Metabolinen oireyhtymä (MBO) ei ole varsinainen sairaus, vaan useiden sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden rypäs, jossa niiden aiheuttama riski terveydelle on suurempi kuin yksittäisten sairauksien yhteissumma. Metabolisen oireyhtymän tunnistaminen on tärkeää, koska kyseisten potilaiden riski sairastua sydäninfarktiin ja aivohalvauksiin on selvästi kohonnut.

Metabolisen oireyhtymän aiheuttajat

Metabolisen oireyhtymän aiheuttaa keskivartalolihavuus. Vatsaonteloon kertyvä rasva kerryttää tulehdussoluja, joiden erittämät tulehdusvälittäjäaineet häiritsevät maksan normaalia toimintaa. Tämä johtaa useisiin ongelmiin, mm. verensokerin ja verenpaineen nousuun ja rasva-arvojen huonontumiseen.

Verensokerin nousu voi johtaa insuliiniresistenssiin, jolla tarkoitetaan elimistön vähentynyttä herkkyyttä insuliinille. Insuliini on elimistön tärkein veren sokeripitoisuutta alentava hormoni. Insuliiniresistenssissä insuliinin teho ei ole riittävä, jolloin verensokeri on pysyvästi koholla ja elimistö pyrkii korjaamaan tilannetta tuottamalla lisää insuliinia, mikä johtaa aikaa myöten heikentyneeseen sokerin sietoon ja aikuistyypin diabetekseen.

Lähde:

Syvänne M. Metabolinen oireyhtymä, Lääkärin käsikirja, Duodecim Kustannus Oy 2016.