Sosiaalisten tilanteiden pelko eli sosiaalinen fobia kuuluu pelko-oireisiin ahdistuneisuushäiriöihin. Se on nimensä mukaisesti ylenmääräistä pelkoa sosiaalisia kanssakäymisiä kohtaan tilanteissa, joissa muiden suhtautuminen voi olla arvioivaa ja kriittistä.

Fobia voidaan määritellä tilaksi, jossa henkilö kokee järjenvastaista pelkoa tiettyä asiaa kohtaan ja alkaa täten tietoisesti välttää pelkoa aiheuttavia tilanteita. Pelon ydin on se, että henkilö joutuu nöyryytetyksi ja häpeälliseen tilanteeseen.

Sosiaalisesta fobiasta kärsivä voi kokea pelkoa muun muassa työssä ja vapaa-ajallaan ravintolassa tai kahvilassa asioidessaan (ns. ”kahvikuppineuroosi”), joutuessaan pitämään julkisen puheen tai esiintymään julkisesti, vieraita ihmisiä tavatessaan, joutuessaan työskentelemään toisten nähden, sekä erilaisissa ryhmätyötilanteissa.

Erotuksena sosiaalisesta fobiasta tunnetaan pelkästään julkisten paikkojen pelko, eli pelko joutua paikkaan tai tilanteeseen, josta poispääsy on hankalaa ja jolle on oma nimensä ”agorafobia”.

Lähteet:

Isometsä E. Sosiaalisten tilanteiden pelko, Psykiatria, Duodecim Kustannus Oy 2017.

Koponen H. ym. Ahdistuneisuushäiriö, Lääkärin käsikirja, Duodecim Kustannus Oy 2016.

Terve.fi

Kysy asiantuntijalta hyvinvoinnista - 15650

Olen 22v kahden lapsen äiti. Minulla on muutama mieltä askarruttavaa asiaa johon toivoisin saavani sinulta apua: -minua ihmetyttää miksi jalkojani alkaa särkemään aina saunassa. Särky alkaa kun nousen lauteilta jalkojeni päälle. Jalat tuntuu todella jäykiltä ja taivuttaminen ja käveleminen tekee kipeää. Mistä tämä voisi johtua? Liittyykö jotenkin verenkiertoon? Vaiva alkoi noin kolme vuotta sitten kun odotin esikoista,ja kärsin siitä koska pidän kovasti saunomisesta. Selvästi säryn aiheuttaa kuuma koska viileä suihku helpottaa. Onko asialle jotain tehtävissä? Olen normaalipainoinen. -Lisäksi olen kärsinyt rinta/ylävatsa kivuista pari vuotta. Tähystetty on molemmista päistä eikä mitään poikkeavaa löytynyt. Lisäksi on otettu keuhkorötgen,ekg ja verikokeita mm.veren kolesteroli arvot (isäni kuoli sepelvaltimotautiin alle 40v),kaikki normaaleja. Kävin myös muutaman kerran fysioterapeutilla joka antoi jumppa ohjeita mutta niistä ei ollut apua. Kipua esiintyy muutaman kerran viikossa ja yleensä se kestää koko päivän. Se tuntuu repivänä vanteena rintojen alla/ylävatsassa. Lepo saattaa joskus hieman helpottaa oloa mutta ei vie kipua kokonaan pois. Usein se alkaa syömisen jälkeen mutta välillä myös muutenkin. Näkyykö sappikivet tähystyksessä? Voisiko niistä olla kyse? En kehtaa enää mennä valittamaan lääkärille asiasta koska niin paljon on tutkittu eikä mitään löydetty,mutta jokuhan sen kivun aiheuttaa. Voiko se olla lihasperäistä? Raskausaikana kipua oli mielestäni vähemmän. -Näiden lisäksi minua vaivaa jännittäminen ja punastelu. Lääkäri määräsi minulle propral 10mg tarvittaessa 1-2tablettia korkeintaan 2kertaa vuorokaudessa. Koska imetän niin en voi ottaa kun yhden tabletin mutta se ei juurikaan auta. Laskeeko vauvan (7kk) syke liikaa jos otan kaksi tablettia ja imetän? Entä miten lääke vaikuttaa omaan sykkeeseen? Sydämeni ei välttämättä lyö nopeasti silloin kun tunnen tarvitsevani lääkettä esim.punasteluun,laskeeko syke liikaa jos otan silloin kaksi tablettia? Miten paljon etukäteen lääke tulisi ottaa? Kauan sen vaikutus kestää? Voiko lääkkeen kanssa nauttia alkoholia? Jos ei niin miten pitkään lääkkeen otosta tulisi olla ilman alkoholia? Kärsin todella paljon tästä punastelusta ja toivoisin löytäväni tehokkaan lääkkeen että pääsisin pois oravanpyörästä. Lopetan imetyksen muutaman kuukauden kuluttua ja sitten voisin vaihtaa toiseen lääkkeeseen jos propral ei auta. Mikä lääke on tehokas punasteluun (ja jännittämiseen)? -Ja sitten olisin vielä kysynyt mistä johtuu pään vihlominen? Onko se normaalia? Välillä päätä vihloo niin kovasti että meinaa näkö mennä. Etenkin ohimoilta ja päälaelta. olen järkeillyt että liittyy jotenkin jumissa oleviin lihaksiin,onko näin?