Reuma
Reuma ilmenee monella eri tavalla. Lue asiantuntijoiden neuvoot!

Erilaisia reumoja eli reumatauteja on useita kymmeniä. Reuma on tulehduksellinen nivelsairaus. Yleisin hoidettavista reumasairauksista on nivelreuma ja usein reuma käsitetäänkin juuri nivelreumaksi. Reuma voi liittyä myös psoriasikseen. Niveltulehdukset ovat varsin yleisiä ja aiheuttavat paljon työ- ja toimintakyvyttömyyttä.

Lastenreumaksi kutsutaan niveltulehdusta, joka alkaa tuntemattomasta syystä alle 16-vuotiaalla ja tulehdus kestää vähintään kuusi viikkoa.

Syitä reuman puhkeamiseen ei voida määritellä. Yleisesti ottaen kehon immuunijärjestelmä ei toimi kuten sen pitäisi ja suuntautuu omaa kudostaan vastaan.

Esimerkiksi nivelreuma ole periytyvää, mutta alttius sairastua on.

Reumat jaetaan kolmeen pääryhmään

  1. Tulehdukselliset sairaudet - esimerkiksi nivelreuma, selkärankareuma ja akuutti kihti
  2. Degeneratiiviset sairaudet - esimerkiksi nivelrikko, selkäsairaudet ja osteoporoosi
  3. Krooniset pehmytkudossairaudet - esimerkiksi fibromyalgia

Lähes jokainen joutuu tekemisiin tuki- ja liikuntaelinsairauksien kanssa jossain vaiheessa elämää. Reumasairauksien taudinkuvan kirjo on laaja ja oireet vaihtelevat runsaasti. Osa nivelkivuista johtuu tulehduksellisista reumasairauksista, joiden hoito perustuu pitkälti lääkehoitoon. Tulehduskipulääkkeet lievittävät kipua ja tulehdusta, mutta eivät estä vaurioiden syntyä. Varsinaiset reumalääkkeet vaikuttavat tulehdukseen ja lisäksi ne hidastavat nivelvaurioiden syntyä.

Nivelreuma eli reumatoidi artriitti on tulehduksellinen, pitkäaikainen nivelten sairaus. Se on niin sanottu autoimmuunisairaus, jossa elimistön immuunijärjestelmä, joka normaalisti suojelee elimistöä infektioilta ja muilta taudeilta, hyökkää tuntemattomasta syystä nivelkudosten kimppuun. Nivelreuma on pitkäaikainen sairaus, joka voi kuitenkin tietyissä tapauksissa rauhoittua pitkäksi aikaa tai jopa lopullisestikin. Kaksi kolmasosaa nivelreumaa sairastavista on naisia.

Monet ajattelevat edelleen, että nivelreuma on sairaus, joka johtaa nivelten tuhoutumiseen ja hitaaseen invalidisoitumiseen. Hoitamattomana nivelreuma voikin johtaa merkittäviin nivelvaurioihin ja toimintakyvyn laskuun, mutta nykyaikaisilla hoidoilla potilaan työ- ja toimintakyky pystytään turvaamaan.

Usein reumapotilaan fyysinen kunto on yleensä huono, koska lihasten ja nivelten arkuus ja kipu vaikeuttavat liikkumista ja vähäinenkin rasitus voi uuvuttaa, mutta liikunta ja liikkuminen ovat hyödyksi kaikille. Vaikka reuma on yleissairaus, joka syö voimia ja voimavaroja ei reumankaan hoito perustu lepoon kuin sen aktiivisimmassa vaiheessa. Aktiivinen liikkuminen kivun sallimissa rajoissa on tärkeää reumasairauksien hoidossa. Erityisesti liikkuvuus-, lihaskunto- ja kestävyysharjoittelusta on katsottu olevan hyötyä hyvän yleiskunnon ylläpitämisessä.

Myös fysioterapiasta on katsottu olevan reumapotilaalle hyötyä, ja sillä pyritään säilyttämään nivelten liikkuvuus, ehkäisemään virheasentoja ja lievittämään kipuja

Lähteet: Reumaliitto, www.hoidareumaa.fi

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi