Rannekanavaoireyhtymä
Mikä rannekanavaoireyhtymä on ja miten se oireilee? Tutustu asiantuntijoidemme tietopakettiin!

Rannekanavaoireyhtymällä (canalis carpi-syndrooma) tarkoitetaan peukaloa, etu- ja keskisormea sekä nimetöntä hermottavan keskihermon puristumista rannekanavassa. Rannekanava on keskihermon normaali kulkureitti ranteen kämmenpuolella.

Lue rannekanavaoireyhtymän hoidosta.

Rannekanavaoireyhtymälle altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi ylipaino, nivelreuma, diabetes, raskaus sekä työolosuhteet, joissa käytetään suurta käden puristusvoimaa ja työliike on toistuvaa.

Rannekanavaoireyhtymässä keski- eli medianushermon puristuminen aiheuttaa tyypillisesti peukalon, keski- ja etusormen sekä nimettömän alueella tunnottomuutta ja puutumista. Oireet yleensä helpottuvat käsiä ravistellessa. Myöhemmässä vaiheessa voi esiintyä kipua ranteessa, ja se voi säteillä aina olkapäähän saakka. Pitkälle edenneenä rannekanavaoireyhtymä voi johtaa peukalonpuoleisten lihasten surkastumiseen. Oireet voivat esiintyä vain toisessa kädessä tai molemmissa.

Lue lisää rannekanavaoireyhtymän oireista.

Lähteet:

Arokoski J ym. (toim.). Fysiatria. Kustannus Oy Duodecim 2009.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Työterveyslääkäriyhdistyksen asettama työryhmä. Käden ja kyynärvarren rasitussairaudet: Käypä hoito-suositus, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 2013.

Roberts PJ ym. (toim.). Kirurgia. Kustannus Oy Duodecim 2010.

Saarelma O. Tietoa potilaalle: Rannekanavaoireyhtymä (karpaalitunnelisyndrooma). Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2018.

Viikari-Juntura E. Rannekanavaoireyhtymä. Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi