Äkillisellä poskiontelotulehduksella eli sinuiitilla tarkoitetaan korkeintaan 12 viikkoa kestänyttä poskionteloiden limakalvojen tulehdustilannetta. Yli 12 viikkoa kestänyttä poskiontelotulehdusta kutsutaan krooniseksi eli pitkäaikaiseksi.

Tilanteen voivat aiheuttaa bakteerit, virukset, sienet, allergiset reaktiot sekä muut ärsyttävät tekijät, ja tavallisesti potilas on edeltävästi sairastanut ylähengitysteiden virusinfektion.

Sairaus diagnosoidaan oireiden sekä röntgen- tai kaikututkimuksen avulla.

Poskiontelotulehduksen hoito on useimmiten oireenmukaista (särkylääkkeet, nenää avaava lääkitys), antibioottia käytetään vain bakteerien aiheuttamassa tulehduksessa.

Lähteet:

Kemppainen T. Äkillinen poskiontelotulehdus, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Sivuontelotulehdus. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Korva-, nenä- ja kurkkutaudit - Pään ja kaulan kirurgia ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2013.

Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 8148

Heippa ! Olen 23 vuotias tyttö ja asiani on seuraavanlainen. Sairastuin 13.3 luultavimminkin A-virukseen. Oikeastaan se alkoi ikäänkuin keuhkoputken tulehduksella,sitkeä yskä ja liman eritystä oli todella paljon.Sain tuttavalääkäriltä puhelinreseptinä 6 päivän kuurin Doximycin 150mg, joka ei kuitenkaan mielestäni heti purrut tautiin. Söin myös yskänlääkekuurin ( medipekt)Kuumetta oli 5 päivää 38,5 ja kokonaisuudessaan sairastamiseen meni 8 päivää. Sen jälkeen tunsin että poskionteloissani oli tavaraa, yskä vain pitkittyi ja meninkin korvalääkärille, joka punkteerasi oikean puolen ja saaliiksi saatiinkin iso määrä eritettä.Korvalääkärillä olin 1.4. Sain jälleen antibioottikuurin ( Zinnat 250mg) ja nuhalääkkeitä. Saman aikaisesti yskä muuttui kuivaksi ja todella kiusalliseksi. yskänpuuskaa ei meinaa saada loppumaan ja vesi lentää silmistä. Limaa ei juurikaan erity. Söin jälleen yskänlääkkeitä ( Codesan N), mutta ne ei yskää paljonkaan lievittäneet.Varsinkin öisin on hankala nukkua kun yskä vaivaa.Nyt 12.4. yskää esiintyedelleen ja alankin jo huolestua, että siitepöly aiheuttaisi sen.Olen allerginen siitepölyille, mutta syksyllä otetussa allergiatestissä reaktion antoivat vain nurminata ja timotei. Aikaisemmin mukana on ollut myös leppä ja pähkinäpensas ym.Olen kuitenkin pärjännyt kevään ja kesän nenäsumutteilla, ja ongelmana on pikemminkin ollut vasemman korvatorven turpoaminen ja siitä aiheutuva korvatulehdus kuin nuha. Lääkkeet ovat estäneet limakalvoturvotusta.Voiko olla mahdollista että olen edelleen allerginen kaikille niille muillekin, jotka eivät tällä kertaa aiheuttaneet ihoreaktiota ja että siitepöly aiheuttaisi nykyään jo hengitystieoireita? Allergiani toteamisesta on n.10 vuotta. En ole koskaan ollut eläimille allerginen, ja minulla onkin koira joka on nyt 11 vuotta. Onko allergisoitumisriski koiralle suurempi kun olen siitepölylle allerginen ? Aikeissa olisi hankkia toinen koira. Todettakoon vielä että allergiset oireeni ovat olleet täysin kausiluonteisia ajottuen juuri kevääseen ja kesään. Minulle heräsi ajatus astmasta koska 2 antibioottikuuria ja 2 yskänlääkekuuria ei ole yskään auttanut.Vai voiko oireiden takana olla vielä parantumaton poskiontelontulehdus ?Kiitos vastauksesta !