Lihakset
Lihakset suojaavat niveliä ja luustoa. Lihakset tarvitsevat kasvaakseen sekä lepoa että proteiinia.

Lihakset kasvavat levossa. Lihakset tarvitsevat kehittyäkseen oikeanlaista rasitusta, terveellistä ravintoa ja riittävästi palautumista. Lihakset hyötyvät laadukkaasta proteiinista, kuitupitoisista hiilihydraateista ja pehmeistä rasvoista. Lihakset suojaavat vanhemmiten kehoa ikääntymiseltä. Lihakset pienenevät vanhenemisen myötä, mutta jos ihminen harjoittaa kehoaan oikein ja syö riittävästi proteiinia, lihakset pysyvät kunnossa ikääntyneenäkin.

Kuntosali on ilmeisin lähtöpiste, kun tavoitteena on lihasten kasvatus. Lihasten kasvatus onnistuu tosin muullakin tapaa. Jotta treeni kulkee, sen on oltava mieluisaa ja keholle sopivaa. Treeni kuin treeni, kunhan se sopii juuri sinun vartalollesi, ja lihakset kuormittuvat oikealla tavalla. Esimerkiksi kehonpainoharjoittelu, jooga tai pilates voivat nekin toimia, jos lihasten kasvatus kiinnostaa. Treeni motivoi, kun se on hauskaa ja riittävän helppoa. Treeni on tuloksellista vain, jos keho ehtii palautua ja se saa oikeanlaista polttoainetta tuekseen.

Ravinnolla on suuri merkitys sille, miten lihakset kehittyvät. Lihasten tärkeä rakennusaine hiilihydraatin ohella on laadukas proteiini. Jos tavoitteena on lihasten kasvatus, proteiinia voi nauttia lihaskuntoharjoittelun ohella jopa puolestatoista noin kahteen grammaan painokiloa kohti. Normaali tarve on 0,8 grammaa painokiloa kohden. Proteiini ei yleensä kuormita munuaisia eikä ole terveydelle haitallista, vaikka sitä saisi jopa kaksi grammaa painokiloa kohden, mutta jos kärsii munuaisten vajaatoiminnasta, proteiini voi olla riski terveydelle. Proteiini liiallisesti nautittuna, esimerkiksi yli kolme grammaa painokiloa kohden, saattaa tehdä ruokavaliosta liian yksipuolisen ja olla siksi haitallista. Lisäksi on tärkeää saada riittävästi hyviä hiilihydraatteja, kuten täysjyväviljaa, ja pehmeitä rasvoja: öljyä, pähkinöitä ja avokadoa. Myös kuitu on tärkeää treenaavalle. Suoliston hyvinvointi vaikuttaa koko kehoon.

Venyttely on viisainta ajoittaa tunnin parin päähän siitä, kun treeni loppuu. Heti treenin jälkeen voi venytellä lyhyesti, myöhemmin pidemmän kaavan mukaan. Paras vaihtoehto on niin sanottu pumppaava venyttely, ei vain staattinen venyttely. On tärkeää, että lihakset on lämmitelty hyvin ennen kuin venyttely aloitetaan. Näin vältyt revähdyksiltä ja kivuilta. Lihaskalvoja avaava putkirulla ja venyttely ovat hyvä yhdistelmä.

Lihakset rakastavat lepoa. Ne kasvavat, kun sinä nukut. Muistathan pitää myös välipäiviä treenistä ja olla itsellesi lempeä. Vaikka treeni nostaa mielialaa ja tekee hyvää henkisesti, yhtä tärkeää on osata säädellä kehon voimavaroja.

Lihakset ovat paljon muutakin kuin kauniita kumpuja peilissä. Lihakset pitävät vanhenevan kehon kasassa ja ehkäisevät tuki- ja liikuntaelinsairauksia. Lihakset ja niiden tehokas treeni ovat tärkeitä myös hoikille ihmisille, jotka ovat vaarassa sairastua osteoporoosiin. Kun pidät huolta lihaksistasi, lihakset pitävät huolta sinusta.

Lihakset ovat myös yksilöllisiä. Perimä ja kehonkoostumus vaikuttavat siihen, onko lihasten kasvatus helppoa vai vaikeaa. Toiset saavat lihakset näkymään vaivattomasti, toisilla se ei tunnu onnistuvan millään. Olennaista on, että treeni, palautuminen ja ravinto ovat tasapainossa. Treeni ja proteiini ovat avainasemassa. Se, näkyvätkö lihakset vai eivät, on sivuseikka.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi