Närästys

Mitä närästys eli refluksitauti on ja mikä sitä aiheuttaa? Lue närästys-tietopaketistamme!

Närästyksellä eli refluksitaudilla tarkoitetaan poltetta tai epämiellyttävää tunnetta rintalastan takana, useimmiten rintalastan alaosan tienoilla. Siihen yleensä liittyy karvaan maun nousua suuhun. Närästys liittyy usein ruokailuun, voimistuen runsaan syömisen ja mahaa ärsyttävien ruokien (kuten kahvi, happamat juomat) nauttimisen jälkeen. Oireet pahenevat ponnisteltaessa ja makuulla. Myös kumartelu ja kiristävät vaatteet saattavat lisätä närästystä.

Närästys johtuu mahalaukun ja ruokatorven välisen alasulkijan huonontuneesta toiminnasta. Tämä aiheuttaa vatsalaukun happaman sisällön nousun ruokatorveen, jossa se aiheuttaa limakalvon ärsytystä, mikä aistitaan närästyksenä. Jos ruokatorven limakalvo tulehtuu, on kysymyksessä refluksiesofagiitti.

Närästys on melko yleinen oire ja enemmän kuin joka kymmenes kokee sitä viikoittain.

Lähteet:

Pertti Mustajoki, Tietoa potilaalle: Refluksitauti, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2018.

Terve.fi

Pitkittynyt närästysongelma perusterveellä

Hei! Olen 34-vuotias terve, hoikka (55/170) nainen, kahden lapsen äiti. Syön terveellisesti (tasapainoisesti koostettu kasvis-kalaruokavalio) ja säännöllisesti, harrastan hyötyliikuntaa, en polta ja käytän alkoholia hyvin kohtuullisesti. Toisaalta olen ollut viime vuodet varsin stressaantunut töiden ja lasten takia ja mm. kärsinyt migreenistä, jonka vuoksi jouduin syömään varsin paljon tulehduskipulääkkeitä. Juuri ennen oireiden alkua söin myös antibioottikuurin poskiontelontulehdukseen. Kävin helmikuussa 2015 Berliinissä ja sain ruokamyrkytyksen kaltaisia oireita (ei ooksentelua mutta muuten pahoinvoiva olo) kahvilassa syömästäni kasviswrapista. Oireet eivät kadonneet Suomeen palattuani, ja kävin lääkärissä. Tehtiin perusverenkuva, joka ei paljastanut esim. tulehdusta. Oireisiin alkoi liittyä närästystä ja kivistävää, kuumottavaa poltetta oikealla ylävatsalla. Kävin uudelleen lääkärissä, tehtiin lisää kokeita: keliakiaa tai helikobakteeria (tms. muita, esim. salmonellaa) ei ollut, sen sijaan paljastui laktoosi-iintoleranssi ja blastocystis homini (jonka ilmeisesti ei pitäisi aiheuttaa tällaisia oireita). Diagnoosiksi kirjattiin aluksi gastriitti ja sitten mahdollinen pohjukaissuolihaava. Oireita hoidettiin ensin lyhyellä (pari viikkoa) ja sitten pidemmällä (kuusi viikkoa) Somac-kuurilla, 40 mg 2xpäivä. Oireet helpottivat hiukan kuurien aikana, mutta ne lopetettuani närästys on aina palannut. Lääkärin suosittelema "refluksiruokavalio" on auttanut hiukan. Onko tarpeen tehdä vielä jotain tutkimuksia (lääkärit ovat suhtautuneet nuivasti esim. gastroskopiaan, kun olen muuten terve ja nuori), joku ehdotti helikobakteeritutkimusta esim. puhallustestillä. Vai onko esim. mahdollisen pohjukaissuolihaavan paraneminen vain näin hidasta? Onko jotain muuta jota voisin vielä kokeilla?
Pysy mukana!
Tilaa uutiskirjeemme tästä