Peräpukamat ovat hyvin yleinen vaiva. Altistavina tekijöinä ovat raskaus, synnytys ja kovavatsaisuus.

Peräpukamat ovat peräaukon alueen laskimolaajentumia, jotka jaetaan ulkoisiin ja sisäisiin.

Ulkoiset pukamat ovat peräaukon ulkopuolella olevia "helttoja", joiden oireita ovat kutina, kirvely ja hygieniaongelmat.

Sisäiset pukamat ovat peräaukkokanavassa näkymättömissä. Sisäisten pukamien oireita ovat verentulo ulostamisen yhteydessä pyttyyn tai paperiin sekä pukamien pullahtaminen näkyviin ulos peräaukosta. Kun pukamaan hyytyy verta ja se tukkeutuu eli kureutuu, se tulee erittäin kipeäksi. Tällöin on syytä olla yhteydessä lääkäriin.

Suurin osa pukamista on hoidettavissa omin neuvoin, ja vaihtelut oireissa ja esiintymisessä ovat hyvin tavallisia.

Lähteet:

Pertti Mustajoki, Tietoa potilaalle: Peräpukamat, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Matti Kairaluoma ja Kari-Matti-Hiltunen, Peräpukamat, Ajankohtaista Lääkärin käsikirjasta, 2006.

Terve.fi

Kysymystä peräpukamista...

Hei, ensiksi – tätä viestiä ei välttämättä tarvitse puolestani julkaista kun on arkaluontoista.. mutta ei tuo nyt maailmaa kaada. Olen 25 vuotias nuori mies ja minulla oli nuorempana paljon ummetusta, sitä kautta joskus haavaumia takapuolessa, ym. Tuolloin lääkäri tutki ja sanoi että varsinaisia pukamia tms. ei ollut. Sittemmin vatsan toiminta muuttui siten että se on ollut jo useamman vuoden lähestulkoon aina hitusen löysällä, uloste on “puuromaista” mutta ei siis kuitenkaan ripulia tms. vatsankäänteitä. Eli parempi näinpäin. Tuumasin eräänä päivänä kurkata mikä on takapäässä nykyään tilanne, ja huomasin peräaukossa pullistumia jotka ovat mielestäni pukamia. Normaalisti siinä näkyy vain vasemmalla sivulla sellainen pullistuma (että “aukko” on ikäänkuin C muotoinen jos näin voisi sanoa) joka ei kummoiselta näytä mutta jos yhtään “ponnistaa”, aukon reunukset pullistuvat ja etenkin toiselta reunalta pullistuu 2-3 tällaista sormenpään kokoista pullistumaa. Ovatko nämä nyt pukamia ja sisäisiä vai ulkoisia periaatteessa..? Nuo eivät ole normaalisti haitanneet kun niistä ei ole tiennyt, mutta nyt kun ne huomasi niin asia ei jätä rauhaan vaan jännittää koko ajan ja mietityttää. Ainoa milloin niistä on tullut haittaa käytännössä on ollut jos maha on yhtään kovalla, niin ulostaminen on hankalampaa kun aukko on ahdas tai jotain on ikäänkuin toki ensin siinä “tiellä”. Nyt kun asiaa miettii, ei enää uskalla ponnistaa vessakäynnillä ettei nuo pahenisi, ja tästä jää epämiellyttävä tunne kuin suoli ei tyhjenisi kokonaan. Mitä olet mieltä, tulisiko tällaisia hoitaa, niitä ei kai itse voi “pienentää” millään toiminnallaan tai elämäntavoilla, muuta kun normaalisti liikkuu jne? Jos niitä hoidetaan, miten tuollaiset käytännössä hoidettaisiin, leikataanko niistä avohaavat ihan vai kuinka, ja millainen prosessi toipuminen on…? Millaisia riskejä on esim. pidätyskyvyn suhteen, tai mitä muita jälkiseuraamuksia voi tulla huonolla tuurilla..? Nuo apteekin peräpukamavoiteet ym., onko ne vain kivuliaiden hoitoon vai onko niissä jotakin ainetta joka todella pienentää kudosta..? Ovatko nämä lääkärin näkökannasta jo pahat pukamat vai normaalit vai..? Olen liittänyt kehnolaatuisen pienen kuvan tähän..toivon että sitä ei julkaistaisi ainakaan. Linkki: http://www.aijaa.com/v.php?i=5462665.jpg Asia häiritsee kovasti ja toivoisin että voit kommentoida ja antaa neuvoa asiaan mahdollisimman kattavasti.. Kiitos jo etukäteen.