Ravintoaineet
Sinä et syö energiaa ja kaloreita, vaan lautaselta ja lasista sinuun matkaavat elintärkeät ravintoaineet. Lue ja kukoista!

Ravintoaineet ovat elintärkeitä ihmisen hyvinvoinnille ja kasvulle. Ravintoaineet luokitellaan välttämättömiin, ehdollisesti välttämättömiin ja ei-välttämättömiin ravintoaineisiin.

Maistuuko hyvä ruoka? Kuuluuko arkeesi purkista otettu vitamiini? Sinkki? Vatsatautiin otettu probiootti?

Kun sinä syöt ruokaa, sinussa matkaavat eteenpäin ravintoaineet. Ravintoaineet ovat elintärkeitä ja niillä on joko biokemiallinen tai rakenteellinen tehtävä elimistössäsi.

Tarvitset näitä ravintoaineita elimistön välttämättömiin tehtäviin, esimerkiksi elintoimintojen säätelyyn, lihastyöhön ja ruoan sulatukseen.

Ravintoaineet Ihmiselle välttämättömät ravintoaineet ovat vitamiinit esimerkiksi B9-vitamiini foolihappo, kivennäisaineet esimerkiksi sinkki, aminohapot kuten tryptofaani ja energianlähteet hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit, vesi ja rasvahapot.

Hiilihydraatit jaetaan

  • monosakkarideihin eli perussokereihin (rypälesokeri glukoosi, hedelmäsokeri fruktoosi ja galaktoosi
  • disakkarideihin (kuten ruokosokeri sakkaroosi, mallassokeri maltoosi ja maitosokeri laktoosi)
  • polysakkarideihin.

Sekä mono- että disakkaridit ovat elimistön energiaravintoaineina. Ihmisen elimistössä ne varastoituvat glykogeeninä maksaan. Tarvitessaan energiaa ihminen voi siis käyttää glykogeenivarastojaan.

Proteiinia tarvitaan tarvitaan etenkin seuraaviin tehtäviin:

  • Solujen rakennusaineeksi ja lihasten kasvuun
  • Nestetasapainon ylläpitämiseen
  • Immuunipuolustukseen
  • Solujen väliseen signaalien välitykseen

Rasvat voidaan jakaa näin:

  • Eläinrasvat ovat tyydyttyneitä, olomuodoltaan kiinteitä ja kovia.
  • Kasvirasvat ovat usein pehmeitä ja nestemäisiä. Ne ovat tyydyttymättömiksi rasvoiksi.

Rasvat ovat ihmiselle välttämättömiä. Niitä tarvitaan esimerkiksi rasvaliukoisten (A-vitamiini) vitamiinien imeytymisessä. Ne myös sisältävät elimistölle hyödyllisiä rasvahappoja kuten linolihappo ja alfalinolihappo. Ne ovat myös hyödyllisiä vararavintona. Liika rasva varastoituu ihmiseen läskinä.

Jos välttämätön ravintoaine puuttuu ruokavaliosta, puute aiheuttaa pahimmillaan kasvuhäiriöitä, puutosoireita tai jopa kuoleman. Toisaalta on todistettu, että sinkki voi estää flunssan ja raskaana olevat hyötyvät B9-vitamiinin syömisestä (tunnetaan myös nimellä foolihappo).

Probiootti ei ole varsinainen ravintoaine, vaan se on maitohappobakteeri. Määritelmän mukaan probiootti on elävä, ei-patogeeninen, yhden tai useamman mikrobikannan viljelmä, joilla on suun kautta nautittuna merkittävää hyötyä ihmiselle.

Probiootti ei muuten ole yksi ja sama maitohappobakteerikanta, vaan niitä on useita erilaisia. Probiootti ei esiinny luonnossa sellaisenaan, vaan sitä syödään kapseleissa tai ruokavalmisteissa.

Usein käytävä keskustelu on, millaisella ruokavaliolla ihminen saa parhaiten kaikki tarvittavat ravintoaineet ja vitamiinit. Niin sanotut sekasyöjät eli ihmiset, jotka syövät myös lihaa ja käyttävät myös muna- ja maitotuotteita, ovat tässä vahvimmilla.

Esimerkiksi rauta ja kalsium imeytyvät monen tutkimustiedon perusteella eläinkunnan tuotteista parhaiten. Kasvisruokavalionkin voi koostaa hyvin ja oikein, samoin vegaaniruokavalion. Kasvisruoka ei automaattisesti ole terveellistä, vaan ravintoaineiden laatuun ja määrään pitää samalla tavalla kiinnittää huomiota kuin sekaruokavaliossakin.

Viralliset ravitsemussuositukset on laadittu siten, että nauttimalla suositusten mukaista ravintoainetta ihminen tulee saaneeksi tarvittavat määrät ravintoaineita. Yksittäisen ravintoaineen kulutuksen nostaminen harvoin ratkaisee mitään ongelmia, jos sellaisia ravitsemuksessa on ollut.

Ravintoaineet on siis kokonaisuudessaan hyvin tärkeä ja kiinnostava aihepiiri. Kun herkuttelet gluteenittomilla tai sokerittomilla herkuilla, massutat karjalanpaistia tai imaiset detox-smoothien, hankit paitsi makunautintoja, myös terveyttä.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi