Suomessa oli vuonna 2007 yli 2 miljoonaa liikapainoista (BMI yli 25 kg/m2) työikäistä, joista noin 650 000 on lihavia (BMI yli 30 kg/m2).
Lihavuuden kirurgista hoitoa harkitaan aina yksilöllisesti. Leikkaus voidaan toteuttaa valikoiduille, hoitosuosituksen kriteerit täyttäville, hyvin ylipainoisille ihmisille. Leikkauksessa mahalaukkua operoidaan siten, että jatkossa syöminen onnistuu vain pieniä annoksia ja suupaloja hitaasti nauttimalla. Leikkauksen jälkeen paino laskee koska, kokonaisenergiansaanti vähenee. Leikkauksen suurin hyöty ilmenee lihavuuden oheissairauksien vähentymisenä ja elämänlaadun parantumisena.
Lue lisää lihavuusleikkauksen yleisyydestä ja itse leikkauksesta.
Ehdot leikkaukselle
- painoindeksi vähintään 40 kg/m2 tai vähintään 35 kg/m2, jos taustalla on perussairaus, joka edellyttää laihduttamista (mm. diabetes, kohonnut verenpaine, uniapnea, vaikea tuki- ja liikuntaelimistön sairaus) .
- lihavuus on kestänyt vähintään viisi vuotta .
- ikä 20-60 (65) vuotta .
- ennen leikkausta lihavuutta on yritetty hoitaa laihduttamalla ammattilaisen ohjauksessa .
- henkilön arvioidaan pystyvän muuttamaan syömistottumuksiaan leikkauksen edellyttämällä tavalla .
Lue leikkauksen läpikäyneen haastattelu: Lupa luovuttaa – Kun lihavuusleikkaus on ainoa vaihtoehto
Leikkauksen vasta-aiheita ovat mm.
- yläruoansulatuskanavan sairaudet
- vaikeat yleissairaudet
- syömishäiriö
- runsas alkoholin käyttö
- epävakaa psykiatrinen sairaus
- pysyvä tulehduskipulääkkeiden käytön tarve
- potilas ei ole kyennyt laihtumaan, edes väliaikaisesti, tavanomaisessa hoidossa
Lähteet:
Lihavuus (aikuiset). Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lihavuustutkijat ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2013 (viitattu 13.2.2018). www.kaypahoito.fi
Pekkarinen T. Lihavuuden leikkaushoito, Lääkärin käsikirja, Duodecim Kustannus Oy 2016.