Sappikivitauti on tavallisimpia ruuansulatuskanavan tauteja. Sappikivet jaetaan koostumuksen perusteella pigmentti- ja kolesterolikiviin.

Joka kolmannella 75-vuotiaalla naisella on sappikivet. Sappikivet ovat kolmanneksi yleisin mahakivun aiheuttaja päivystyspotilailla.

Sappikivien riski kasvaa ikääntymisen myötä. Sappikivien merkittävin riskitekijä on lihavuus.

Suomessa tehdään vuosittain lähes 10 000 sappileikkausta.

Lähteet:

Pertti Mustajoki, Sappikivi, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Sappikivien leikkausindikaatiot, Käypä hoito, Kustannus Oy Duodecim, 2012.

Terve.fi

Kihelmöinti rintalastan alla

Hei, Olen 38-vuotias perusterve nainen, ja ongelmani liittyy kipuun ja kihelmöintiin rintalastan alla, joka alkoi ensin viiltävinä kipukohtauksina synnytyksen jälkeen tai mahdollisesti jo loppuraskaudesta, jolloin vaivojen epäiltiin johtuvan närästyksestä. Lopulta kivun syyksi ilmeni sappiperäiset vaivat, jotka todettiin kun ALAT, AFOS ja p-AMYL arvot nousivat poikkeuksellisen pitkäkestoisen ja kivuliaan kohtauksen, johon myös liittyi pahoinvointia ja lämpöilyä, jälkeen. Korkeiden maksa-arvojen vuoksi epäiltiin myös hepatiittia, mutta tulokset olivat negatiiviset. Jonkin aikaa tästä kohtauksesta alkoi tuo kihelmöinti, ja ultraäänessä todettiin sitten kolekystiitti, jossa sapessa myös sakkaa (ei kuitenkaan kiviä). Koska maksa-arvojen ohella myös amylaasi oli noussut (korkeimmillaan 248), sain lähetteen kirurgille ja siellä päädyttiin leikkaamaan sappi. Leikkaus onnistui tähystyksellä, ja siitä on nyt vajaa 2 viikkoa aikaa, mutta kihelmöinti rintalastan alla jatkuu edelleen erityisesti ruokailun jälkeen. Myös muuten on ollut vatsaoireita ja ripulia, myös refluksioiretta. Kävin ennen tuota leikkausta myös gastroskopiassa, ja lääkärin lausunto ei ole vielä tullut, mutta tutkimuksessa näkyi sapen värjäämää lietettä. Huoleni liittyy nyt erityisesti tuohon keskelle rintalastaa paikallistuvaan kihelmöintiin, eli voiko olla että sappitiehyissä on edelleen tukkeumaa/sakkaa joka aiheuttaa vaivaa, tai että haima edelleen reagoi? Ilmeisesti tuo 248 p-AMYL ei vielä ollut haimatulehdukseen viittaavaa, mutta minua jäi mietityttämään, mikä mahtaa olla raja-arvo, ja pitäisikö haimaärsytyksen vuoksi noudattaa erityisruokavaliota tai esim. pidättäytyä alkoholista? Voiko olla, että sappiongelman ohella vaivoja aiheuttaa jokin muu vatsan alueen sairaus, ja voiko raskaudella ja synnytyksellä olla yhteyttä näihin?

Terve.fi

Sappirakkoleikkaukseen vai ei? - 76529

Olen 66-vuotias nainen, pituus 162 cm, paino 69 kg. Olen ollut perusterve lukuunottamatta vatsavaivoja, jotka alkoivat tammikuussa 2012. Epäiltiin aluksi refluksitautia tai helikobakteeria, joita ei kuitenkaan ollut. Otettiin GSK ja sen yhteydessä koepaloja, vatsan V.A-TT-kuvaus, ylävatsan uä, labrakokeet olivat silloin normaalit. Lääkärit päätyivät toiminnallisiin vatsavaivoihin tai ärtyneeseen paksusuoleen. Vaivat ovat vähitellen pahentuneet ja nykytilanne on, että pallean tienoilla tuntuu puristava vanne ja oikealla kylkiluiden alla joskus ankarakin nipistys. Rintalastan takana tuntuu usein kipua, varsinkin ruokailun jälkeen. Vaivat tuntuvat eniten selällään maatessa, kyljelle kääntyessä vähenevät, pystyasennossa eivät tunnu. Joskus nämä paineet tuntuvat ikäänkuin paisuvan ja tekevät hengityksenkin tukalaksi. Istuessa kylkiluun alapuolella tuntuu kuin siellä olisi joku tappi tms.pystyssä. Niin kovaa kipua ei ole, että tarvitsisi kipulääkettä.Vatsan UÄ-tutkimuksessa viime joulukuussa sappirakossa oli sakkaa, tämän vuoden alussa tehdyssä magneettikuvauksessa sakkaa ei näkynyt, ja muutkin sisäelimet olivat kuulemma normaalit. Marraskuussa maksa-arvot olivat korkeat mutta sittemmin normalisoituivat. Sappiarvotkin olivat korkeat, en tiedä tarkemmin, nyt maaliskuussa bilirubiini 25. Kirurgisen sairaalan lääkäri pitää oireita epämääräisinä, mutta laittoi epäröinnin jälken sappirakon leikkausjonoon. Lääkitys on Femoston Conti ja tarvittaessa Propral rytmihäiriöihin. Mitä ihmettä vatsassa tapahtuu ja pitäisikö minun mennä leikkaukseen? Onko sappirakko ylipäänsä syypää vaivoihin?