Reuma

Reuma ilmenee monella eri tavalla. Lue asiantuntijoiden neuvoot!

Erilaisia reumoja eli reumatauteja on useita kymmeniä. Reuma on tulehduksellinen nivelsairaus. Yleisin hoidettavista reumasairauksista on nivelreuma ja usein reuma käsitetäänkin juuri nivelreumaksi. Reuma voi liittyä myös psoriasikseen. Niveltulehdukset ovat varsin yleisiä ja aiheuttavat paljon työ- ja toimintakyvyttömyyttä.

Lastenreumaksi kutsutaan niveltulehdusta, joka alkaa tuntemattomasta syystä alle 16-vuotiaalla ja tulehdus kestää vähintään kuusi viikkoa.

Syitä reuman puhkeamiseen ei voida määritellä. Yleisesti ottaen kehon immuunijärjestelmä ei toimi kuten sen pitäisi ja suuntautuu omaa kudostaan vastaan.

Esimerkiksi nivelreuma ole periytyvää, mutta alttius sairastua on.

Reumat jaetaan kolmeen pääryhmään

  1. Tulehdukselliset sairaudet - esimerkiksi nivelreuma, selkärankareuma ja akuutti kihti
  2. Degeneratiiviset sairaudet - esimerkiksi nivelrikko, selkäsairaudet ja osteoporoosi
  3. Krooniset pehmytkudossairaudet - esimerkiksi fibromyalgia

Lähes jokainen joutuu tekemisiin tuki- ja liikuntaelinsairauksien kanssa jossain vaiheessa elämää. Reumasairauksien taudinkuvan kirjo on laaja ja oireet vaihtelevat runsaasti. Osa nivelkivuista johtuu tulehduksellisista reumasairauksista, joiden hoito perustuu pitkälti lääkehoitoon. Tulehduskipulääkkeet lievittävät kipua ja tulehdusta, mutta eivät estä vaurioiden syntyä. Varsinaiset reumalääkkeet vaikuttavat tulehdukseen ja lisäksi ne hidastavat nivelvaurioiden syntyä.

Nivelreuma eli reumatoidi artriitti on tulehduksellinen, pitkäaikainen nivelten sairaus. Se on niin sanottu autoimmuunisairaus, jossa elimistön immuunijärjestelmä, joka normaalisti suojelee elimistöä infektioilta ja muilta taudeilta, hyökkää tuntemattomasta syystä nivelkudosten kimppuun. Nivelreuma on pitkäaikainen sairaus, joka voi kuitenkin tietyissä tapauksissa rauhoittua pitkäksi aikaa tai jopa lopullisestikin. Kaksi kolmasosaa nivelreumaa sairastavista on naisia.

Monet ajattelevat edelleen, että nivelreuma on sairaus, joka johtaa nivelten tuhoutumiseen ja hitaaseen invalidisoitumiseen. Hoitamattomana nivelreuma voikin johtaa merkittäviin nivelvaurioihin ja toimintakyvyn laskuun, mutta nykyaikaisilla hoidoilla potilaan työ- ja toimintakyky pystytään turvaamaan.

Usein reumapotilaan fyysinen kunto on yleensä huono, koska lihasten ja nivelten arkuus ja kipu vaikeuttavat liikkumista ja vähäinenkin rasitus voi uuvuttaa, mutta liikunta ja liikkuminen ovat hyödyksi kaikille. Vaikka reuma on yleissairaus, joka syö voimia ja voimavaroja ei reumankaan hoito perustu lepoon kuin sen aktiivisimmassa vaiheessa. Aktiivinen liikkuminen kivun sallimissa rajoissa on tärkeää reumasairauksien hoidossa. Erityisesti liikkuvuus-, lihaskunto- ja kestävyysharjoittelusta on katsottu olevan hyötyä hyvän yleiskunnon ylläpitämisessä.

Myös fysioterapiasta on katsottu olevan reumapotilaalle hyötyä, ja sillä pyritään säilyttämään nivelten liikkuvuus, ehkäisemään virheasentoja ja lievittämään kipuja

Lähteet: Reumaliitto, www.hoidareumaa.fi

Terve.fi

Oikean käden nakkisormet ja niiden nivelten aamujäykkyys

Olen 38-v nainen. Ei perinn.sairauksia kolmeen sukupolveen. Käyn kuntosalilla, ruokavalio rikas, alkoholia kohtuullisesti, en tupakoi. Viime kesän alussa oikean käteni 4 sormea paitsi peukalo turposivat nakeiksi. Ei oireita muissa nivelissä. Määriteltiin ensin jännetuppitulehdukseksi ja lastoitettiin + burana 800 3krt päivässä -kuuri. Ei mitään vaikutusta. Pääteltiin sitten t-keskuslääkärin kanssa, että kyseessä nivelrikko. Arthryl ei auttanut. Reumatologin mielestä ei ole reuma, vaikka pip-nivelet turvonneet, myös kärkinivelet – jos olisi reuma, käsi olisi kuulemma ihan toisen näköinen. Verikokeita otettu useat satsit, ei mitään arvoa koholla, eivät edes uraatit. Silti nyt hakusessa kihti, kihtilääkitys 1 kk:n kuuri on kokeilussa. Sekään ei tehoa (nyt menossa kolmas viikko kuurista). Edelleen oireina sorminivelten aamujäykkyys ja erityisesti nivelten turvotus. Vaimea jomotus mukana. Ei särkyä/arkuutta/liikerajoitteita. Päivällä näppäintyön ääressa ei hankaluuksia, mutta tämä outo kyytiläinen ilmoittaa silti tämän tästä olemassa olostaan, jos käsi levossa pitkähkön ajan. Mikä tämä on??? Voisiko olla kyseessä sellainen raisu tulehdus, johon vaaditaan antibiootteja? Onko seuraavaksi kannattava kokeilu joku neulalla otettava nivelnestenäyte? Ihmeellisempiä sairauksia minulla ei ole historiasasni ollut, paitsi että 4-v sitten minulle tuli toispuoleinen kasvohalvaus. Se hoitui ennalleen kuukaudessa ja todettiin, että punkin aiheuttamia borrelioosijuttuja ei verenkuvassani ole. Verenkuvani onmuutenkin aina ollut erittäin hyvä. Käytän kättäni päivittäin normaalisti ja teen näppäintyötä. Mutta päivälläkin, jos käsi on pitkään levossa, nivelten jäykistymistä alkaa tapahtua. Muutoin ei vakilääkitystä Olen 1,6 m, n. 56 kg. Olen käynyt asiasta t-keskuslääkärillä, reumatologilla ja viimeksi fysiatrilla (2x), tässä järjestyksessä. Lääkitystä ei ole, ainoastaan buranaa otan tarvittaessa n. 1-3 tabl. kuukaudessa

Terve.fi

Nivelsäryt, ihottuma, hengenahdistus

Olen 48 (168/67) nainen. Noin 15 vuoden ajan olen kärsinyt oireyhtymästä, joka esiintyy 2-6 kertaa vuodessa: ensin alkavat lihas/nivelsäryt mm. isovarpaissa, polvissa, lonkissa. Tähän liittyy muutaman tunnin sisällä lievä hengenahdistus, jota voisi kuvailla hengitysarkuudeksi sisäänhengittäessä, joskus poskionteloiden särkeminen, sekä huimaus. Joskus lievää lämmönnousua 37 asteeseen normaalilämmön ollessa 36,5-36,8. Ylipäänsä olo on, kuin olisi sairastumassa kovaan flunssaan. Tila laukeaa 6-24 tunnin sisällä siihen, että ohuille ihoalueille ilmestyy punoitusta: navan alueelle, rintojen väliin, aluksi pienenä, lähes pistemäisenä laajentuen sitten yhtenäiseksi alueeksi. Punoitus ei ole kohollaan iholla eikä kutise. Nokkosrokoksi epäilty ihottuma ei taltu Ataraxilla, myöskään Zyrtecillä ei ole vaikutusta. Punoitus saattaa levitä myös laajemmalle alueelle, koko vatsa/rinta-alueelle, kasvojen ohuille alueille (nenä, posket, suupielet), joskus selkään. Punoitus kestää n. 1-2 vrk. – Tunnen itse, että jokin saa aikaan tulehdusreaktion, jossa ohuet ihoalueet ja limakalvot turpoavat, niveloireet iskevät. Muna vai kana -arveluna voisi sanoa, että joskus tilanteen laukaisee yöllinen hikoilu, mutta onko hikoilu oire tulehduksesta joka tilan aiheuttaa, vai itse hikoilu aiheuttaisi reaktiot? Nyt kuumien aaltojen alettua voi sanoa, että tämä hikoilu ei näitä oireita aiheuta. Ainoa yhtenäinen tekijä on ehkä alentunut vastustuskyky stressin tms. myötä. – Viime vuosina sorminivelet ovat olleet “löysät” eli menevät helposti sijoiltaan tai “lukkoon” arkiaskareissa, eli tyyliin perunoita kuoriessa. Aikaisempia sairauksia ei ole, ei myöskään tutkimuksia eikä lääkitystä. Aikaisemmissa keskusteluissa lääkäreiden kanssa ei olla päästy puusta pitkälle. Oirekimppu tuntuu olevan liian epäselvä. Tutkimuksia ei ole tehty. Myöskään siitä syystä, että tutkimuksiin pitäisi päästä heti oireiden iskiessä. – Vastaavaa ei suvussa myöskään ole.