Niveltulehdus eli artriitti on vaiva, jossa nivelessä käynnistyy syystä tai toisesta tulehdusreaktio, jonka seurauksena nivelonteloon kertyy elimistön puolustuksesta ja paranemisesta vastaavia soluja ja aineita. Tulehdusreaktion käynnistäjänä nivelessä voi olla nivelonteloon päässyt bakteeri tai virus tai muualla elimistössä oleva bakteeri- tai virusinfektio. Niveltulehdus voi käynnistyä myös elimistön puolustusjärjestelmän hyökätessä omia nivelkudoksia vastaan ilman ulkoisia taudinaiheuttajia. Niveltulehduksen oireena on tyypillisesti kipu, turvotus, jäykkyys ja kuumotus nivelen alueella. Niveltulehduksen hoito valitaan tulehduksen aiheuttajan mukaan. Niveltulehduksen tehokas hoito on tärkeää, sillä siten estetään nivelen vaurioituminen.
Lue lisää niveltulehduksen oireista ja niveltulehduksen hoidosta.
Bakteerit voivat aiheuttaa voimakasoireisia, märkäisiä niveltulehduksia. Bakteerien aiheuttamaa niveltulehdusta kutsutaan septiseksi artriitiksi. Septisessä niveltulehduksessa bakteeri pääsee nivelonteloon joko verenkierron kautta, viereisestä tulehtuneesta kudoksesta tai iholla olevasta ihorikkeymästä. Tyypillisiä bakteeriniveltulehduksen aiheuttajia ovat stafylokokit ja streptokokit. Tekoniveliin liittyvät niveltulehdukset aiheutuvat usein samoista taudinaiheuttajista kuin septiset artriitit. Myös virukset voivat aiheuttaa niveltulehduksen, kuten nivelrokon eli Pogostan taudin ja pikkurokon eli parvorokon yhteydessä. Valtaosa virusten aiheuttamista niveltulehduksista paranee itsestään muutaman viikon kuluessa.
Lue lisäksi niveltulehduksen yleisyydestä.
Reaktiivinen niveltulehdus sen sijaan kehittyy elimistössä muualla olevan tulehduksen seurauksena. Tulehduksen aiheuttaja ei itsessään päädy niveleen vaan laukaisee niveltulehduksen elimistön oman puolustusjärjestelmän avulla. Reaktiivisen niveltulehduksen laukaisijana on useimmiten suoliston tai sukuelinten bakteeritulehdus. Yleisimpiä reaktiivisen niveltulehduksen laukaisevia taudinaiheuttajia ovat suolistobakteerit salmonella, yersinia, shigella ja kampylobakteerit sekä sukupuolitauteja aiheuttava chlamydia trachomatis. Myös Lymen tautia aiheuttavat borrelia-bakteerit, veriripulia aiheuttavat E. coli-bakteerit sekä eräät stafylokokit ja streptokokit on yhdistetty reaktiiviseen niveltulehdukseen.
Lähteet:
Hedman K. ym. (toim.). Infektiosairaudet. Kustannus Oy Duodecim 2011.
Lumio J. Tietoa potilaalle: Niveltulehdus (artriitti). Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 2016.
Luosujärvi R. Niveltulehdusoireinen potilas: tyyppioireita ja löydöksiä. Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim 2016.
Luosujärvi R. Niveltulehdusoireisen potilaan tutkiminen avohoidossa. Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim 2016.
Luosujärvi R. Psoriaasiartropatia. Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim 2016.
Mustajoki P. Tietoa potilaalle: Nivelreuma. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 2016.
Mustajoki P. Tietoa potilaalle: Selkärankareuma. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 2017.
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Reumatologisen yhdistyksen asettama työryhmä. Nivelreuma: Käypä hoito-suositus. Käypä hoito, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 2015.
Nordström D. Reaktiivinen niveltulehdus. Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim 2016.
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Ihotautilääkäriyhdistyksen asettama työryhmä. Psoriaasi (iho ja nivelet): Käypä hoito-suositus, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 2017.
Puolakka K. Nivelreuma. Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim 2016.
Tilvis R. ym. (toim.). Geriatria. Kustannus Oy Duodecim 2016.