri maissa on hivenen toisistaan vaihtelevia raja-arvoja. Verenpainetautia on kutsuttu hiljaiseksi tappajaksi, koska lievästi kohonnut verenpaine aiheuttaa harvoin oireita sinänsä, mutta sen seurannaisvaikutukset ovat sitäkin vaarallisempia; 75 prosentissa sydäninfarkteja ja aivoinfarkteja korkealla verenpaineella on osuutta asiaan.

Lue verenpainetaudin oireista ja verenpainetaudin hoidosta.

Tutustu asiantuntijoidemme kirjoittamaan artikkeliin verenpainetaudista. Sivuiltamme löydät paljon lisätietoa muuan muassa korkean verenpaineen hoidosta.

Lähteet:

Kohonnut verenpaine (online). Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Verenpaineyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2014 (viitattu 3.4.2018). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi

Pysy mukana!
Tilaa uutiskirjeemme tästä