Tyrällä (hernia) tarkoitetaan vatsaontelon sisällön (suolisto, rasvakudos) työntymistä vatsanpeitteiden läpi luonnollisen tai hankitun aukon kautta. Luonnollisia aukkoja ovat esimerkiksi napa ja nivuskanava, hankittuja aukkoja ovat leikkausarpeen muodostuneet. Esimerkiksi napatyrä on vatsanpeitteissä oleva aukko, josta vatsaontelon sisältöä pullistuu ulospäin.

Tavallisimpia tyriä ovat nivustyrä, napatyrä, arpityrä, palleatyrä ja reisityrä. Tyrä "luiskahtaa esiin" yleensä kun vatsaontelon sisäinen paine äkisti kasvaa: esim. ponnistaessa, nostaessa tai yskiessä. Vastaavasti paineen helpottaessa tyrän pitäisi palautua tai ainakin olla helposti painettavissa takaisin "sisälle".

Lue miten tyrä hoidetaan.

Kureutuneella tyrällä tarkoitetaan tilannetta, jossa pullistunut tyrä ei palaudukaan takaisin, vaan "hirttäytyy" kiinni. Kureutunut tyrä muuttuu kovaksi ja kipeäksi. Kureutuneessa tyrässä oleva suolenmutka saattaa tilanteen pitkittyessä mennä kuolioon ja puhjeta, ellei tilannetta korjata. Kureutunutta tyrää kannattaa yrittää reponoida eli palauttaa painamalla sitä tasaisesti muutaman minuutin. Usein tämä ei onnistu, jolloin päivystysleikkaus on ainoa hoitokeino.

Lähteet:

Mustajoki P. Tyrä, Lääkärikirja Duodecim 2017, Kustannus Oy Duodecim.

Tuuliranta M. Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Tuuliranta M. Vatsanpeitteiden tyrät ja niiden yleiset hoitoperiaatteet, Kirurgia, Kustannus Oy Duodecim 2010.

Terve.fi

Tyräkipua?

Olen 37-vuotias perusterve mies. Ei ole koskaan leikattu tms. Pari viikkoa sitten alkoi tuntua pieni paine oikealla puolella kiveksen laskeutumistien kohdalla nivusissa, vähän kuin silloin kun kives on siellä tiehyessä. Tänään kävin kokeneella yleislääkärillä, joka ei löytänyt tyrää tunnustelemalla (ei oikeastaan muutakaan mikä voisi säteillä alueelle). Hän sanoi, että voidaan odottaa ja kokeilla lämmittelevää jumppaa ja venyttelyä. Minustakaan ei ole mitään pullistumaa, vain lievä jomotus ja polttelu sillä kohtaa. Vyöllisten housujen pitäminen ja istuminen tuntuvat ärsyttävän, samoin selin makuulla jalka suorana alueelle aiheutuva venytys. Ponnistaminen ei tunnu juuri vaikuttavan. Tuntuu, että parasetamoli tai ibuprofeeni ei auta tuohon kipuun. En ole paljoa syönyt, kokeillut vain. Jos tämä jatkuu vaan, miten sitä voitaisiin vielä tutkia? Kauanko kannatta odottaa? Kuinka todennäköisesti kyseessä on kuitenkin tyrä? Voiko tuollainen kipu aiheutua alueen tutkimisesta ja painelemisesta? Muistelen, että joskus kivestä jomotti ainakin yli viikon kun tunnustelin, onko se turvonnut. Lähipiirissäni on ollut joitakin tyrätapauksia, minkä takia olin tunnustellut aluetta. Mitä leikkaustapaa käytetään, jos esim. todettaisiin hyvin pieni tyrä? Asetetaanko nykyisin aina nailonverkko? Olen lukenut, että tähystys on potilaalle helppo, mutta voi tehdä mahdollisista myöhemmistä leikkauksista vaikeita (ja eikö altista myös haavatyrän syntymiselle myöhemmin)? Ulkopuolinen leikkaushaava taas voi olla pitkään kipeä (vai lopun elämää)? Miten leikkaus onnistuu voimakasta ahdistusta kokevalle pelkopotilaalle? Pelkkä ajatus sairaalaan leikattavaksi menemisestä pyörryttää, meinaa tulla pakokauhu. Saako julkisella puolella riittävästi helpotusta? Tuostakaan syystä en haluaisi leikkausta, ellei ole jotenkin selvästi osoitettavissa sen tarve.