Ummetus

Ummetuksen yleisin oire on vatsan turvotus. Tutustu tietopakettiin ummetuksesta ja helpota oloasi!

Ummetus on hyvin yleinen vaiva, jonka esiintyvyys lisääntyy iän myötä. Taustalla on hidastunut suolentoiminta, jota voi esimerkiksi aiheuttaa lääkkeet, vähäkuituinen ruoka ja liikunnan puute.

Lue lisää ummetuksen oireista.

Ummetuksen hoidon kulmakivi on elämäntapojen tarkastelu. Jos niiden muutoksilla et pääse toivottuun tulokseen, on hyvä kääntyä asiantuntijan puoleen.

Lisätietoa ummetuksen hoidosta.

Lähteet:

Mustajoki P. Ummetus, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2018.

Terve.fi

Voiko ummetus aiheuttaa sulkijalihaksen vaurioita?

hei, Olen 39-vuotias nainen. En ole koskaan synnyttänyt, enkä ole ollut raskaana. Ei ole merkittävää ylipainoa. Minulla on myoomia. Käytössä thyroxin kilpirauhasen vajaatoimintaan, ei muita lääkkeitä. Kilpirauhasen TSH oli 1,65 vuosi sitten. Sydän on hakannut lääkityksen aloittamisesta lähtien. Juon myös liikaa kahvia. Minulla on ummetuksen ja vesiripulin ja normaalin vaihtelua. Tätä on kestänyt 3-5 vuotta. Epäilen että on peräpukamia, sisäisiä kai. 2 kertaa on ollut hyytynyttä verta ulosteen pinnalla, mutta ei ole nyt ollut vähään aikaan (moneen viikkoon) mitään verta. Kerran ummetus kesti 1,5 viikkoa. Pari kertaa olen joutunut kertakäyttökäsineen kera kaivamaan sormella kovaa ulostetta takapuolesta, koska uloste olisi ollut liian kovaa ja isoa ulostamiseen. Takapuoli on välillä kipeä. Vatsa on turvonnut, ilmaa? Nyt minulla on kysymys: Olenko suotta ahdistunut mahdollisuudesta, että ummetus olisi aiheuttanut vaurioita sulkijalihakseen tai laskeutumaa yms tai muuta pysyvää vauriota, joka aiheuttaisi ulosteen pidätyshäiriöitä tai tuhrimista? Mitään tuhrimista en ole havainnut vielä, mutta minua tosiaan ennakkoon ahdistaa mitä on voinut tapahtua ison ja kovan ulosteen takia. Jos joskus ilmenisi tuhrimista, niin voisiko se johtua peräpukamista, ettei välttämättä olisi mitään pysyviä vaurioita syynä siihen? Voitte minun puolestani lyhentää pitkää tekstiäni kysymys palstalle. Kiitän etukäteen vastauksesta :) Ja toivotan hyvää kevään jatkoa.