Närästys

Mitä närästys eli refluksitauti on ja mikä sitä aiheuttaa? Lue närästys-tietopaketistamme!

Närästyksellä eli refluksitaudilla tarkoitetaan poltetta tai epämiellyttävää tunnetta rintalastan takana, useimmiten rintalastan alaosan tienoilla. Siihen yleensä liittyy karvaan maun nousua suuhun. Närästys liittyy usein ruokailuun, voimistuen runsaan syömisen ja mahaa ärsyttävien ruokien (kuten kahvi, happamat juomat) nauttimisen jälkeen. Oireet pahenevat ponnisteltaessa ja makuulla. Myös kumartelu ja kiristävät vaatteet saattavat lisätä närästystä.

Närästys johtuu mahalaukun ja ruokatorven välisen alasulkijan huonontuneesta toiminnasta. Tämä aiheuttaa vatsalaukun happaman sisällön nousun ruokatorveen, jossa se aiheuttaa limakalvon ärsytystä, mikä aistitaan närästyksenä. Jos ruokatorven limakalvo tulehtuu, on kysymyksessä refluksiesofagiitti.

Närästys on melko yleinen oire ja enemmän kuin joka kymmenes kokee sitä viikoittain.

Lähteet:

Pertti Mustajoki, Tietoa potilaalle: Refluksitauti, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2018.

Terve.fi

Refluksitaudin seurannta

Hei, olen 18-vuotias mies (182cm/68kg) ja minulla todettiin refluksitauti 14-vuotiaana. Lääkityksenä on Zolt 30mg kerran päivässä refluksitautiin ja 40mg Seronil päivässä yleiseen ahdistuneisuushäiriöön. Mahaneste tulee 10-100 kertaa päivässä suuhun asti. Kertojen määrä riippuu siitä mitä syö. Asennolla tai ajankohdalla ei ole vaikutuksia oireisiin. Toisinaan on myös rinnan poltetta. Ilman lääkettä en pärjää. Suuhun tuleva neste ei ole kovin hapanta. Näin lääkäri kuvaili tautiani: Potilaalle on tehty aiemmin gastroskopia ja tutkimuslöydös siinä normaali histologiaa myöten. Ruokatorven impedanssimittauksissa selkeää refluksitautiin sopiva löydös, myöskin oirekorrelaatio. Rekisteröintiaikana ollut 86 refluksiepisodia, joista 55 hapanta ja 31 ei-hapanta. Löydöksenä myös oirekorrelaatio. Tulos selkeä impedanssimittauksessa. Ruokatorven HR-paineen mittauksessa LES:n pituus oli 2.5 cm ja tämä menee normaalin alarajalle. LES:n tonus ei ole heikentynyt. Lisäksi runko-osassa hypokontraktiliteettiä, keski-yläosassa pieni 2 – 3.5 cm mittainen kontraktiodefekti ja kerran keskiosassa mittauksen aikana aiempi 9 cm:n mittainen puutosalue. Eli tutkimuslöydöksenä lyhyt LES, mutta sen toiminta sinällään vaikuttanut normaalilta, lievä runko-osan hypokontraktiliteetti. Lääkäri puhui kontrollikäynneistä tarvittaessa, mutta en ole kuullut mitään asiasta mitään diagnoosin jälkeen, vaikka aikaa on kulunut jo lähes 4 vuotta. Ovatko oireeni sellaisia, että ne vaatisivat kontrollikäyntejä. Lisäksi minua mietityttää hampaideni kunto, ottaen huomioon, että ne joutuvat ne ovat lähes jatkuvassa happohyökkäyksessä. Olen myös kiinnostunut happolääkkeiden pitkäaikaisvaikutuksista. Voivatko ne olla merkittäviä ja onko sillä mitään vaikutusta, että lääkitykseni alkoi niin aikaisin? Joudun kuitenkin todennäköisesti syömään lääkettä koko elämäni ajan. Kiitoksia vastauksestanne jo etukäteen.

Terve.fi

Pitkittynyt närästysongelma perusterveellä

Hei! Olen 34-vuotias terve, hoikka (55/170) nainen, kahden lapsen äiti. Syön terveellisesti (tasapainoisesti koostettu kasvis-kalaruokavalio) ja säännöllisesti, harrastan hyötyliikuntaa, en polta ja käytän alkoholia hyvin kohtuullisesti. Toisaalta olen ollut viime vuodet varsin stressaantunut töiden ja lasten takia ja mm. kärsinyt migreenistä, jonka vuoksi jouduin syömään varsin paljon tulehduskipulääkkeitä. Juuri ennen oireiden alkua söin myös antibioottikuurin poskiontelontulehdukseen. Kävin helmikuussa 2015 Berliinissä ja sain ruokamyrkytyksen kaltaisia oireita (ei ooksentelua mutta muuten pahoinvoiva olo) kahvilassa syömästäni kasviswrapista. Oireet eivät kadonneet Suomeen palattuani, ja kävin lääkärissä. Tehtiin perusverenkuva, joka ei paljastanut esim. tulehdusta. Oireisiin alkoi liittyä närästystä ja kivistävää, kuumottavaa poltetta oikealla ylävatsalla. Kävin uudelleen lääkärissä, tehtiin lisää kokeita: keliakiaa tai helikobakteeria (tms. muita, esim. salmonellaa) ei ollut, sen sijaan paljastui laktoosi-iintoleranssi ja blastocystis homini (jonka ilmeisesti ei pitäisi aiheuttaa tällaisia oireita). Diagnoosiksi kirjattiin aluksi gastriitti ja sitten mahdollinen pohjukaissuolihaava. Oireita hoidettiin ensin lyhyellä (pari viikkoa) ja sitten pidemmällä (kuusi viikkoa) Somac-kuurilla, 40 mg 2xpäivä. Oireet helpottivat hiukan kuurien aikana, mutta ne lopetettuani närästys on aina palannut. Lääkärin suosittelema "refluksiruokavalio" on auttanut hiukan. Onko tarpeen tehdä vielä jotain tutkimuksia (lääkärit ovat suhtautuneet nuivasti esim. gastroskopiaan, kun olen muuten terve ja nuori), joku ehdotti helikobakteeritutkimusta esim. puhallustestillä. Vai onko esim. mahdollisen pohjukaissuolihaavan paraneminen vain näin hidasta? Onko jotain muuta jota voisin vielä kokeilla?