Vartalotyypit

Ylväs omena, herkullinen päärynä vai sutjakka banaani? Opastamme löytämään tyylin, joka sopii sinulle – ja imartelee vartalotyyppiäsi.

Vartalotyypit on keinotekoinen tyypittely, jonka avulla koetetaan hahmottaa, minkämallinen ihmisen vartalo on. Vartalotyyppi ei ole tieteellinen lähestymistapa, mutta se voi auttaa esimerkiksi vaatevalinnoissa.

Vartalotyyppejä on luokiteltu kautta aikain erilaisin metodein. Joskus vartalotyyppeihin liittyy vain fyysinen ulottuvuus, mutta toisinaan vartalotyyppiin liitetään myös henkisiä ominaisuuksia.

Tällaiselle luokittelulle ei ole nykytiedon tieteellisiä perusteita. Arkikielessä puhutaan silti usein klassisista vartalotyypeistä, joita ovat ektomorfi, mesomori ja endomorfi.

Tämän vartalotyyppien luokittelemisen keksi psykologi W. H. Sheldon 1940-luvulla. Hän arveli, että ylipainoon taipuvaisilla endomorfeilla on iloinen, mukavuudenhaluinen ja seurankaipuinen luonne. Pitkät, laihat ektomorfit ovat Sheldonin mukaan introvertteja ja viihtyvät yksin. Mesomorfit ovat lihaksikkaita, tunteettomia ja rohkeita.

Sheldonin luokitus perustuu teoriaan, jonka mukaan eri kudostyypit, hermokudos, lihaskudos ja umpieritystoimintaa säätelevät sisäelimet toimivat kehossa eri tavoin.

Kevyemmin vartalotyyppi määräytyy sen mukaan, millainen vartalon malli on. Voidaan puhua omena-, päärynä-, banaanivartalosta. Tai O-, A-, X-, Y- tai H-vartaloista. Vartalomallit ovat hyvin suuntaa-antavia, ja vain harva on ”täydellisesti” jonkin kirjaimen, saati sitten hedelmän mallinen.

  1. A (tai päärynä). Rinnat ja hartiat ovat selvästi kapeammat kuin lanteet. Usein neuvotaan, että muhkealantioisen päärynän pukeutuessa näyttäviin kauluksiin ja railakkaihin kuoseihin paitaosassa, luodaan illuusio tasapainoisemmasta vartalosta. Esimerkiksi olkatoppaukset voivat tuoda upeaa ryhtiä olemukseen. On väitetty, että A:n ei kannattaisi pukeutua pillihousuihin, mutta esimerkiksi laulajatähti Beyoncé käyttää ylväästi pillifarkkuja ja korostaa mittasuhteitaan.
  2. Y. Y:llä on runsaasti rintamusta ja harteita. Lantio on kapea ja sääret ovat solakat. Vyötärö on samassa linjassa lantion kera. Venepääntiet eivät imartele Y:tä, mutta V-kaula-aukko kylläkin. Alaosaan suositellaan kapeita housuja ja hameita. Uskotaan, että sääret ovat Y-tyypin esteettinen vahvuus, ja niitähän sopii heilutella (niin kuin kaikkien muidenkin, toki!)
  3. X (tai tiimalasi). Hartiat ja lantiot ovat suurinpiirtein samanlevyiset. Vyötärö selkeästi kapein osuus vartalosta. Hänelle sopivat vaatteet, joissa korostetaan vyötärön kapeutta. Vartaloa myötäilevät vaatteet eivät suinkaan ole x:n yksinoikeus tai etuoikeus, mutta hänelle monet klassiset muotivaatteet sopivat tyylikkäimmin.
  4. O (tai omena). Ihana mehukas omena, jolla on muhkeutta vatsan, lantion ja takapuolen seudulla. Rinnoissakin on kokoa. Keskikroppaa O yrittää usein peitellä kaavuilla ja tunikoilla - mutta turhaan! Hyvin leikatut ja istuvat vaatteet tuovat omenan muotoja tyylikkäästi esiin.
  5. H (tai neliö). Olet suora: vyötärö, lantio ja hartiat ovat samassa linjassa ja samankokoisia. Selkeät, jopa maskuliiniset vaatteet ovat hyvä valinta. H-vartalolle tuntuvat sopivan kaikenlaiset vaatteet.

Kun oman vartalonsa ja vartalomallinsa tuntee, se auttaa muokkaamaan omasta vaatekaapista mieleisen. Klassiset, omalle kropalle ja mielelle sopivat vaatteet kestävät aikaa. Muoti muuttuu, tyyli syntyy vähitellen.