Tinnitus

Tinnitus voi olla jatkuva ja häiritsevä vaiva. Tinnitus jaetaan kolmeen eri vaikeusasteeseen.

Tinnituksella eli korvien soimisella tarkoitetaan kuulohavaintoa, joka ei johdu ulkoisesta äänestä. Kaikkien ihmisten korvat soivat joskus, ja yleensä tinnitus on lyhytaikaista ja ohimenevää. Joillakin ihmisistä tinnitusääni on kuitenkin jatkuvaa ja se pahimmillaan häiritsee normaalia elämää huomattavasti.

Tinnitus jaetaan usein kolmeen vaikeusasteeseen:

  • Ensimmäisen asteen tinnitus esiintyy ajoittain ja häiritsee harvoin, oikeastaan vain hiljaisessa ympäristössä. Tinnitus voidaan helposti poistaa tietoisuudesta.
  • Toisen asteen tinnitus on jatkuvaa, ja kuunnellessa se on aina havaittavissa. Se on kuitenkin helposti maskeerattavissa, ja esimerkiksi meluisassa työympäristössä se häiritsee vähemmän. Hiljaisessa ympäristössä tinnitus kuuluu kuitenkin häiritsevänä, ja suurin osa tämän ryhmän potilaista hakeutuu lääkäriin.
  • Kolmannen asteen tinnituksessa tinnitusääni on alituisesti läsnä, se koetaan todella häiritsevänä eikä sitä saada työnnettyä pois tietoisuudesta. Alituinen häiritsevyys heikentää elämänlaatua, saattaa aiheuttaa unihäiriöitä ja jopa masennusta.

Lähteet:

Saarelma O. Tietoa potilaalle: Tinnitus (korvien soiminen). Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 2018.

Aarnisalo. Korvien soiminen (tinnitus), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2013.

Ylikoski J. Tinnitus. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2009.

Terve.fi

Tinnitus

Hei! Olen 20v nainen ja minulla alkoi molempien korvien jatkuva tinnitus n. 2 v sitten. Ajattelin, että syy mahdollisimmin johtuisi kuulokkeista johtuvasta meluvammasta, koska teininä käytin niitä aika paljon ja samana päivänä kun sain tämän, niin sairastin myös flunssaa ja olin muutenkin heikkona. Myöskin silloin nuorempana olin jäädyttänyt korvani kipeiksi aika monta kertaa. Olin myös ennen kuin tämä alkoi, niin laihduttanut aika paljon, niin se ei myöskään varmaankaan auttanut asiaa. Minulla on ollut myös masennusta monta vuotta, mutta en tiedä vaikuttaako se tähän. Mutta toisaalta kaikkien positiivisten asioiden miettiminen ehkä, vähän auttaa tähän ja negatiivisemmat joskus ovat jopa pahentaneet. Sama jos korvat menevät lukkoon, niin meteli on kolme kertaa pahempi. Mielestäni minulla ei ole ollut kauhean herkät korvat koskaan, mutta nyttemmin ne tavallaan ihan kuin olisivat hieman herkemmät ja liian kova melu sattuu korviin ja ne tulevat helposti/helpommin kipeiksi esim. kuulokkeiden käytön jälkeen. Alussa en uskaltanut käyttää kuulokkeita ollenkaan. Nykyään en kuule/ajattele ääntä yhtään niin paljoa, mutta soihan se silti koko ajan. Nukkumaan mennessä ehkä eniten. Kesti montakin kk ennenkuin totuin tähän edes vähän/näinkin paljon. Kerran kokeilin joitakin luontaistuote-lääkkeitä, mutta niistä ei näyttänyt olevan apua. Olen myös ollut konsertissa ja ilotulituksessa ja siellä oli pakko pitää korvatulppia. Muuten minulla on testattu hyvä kuulo. Itselläni, jos on paljon stressiä, niin ääni pahenee varsinkin nukkuessa, silloin se on todella voimakas. Niin haluaisin vain tietää, että tiedätkö tullaanko lähitulevaisuudessa/joskus maailmassa keksimään mitään millä korvaan/korvan solut saisi “uusittua” sisältäpäin? Ja voiko ylipainehappihoitoa kokeilla, vaikka aikaa olisi jo kulunut alkamispv:stä? Olen kuullut myös joistakin noisereista, joilla äänen saisi samanlaiseksi kuin tinnitusääni, sekä kuulokojeista. Tiedän että syitä on monia, mistä tämä voi johtua esim. meluvamma, lääkkeet, hammaslääkärin jälkeinen oire jne… ja tiedän myös millä tavalla ääni tulee. Kiitos jo etukäteen!