Palautuminen
Kun kroppa on kovilla, palautuminen voi olla vaikeaa. Myös mieli voi reagoida.

Palautuminen merkitsee kehon toipumista kuormituksesta, kuten liikunnasta. Palautuminen voi olla myös henkistä. Palautuminen rasittavan työrupeaman tai stressin jälkeen edellyttää lepoa. Palautuminen fyysisestä kuormituksesta edellyttää samaa asiaa: että keho ja mieli saavat levätä. Palautuminen treenistä edellyttää ravintoa, joka sisältää riittävästi proteiinia ja hiilihydraatteja. Palautuminen edistyy myös liikkuvalla venyttelyllä. Palautuminen voi tehostua kylmähoidosta, jos lihakset ovat kipeät kovasta suorituksesta.

Palautusjuoma tarkoittaa usein juomaa, joka on tehty jauheesta ja vedestä. Palautusjuoma sisältää yleensä proteiinia ja hiilihydraatteja optimaalisessa suhteessa ja helposti imeytyvässä muodossa. Palautusjuoma ei ole tarpeen, jos ihminen harrastaa kevyttä tai kuntoa ylläpitävää liikuntaa. Palautusjuoma voi auttaa, jos liikunta on hyvin rankkaa tai pitkäkestoista. Palautusjuoma onkin etenkin aktiivisten kuntosaliharjoittelijoiden suosikki. Palautusjuoma voi olla myös tapa edistää lihasten kasvua.

Proteiini on lihasten rakennusaine. Proteiini voi olla joko syötävässä tai juotavassa muodossa. Proteiini harjoittelun jälkeen on tärkeä osa kehon hyvinvoinnin ylläpitoa. Proteiini on tärkeää ihan jokaiselle, liikkui ihminen tai ei. Proteiini ei kuitenkaan yksin riitä palauttamaan kehoa suorituksesta, vaan yhtä tärkeitä ovat hiilihydraatit. Proteiini on saatavissa myös monipuolisesta ruokavaliosta: ei ole syytä, miksi proteiini pitäisi nauttia jauheen tai muun lisäravinteen muodossa.

Hiilihydraatit ovat yhtä tärkeä palautumisen edistäjä kuin proteiini. Hiilihydraatit ovat parhaimmillaan kuitupitoisia, jolloin ne edistävät suoliston toimintaa. Hiilihydraatit ovat tärkeitä myös laihduttajalle. Hiilihydraatit ovat olennainen osa terveellistä liikkumista. Hiilihydraatit antavat keholle energiaa ja parantavat liikuntasuoritusta. Nopeat hiilihydraatit, kuten sokeri ja valkoinen leipä, eivät ole ihmiselle tärkeitä vaan pikemminkin haitallisia.

Aminohapot ovat tärkeitä ihmisen aineenvaihdunnalle. Aminohapot vaikuttavat hiuksiin, verisuoniin, nukkumiseen, niveliin, lihaksiin ja palautumiseen. Aminohapot ovat proteiinin rakenneosia. Aminohapot, joista yhdeksän on välttämättömiä eli niitä on saatava ravinnosta, voidaan osittain rakentaa elimistössä. Ravinnosta tarvittavat aminohapot ovat saatavissa ruoan eläinproteiinista. Kasvissyöjän on syötävä riittävästi palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä. Aminohapot imeytyvät elimistöön siten, että syöty proteiini hajoaa aminohapoiksi ja sekoittuu kehon tuottamiin aminohappoihin.

Treeniohjelma voi edistää lihasten kasvua, palautumista ja kehon hyvinvointia. Treeniohjelma on tällöin ammattilaisen tekemä. Treeniohjelma räätälöidään ihmisen keholle ja elämäntilanteelle sopivaksi. Treeniohjelma voi myös sisältää ravintoon ja palautumiseen liittyviä ohjeita. Treeniohjelma ei saisi olla liian rankka eikä liian yksipuolinen. Treeniohjelma vaatii tuekseen monipuolista ravintoa ja riittävää lepoa. Kun proteiini ja hiilihydraatit ovat ravinnossa tasapainossa, palautuminen onnistuu paremmin.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi