Mykoplasmat ovat pieniä soluseinättömiä bakteereita. Soluseinän sijaan mykoplasmoilla on kolesterolia sisältävä solukalvo. Soluseinän puuttumisen takia harvat antibiootit tehoavat mykoplasmoihin.

Mykoplasmoja tunnetaan lähes pari sataa erilaista, mutta niistä vain reilu kymmenkunta aiheuttaa ihmisille tauteja.

Muista hengitystieinfektioista poiketen mykoplasmainfektioita esiintyy pääsääntöisesti 5 - 45-vuotiailla, joista eniten ikäryhmässä 10 - 20-vuotiaat.

Muita yleisimpiä mykoplasmoja, jotka pystyvät aiheuttamaan ihmisille tauteja ovat mm. Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Mycoplasma fermentans ja Ureaplasma urealyticum. Kyseisiä mykoplasmoja esiintyy hyvin laajasti myös täysin terveillä ihmisillä, joten taudin aiheuttajaa on vaikea osoittaa juuri mykoplasmaksi yksittäisillä potilailla.

Lähteet:

Mycoplasma pneumoniae -infektiot, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Mycoplasma genitalium -infektiot, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Korppi M. ym. Mikrobiologia, Kustannus Oy Duodecim 2010.

Mykoplasmat ja ureaplasmat taudinaiheuttajina, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Terve.fi

Lääkehoito mykoplasmaan?

Olen 35-v. 2 lapsen äiti. Toinen lapsi 1,5 kk ja häntä imetän. Olen perusterve, en ole koskaan tupakoinut. Yleensä sairastellut harvemmin, 1-2 flunssaa vuodessa. Sairastuin mykoplasmainfektioon 16.5.2007. Tällöin oireina olivat todella kova ja lähes taukoamaton kuiva yskä, satunnaisesti irtosi hieman kellertävää limaa, keuhkot tuntuivat tukkoiselta ja toisinaan tuntui, että vaikea saada henkeä, lisäksi lievää lämpöä. 6.6.07 IgE oli koholla (518 kU/l), en ole koskaan kuitenkaan kokenut olevani allerginen enkä käyttänyt allergialääkkeitä. 6.7.07 mykoplasman IgG-vasta-ainetaso oli 474 ja IgM epäily. Röntgenkuva oli ok kuten myös tulehdusarvo normaali, lasko hieman koholla (20 mm/h). Söin yskään seuraavat antibioottikuurit: 24.5.07 Amoxin 7 pv (yskä ei helpottanut) 11.6.07 roksitromysiini 10 pv (yskä helpotti todella paljon) 19.7.07 roksitromysiini 20 pv (kuurin lopussa olotila lähes täysin normaali, mutta kuurin loputtua yskä palasi lievänä ja tukkoisuus keuhkoihin) 8.8.07 IgG vasta-ainetaso 408, IgM negatiivinen 12.8.07 Dosyklin 10 pv (keuhkojen tukkoisuus ja yskä helpotti, kuurin jälkeen oireilu palasi) 24.8.07 Tavanic 10 pv (jälleen kerran keuhkojen tukkoisuus ja yskä helpotti, kuurin jälkeen oireilu palasi) 14.9.07 Roksitromysiini 14 pv (jälleen kerran keuhkojen tukkoisuus ja yskä helpotti, kuurin jälkeen oireilu palasi) 2.10.07 IgG vasta-ainetaso yli 400, IgM negatiivinen, röntgenkuva ok, tulehdusarvo normaali Keväällä 2007 saadusta infektiosta lähtien olen sairastellut jatkuvasti (yskää, poskiontelontulehduksia, kurkkukipua, nuhaa, pari korvatulehdustakin mahtuu joukkoon� vähintäänkin aina jotain pientä oireilua, keuhkoissa koko ajan tunne, että eivät ole kunnossa. Spirometria tehty helmikuussa 2008, oli ok. Ventolinea ja Flixotidea kokeiltu 2007, ei apua. Nyt on taas yskittänyt enemmän ja välillä keuhkot tuntuu olevan aivan tukossa, kellertävää limaa irtoaa kovan yskimisen jälkeen pieniä määriä. Mykoplasman IgG-vasta-ainetaso on edelleen yli 400, IgM negatiivinen, lasko jonkin verran koholla. Nyt olen saanut kokeiltavaksi Atroventia ja Rinomar-antihistamiinia, mutta mielestäni kumpikaan ei ole helpottanut yskää. Mahtaisikohan jatkuva sairasteluni ja erityisesti yskä johtua mykoplasmasta? Jos näin on, niin mikä olisi tehokas ja kuinka pitkä lääkehoito mykoplasmaan tapauksessani, kun haluan myös imettää? Terveisin väsynyt yskijä