Murrosikä
Murrosikä eli puberteetti on suurta fyysisen ja henkisen muutoksen aikaa. Lue lisää tyttöjen ja poikien murrosiän merkeistä!

Murrosikä eli puberteetti on suurta fyysisen ja henkisen muutoksen aikaa. Murrosiällä tarkoitetaan lapsuuden jälkeistä ikävaihetta sukurauhasten kasvun alkamisesta sukukypsyyden saavuttamiseen ja kasvun päättymiseen saakka.

Lapsen lähestyessä alkavaa murrosikää 10 vuoden iässä hänessä herää aivan uudella tavalla kiinnostus seksuaalisia toimintoja kohtaan. Sukupuolielimiin alkaa liittyä voimakkaita tunteita ja alastomuus koetaan häpeällisenä. Sukupuolielinten koskettelu alkaa aiheuttaa enenevässä määrin mielihyvää ja seksuaaliset ajatukset alkavat kiehtoa ja tuntua kiihottavilta.

Ennen murrosikää tyttö ja poika tiedostavat oman sukupuolensa jo 1–2 vuoden iästä alkaen. Sukupuolisuus ilmenee lapsella leikeissä, käyttäytymisessä ja omalle sukupuolelle tavanomaisena pukeutumisena. Lapsi huomaa myös eron pojan ja tytön sukupuolielinten välillä. Leikki-ikäiset lapset harrastavat myös niin kutsuttuja lääkärileikkejä, jolloin he tutkivat keskenään sukupuolielimiään.

Murrosikä tytöillä

Tytöillä murrosiän muutokset saa aikaan munasarjoista erittyvä hormoni, estrogeeni.

Ensimmäinen näkyvä merkki murrosiän alkamisesta on tavallisesti rintojen kasvun alkaminen. Se tapahtuu yleensä 8–12-vuotiaana. Joillakin murrosiän alkaminen voi ilmetä ensin pituuskasvun voimakkaana kiihtymisenä tai häpykarvoituksen ilmaantumisena, minkä jälkeen rinnat alkavat vasta kehittyä.

Rinnat kasvavat täyteen muotoonsa vähitellen, toisilla nopeammin, toisilla hitaammin. Perintötekijät määräävät yksilöllisesti rintojen koon. Rinnat eivät aina ole täysin symmetriset, vaan toinen voi olla esimerkiksi suurempi tai hieman erimuotoinen.

Rintojen koko ei ole naiseuden mitta eikä koko vaikuta esimerkiksi vauvan imetyksen onnistumiseen. Pieni- tai suuririntaisuus ovat aivan yhtä normaaleja.

Murrosiän alettua ilmaantuu karvoitusta isojen häpyhuulien ympärille. Karvoitus lisääntyy ja lopulta häpyhuulet peittyvät kokonaan karvoituksen alle. Isot ja pienet häpyhuulet kasvavat lisää kokoa ja saattavat tummua väritykseltään. Myös kainaloihin tulee karvoitusta.

Naissukuhormonit lisäävät tytöillä myös rasvakudoksen määrää. Rasva kerääntyy pääasiassa lantion ja rintojen seuduille. Rasvakudos saa aikaan pyöreät ja pehmeät naiselliset muodot.

Joskus tytöt saattavat kokea tämän outona ja voivat alkaa laihduttaa itseään turhaan ja liikaa.

Ensimmäiset kuukautiset alkavat tytöillä yleensä 11 ja 15 ikävuoden välillä, keskimäärin 13 vuoden iässä. Jo ennen ensimmäisten kuukautisten alkua alkaa erittyä valkovuotoa emättimestä. Kuukautisvuodossa tapahtuu verenvuotoa emättimestä muutaman päivän ajan. Kuukautisten aikaan voi tuntua myös alavatsakipuja.

Kuukautisten alkaminen tarkoittaa, että tyttö on tullut sukukypsäksi. Hän voi tulla raskaaksi ja saada lapsen. Tytön henkinen kehitys on kuitenkin paljon hitaampaa kuin kehon muutokset, eikä raskaaksi tulemista voi teini-iässä mitenkään pitää suotavana.

Poikien murrosikä

Poikien murrosiän muutokset johtuvat kiveksistä erittyvän hormonin, testosteronin, erityksen voimakkaasta lisääntymisestä. Se leviää verenkierron välityksellä kaikkialle ja saa aikaan kehon eri osissa murrosiän muutokset. Kiveksiä on kaksi ja ne sijaitsevat kivespussissa. Ne laskeutuvat sinne vatsaontelosta nivuskanavaa pitkin ennen syntymää tai vähän sen jälkeen. Vuoden ikäisellä pojalla kivesten tulisi olla paikallaan kivespussissa. Jos kives jää laskeutumatta, se voidaan saada kivespussiin hormonihoidolla tai leikkauksella.

Pojilla murrosiän muutokset alkavat yleensä 10 ja 14 vuoden välillä. Ensimmäinen näkyvä muutos on kivesten koon suureneminen. Kun kiveksen pituus on yli 2 cm, on aivolisäkkeestä erittyvä hormoni saanut aikaan kivesten kasvun alkamisen ja kivekset alkavat tuottaa runsaammin miessukupuolihormonia, testosteronia. Kivesten kasvu jatkuu ja pituuskasvun päätyttyä kiveksen pituus on yleensä 3,5–5,5 cm.

Kivesten kasvun jälkeen alkaa ilmaantua karvoja sukupuolielinten ympärille. Näitä kutsutaan häpykarvoiksi. Kainaloihin alkaa tulla myös karvoja. Partakarvoja ilmaantuu ensin ylähuulen päälle ja sen jälkeen niitä tulee alaleukaan, ja vuosien kuluttua partakarvoitus voi levitä leukaperiin ja kaulalle. Toisilla partakarvoitus tulee hyvin runsaana ja varhain, joillakin parrankasvu alkaa näkyvämmin vasta 20 ikävuoden jälkeen. Jalkoja, käsien ja vartalon karvoitus voi myös lisääntyä voimakkaasti, toisilla taas muun karvoituksen lisääntyminen jää lähes huomaamattomaksi. Siittimen koko suurenee, se pitenee ja tulee paksummaksi murrosiän kehityksen takia. Sukupuolielinten kasvun päätyttyä siittimen pituus lepotilassa on 3–9 cm.

Miessukupuolihormonit aiheuttavat pojilla lihaskudoksen lisääntymistä. Poikien urheilusuoritukset kohenevat murrosiän kehityksen ansiosta, koska lihakset kasvavat ja vahvistuvat. Testosteroni aiheuttaa kurkunpään suurenemisen ja se painuu alaspäin kaulalla. Kurkunpään aiheuttamaa kyhmyä kaulalla pojilla kutsutaan aataminomenaksi. Äänen taso tulee pojilla matalammaksi ja tätä kutsutaan nimellä äänenmurros.

Hikirauhasten toiminta lisääntyy kainaloissa, sukupuolielinten seudulla ja jaloissa. Hien laatu näillä alueilla muuttuu ja pesemätön hiki alkaa haista pahalle ihon bakteerien toiminnan johdosta. Poikien on erityisesti huolehdittava puhtaudestaan ja peseydyttävä päivittäin. Rintarauhanen saattaa pojilla murrosiässä myös kasvaa jonkin verran. Joskus siihen voi muodostua aristava kyhmy. Tämä muutos menee yleensä itsestään ohi, mutta joskus pysyvä kyhmy joudutaan poistamaan leikkauksella.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi