Seksuaalisuus

Seksuaalisuus on ihmisessä läsnä aina vauvasta asti. Seksuaalisuus voi myös muuttua elämän varrella.

Seksuaalisuus on elämänvoima, joka on jo lapsena osa ihmisen kehollisuutta. Seksuaalisuus merkitsee kokemusta nautinnosta ja hyvästä olosta, myös halusta. Seksuaalisuus ei ole sama asia kuin seksi: seksuaalisuus on lapsena asia, jonka kautta lapsi oppii tulkitsemaan omaa kehoaan ja sitä, mikä tuntuu hänestä hyvältä. Seksuaalisuus on myös identiteetti: seksuaalisuus liittyy siihen, kehen tai mihin seksuaalinen halu kohdistuu. Seksuaalisuus voi myös muuttua elämän varrella. Aseksuaalisuus tarkoittaa sitä, ettei ihminen tunne lainkaan seksuaalista halua. Aseksuaalisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei ihmisellä voisi olla romanttisia tunteita toisia ihmisiä kohtaan tai ettei hän haluaisi lainkaan läheisyyttä. Usein heteroseksuaalisuus on on seksuaalisuus, jota vasten muita seksuaalisuuden muotoja peilataan. Se ei kuitenkaan ole muita aidompi tai normaalimpi seksuaalisuus. Yhtä normaalia on homoseksuaalisuus, jossa seksuaalinen halu kohdistuu samaan sukupuoleen. Seksuaalisuus on jokaisen oma asia, ja vain ihminen itse tietää, mikä hänen seksuaalisuutensa on. Seksuaalisuus on ikävä kyllä myös asia, jonka perusteella ihmisiä syrjitään, ja syrjintään voi liittyä jopa väkivaltaa. Mitä sivistyneempi yhteiskunta on, sitä avoimemmin seksuaalisuus ja sen ilmaisu yksilöllisesti sallitaan.

Seksi on yksi tapa ilmaista seksuaalisuutta. Seksi voi tarkoittaa eri ihmisille eri asiaa. Seksi voi merkitä esimerkiksi sukuelinten hyväilyä, yhdyntää, suuseksiä tai muuta asiaa, josta ihminen saa seksuaalista nautintoa. Seksi on parhaimmillaan nautinnollinen osa elämää, jolloin se nostaa elämänlaatua ja lisää hyvinvointia. Seksi voi myös olla ongelmallista esimerkiksi sairauden, itsetunto-ongelmien, suhteen ristiriitojen tai kipujen vuoksi. Seksi perustuu aina molemminpuoliseen suostumukseen ja yhteiseen tahtoon. Jos tätä yhteisymmärrystä ei ole, kyse ei ole seksistä vaan esimerkiksi raiskauksesta tai muusta seksuaalisesta väkivallasta.

Seksuaaliterveys pitää sisällään esimerkiksi genitaalialueiden hyvinvoinnin, henkisen hyvinvoinnin ja tarvittaessa ehkäisyn. Seksuaaliterveys merkitsee itsestä huolehtimista ja turvallisuutta. Seksuaaliterveys on myös erilaisten ongelmien ehkäisyä: kun seksuaaliterveys on hyvä, ihminen osaa suojata itseään seksitaudeilta. Seksuaaliterveys tarkoittaa sitä, että ihmisellä on oikeus päättää omasta kehostaan ja sen rajoista.

Intohimo on tärkeä osa seksuaalisuutta. Intohimo merkitsee voimakasta halua, johon liittyy usein myös vahvoja tunteita. Intohimo voi toisaalta tarkoittaa myös asiaa, johon ihmisellä on palo, vaikkei siihen liittyisi mitään seksuaalista. Intohimo on usein tärkeä osa parisuhdetta ja tyydyttävää seksiä. Pitkässä suhteessa intohimo voi ajoittain laantua, mutta intohimo voi roihahtaa myös uudelleen vuosien päästä.

Itsetunto vaikuttaa paljon siihen, miten ihminen kokee seksuaalisuutensa ja miten hän suhtautuu seksiin. Toki itsetunto voi olla vahva, vaikka seksi ei kiinnostaisi lainkaan. Itsetunto on kuitenkin usein avainasemassa, jos seksuaalisuus tuntuu ongelmalliselta tai hävettää. Niille, joille seksi on tärkeä asia elämässä, hyvä itsetunto merkitsee kykyä nauttia seksistä ja seksuaalisuudesta. Itsetunto vaikuttaa myös siihen, miten ihminen uskaltaa kokeilla uusia asioita ja miten hän antaa ja kokee nautintoa. Tärkeintä on, ettei seksi ole ahdistava kokemus eikä suoritus. Omien rajojen puitteissa toteutuva seksi voi myös johtaa siihen, että itsetunto vahvistuu.