Rokotuksilla elimistö saadaan vastustuskykyiseksi taudinaiheuttajia vastaan tautia sairastamatta. Käytännössä rokotettavat henkilöt altistetaan heikennetyille tai tapetuille taudinaiheuttajille tai niiden osille, jolloin elimistön oma puolustusjärjestelmä oppii tuhoamaan taudinaiheuttajat ne kohdatessaan. Rokotuksen avulla elimistö siis tutustuu viruksiin ja bakteereihin luonnollisella tavalla ilman vaaraa.

Rokotuksista saadaan paras teho irti, kun mahdollisimman suuri osa väestöstä rokotetaan. Jos se onnistuu, häädettävät taudit käyvät niin harvinaisiksi, että myös rokottamattomat saavat suojaa. Tätä kutsutaan lauamaimmuniteetiksi. Jotkut ihmiset eivät voi perussairautensa takia ottaa rokotetta, mutta he saavat laumaimmuniteetin tähden osansa sen suojaavasta vaikutuksesta.

Kansallinen rokotusohjelma on todella kattava. Rokotusohjelmalla Suomesta on saatu hävitettyä käytännössä täydellisesti rokkotauteja, kuten tuhkarokko, vihurirokko, sekä polio ja sikotauti. Lisäksi tuberkuloosi, kurkkumätä ja hemofilus-bakteerin aiheuttamat vaikeat tulehdukset on saatu kitkettyä miltei kokonaan.

Myös jäykkäkouristuksen esiintyvyys on romahtanut rokottamisen vuoksi. Samaa koskee hinkuyskää, joka voi olla hengenvaarallinen tauti etenkin pienille lapsille.

Uusimpana rokotuksena kansalliseen rokotusohjelmaan on liitetty vesirokkorokote. Sitä tarjotaan kaikille 1,5–11-vuotiaille lapsille, jotka eivät ole vielä vesirokkoa sairastaneet. Myös kohdunkaulan syöpää vastaan kehitetty HPV-rokote, joka on suunnattu 11-12-vuotiaille tytöille, on sangen tuore tulokas rokoteohjelmassa.

Vauvaiässä eli alle vuoden ikäiselle annetaan rotavirusrokote, viitosrokote DTaP-IPV-Hib (kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, poliota ja Hib-tauteja, kuten aivokalvontulehdusta, kurkunkannentulehdusta ja verenmyrkytystä vastaan) sekä pneumokokkikonjugaattirokote PCV (aivokalvontulehdusta, keuhkokuumetta, verenmyrkytystä ja korvatulehdusta vastaan). Vauvan rokotuksista kaikki ovat kolme rokotuskertaa vaativia rokotesarjoja.

Niiden jälkeen, yhden ja puolentoista ikävuoden välillä, on vuorossa MPR-rokotus, joka suojaa tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta.

Rokotusohjelman ansiosta lähes kaikki suomalaislapset saavat ennen kouluikää liki täydellisen suojan yhtätoista eri sairautta vastaan. Yleiseen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden lisäksi hyviä rokotuksia on saatavana muun muassa influenssaa ja hepatiitteja vastaan.

Aikuisten rokotusohjelmaan kuuluvat tehosterokotteet muun muassa kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja poliota vastaan sekä influenssarokote yli 65-vuotiaille. Näistä esimerkiksi kurkkumätä-rokotusta suositellaan ulkomaanmatkoja varten.

Rokotteiden käyttöön liittyvät haitat ovat lieviä: yleisimmin ilmenee kutinaa, arkuutta ja punoitusta pistoskohdassa. Merkittävät allergiset reaktiot rokotteen aineosille ovat hyvin harvinaisia. Myös kuumetta ja kutiavaa ihottumaa esiintyy. Maailmalta ja varsinkin internetistä on löydettävissä paljon rokotusten vastaista materiaalia, jossa väitetään rokotusten aiheuttavan erilaisia terveydelle vaarallisia tai haitallisia vaikutuksia.

Terve.fi

Jatkuva sairastelu, Gammaquin rokotus

Olen perusterve 28 v nainen, 170 cm / 60 kg. Olen viimeisen 6 kk:n sisään sairastellut paljon. Marras- joulukuussa sikainfluenssan tapainen oksennus/kuumetauti (antibiootit + tamiflu). Tämän jälkeen flunssa / kk. Maaliskuun alussa iski jälleen tauti, alkuun oireina kuumeinen olo, ei kuitenkaan kuumetta, eikä muitakaan oireita. Pehmeänoloinen pää ja ei kunnolla jaksanut kävellä. Kuume nousi myöhemmin max 37.8, ei muita oireita. Tämän taudin johdosta kävin myös sairaalassa, jossa tutkittiin hyvin laajasti verestä arvot, ainoa mikä poikkesi normaalista on: S-BorrAbM, joka oli 17 VE/ml, norm pitäisi olla alle 9, ja S-VlsEAbM, joka oli 23 AU/ml, norm alle 18. Tästä lausunto “lievästi positiivinen Borrelia IgM vasta-ainetulos seulonta- ja jatkotestissä. Epäilyttävä tulos, näyttö borreliakontaktista jää epävarmalle tasolle. Kyseessä voi olla muun mikrobin aiheuttama ristireaktiivinen immuniteetti”. Kävin viikko sitten uusinta verikokeessa, ja nyt odotan niitten tulosta. Viittaako borrelioositartuntaan, ja jos tartunta on vuosien takaa (lapsena ollut punkkeja) onko syytä saada lääkitys? Haitta tulevaisuudessa? Entä ihmeellinen kuumetauti, entä joku mikrobi? Parannuin viikon kuluttua taudista ilman lääkitystä. Kaksi viikkoa tästä sairastuin taas tavalliseen flunssaan, kurkku kipeä, nenä tukkeessa, ja lopuksi menetin ääneni. Sairaslomaa taas 2 vkoa, ja ääni meni taas heikoksi tänään (joudun puhumaan paljon töissä). Söin Medrol -kuurin 5-4-3-2-1, äänihuulten tulehdukseen. Lääkärini määräsi “jatkuvan tulehduskierteen katkaisemiseen” Gammaquin rokotuksen, joka nostaisi puolustuskykyni ylös. Pistoksen jälkeen (HUI) luin tuoteselosteesta gammaquinin haittavaikutuksista, ja sanottiin että riski saada tästä aineesta “hiv, hepatiitti ja aids on erittäin pieni”. Muutenkin pelkään paljon tauteja ja sairauksia, haluaisin tietää minkä suuruinen todellisuudessa riskini on saada tästä rokotteesta tauteja? Asia on mielestäni pelottava. Olo on voimaton ja hieman poissaoleva edelleen, onko mitään mielipidettä mistä sairasteluni voisi johtua? Onko tämä vain sattumaa? Mielestäni kyse ei ole masennuksesta tai stressistä, vaikka toki tämän hetkinen sairasteluni mieltä vaivaakin. Pidän työstäni, ja toivoisin voivani elää normaalia elämää. Syön normaalisti ja olen kaikkiruokainen. Vatsa on ollut jo 16-vuotiaasta alkaen herkkä ja ärtyneen suolen oireyhtymän oireitten tyylinen. Kiitos!