Tummat silmänaluset ovat yleinen pulma, mutta aina sen syytä ei ole yksinkertaista jäljittää. Tummat silmänaluset voivat johtua monesta syystä. Tummat silmänaluset liitetään väsymykseen ja huonosti nukuttuihin öihin, mutta joillakin silmänalusten tumma väri on myös perinnöllinen, rakenteellinen ominaisuus. Tumma väri silmien alla voi johtua myös heikosta verenkierrosta hiussuonissa tai yksinkertaisesti erittäin ohuesta ihosta, jonka läpi pintaverisuonet kuultavat sinisinä.

Kasvojen luuston rakenne, suuri painonpudotus tai iän myötä veltostuva ja oheneva iho voivat tehdä kuopat silmien alle. Ne muodostavat silmien alle tummat varjot, minkä vuoksi silmänaluset näyttävät tummilta.

Joskus silmänalusten tummuus voi johtua ihon pigmenttimuutoksista. Ne taas ovat usein seurausta auringosta tai hormonitoiminnan muutoksista.

Tummiin silmänalusiin tehoavat parhaiten terveelliset elämäntavat: riittävä uni, liikunta, terveellinen ruokavalio ja runsas vedenjuonti. Iho kannattaa suojata auringolta ja silmänympärysvoidetta on hyvä alkaa käyttää jo parikymppisenä. Silmänympärysihoa kannattaa hoitaa myös kosteuttavilla ja kirkastavilla naamioilla. Etenkin C-vitamiinilla on kirkastavia ominaisuuksia, ja se vilkastaa myös kollageenintuotantoa. C-vitamiinilla voi saada iholle sekä lisää täyteläisyyttä että kirkkaamman värin.

Tummat silmänaluset saa meikattua parhaiten piiloon hieman oranssiin taittavalla peitevärillä. Persikkainen sävy neutraloi tehokkaimmin silmänalusihon tummuutta. Levitä ohut kerros peitevoidetta siveltimellä tai taputtele se ongelmakohtiin sormin.

Varmin tapa saada peitevoide pysymään paikoillaan on levittää se meikkivoiteen päälle. Tarkista levityksen jälkeen, ettei peitevoide erotu liikaa meikkivoiteesta: häivytä se sormin tasaiseksi. Vältä paksuja tuotteita ja tuhtia peiteainekerrosta silmien alla, sillä se ennemminkin korostaa ongelmaa ja mahdollisia silmänalusjuonteita.

Silmänalusten tummuutta voi häivyttää myös valovoiteella tai valokynällä. Käytä sitä maltillisesti. Jos kärsit sekä tummista silmänalusista että silmäpusseista, ole varovainen valoa antavien tuotteiden kanssa. Valovoide häivyttää kyllä varjoja mutta myös korostaa turvotusta. Älä siis levitä valotuotetta silmäpussien päälle vaan niiden "laaksokohtiin".

Tummia silmänalusia voi hoitaa myös järeämmillä keinoilla. Mikroneulaus, happokuorinta ja laserhoito voivat auttaa. Jos kyse on rakenteellisista kuopista, hyaluronihappopistos voi korjata ongelman. Plastiikkakirurgien tekemässä kyynelurien täyttö -toimenpiteessä silmien alle ruiskutetaan pieni määrä täyteainetta tasoittamaan ihoa ja näin poistamaan varjoja silmien alta.