Lapsen ihottumat
Lapsilla esiintyy erityyppisiä ihottumia, joiden oireet, ilmiasu sekä asianmukainen hoito vaihtelevat. Yleisin ihottumatyyppi lapsilla on atooppinen ihottuma. Ihottumia esiintyy myös muissa tilanteissa, kuten allergioissa ja infektioissa. Tässä artikkelissa käsitellään yleisimpien lasten ihottumien syitä, diagnostiikkaa ja hoitoa.

Atooppisen ihottuman taustalla on tulehdussolujen aktivaatio, jonka aikaansaavat perimä, ympäristötekijät, ihon läpäisevyyden puutteellinen toiminta ja immunologiset reaktiot. Tulehdussolujen aktivaatio aiheuttaa ihon kuivumisen ja kutinan.

Aivan pienten lasten ruoka-aineallergioiden yleisin ilmenemismuoto on laaja-alaisen ihottuman kehittyminen. Myös eläinallergiat aiheuttavat usein kutisevaa, nopeasti ilmaantuvaa ihottumaa. Atopia- ja allergiataipumus kulkevat usein käsi kädessä, ja vaikeasta atopiasta kärsivillä lapsilla on allergia usein mukana pahentamassa ihottumaa.

Ihon ärsytys aiheuttaa myös yleisesti ihottumia lapsilla. Yleisin ärsytysihottuma lapsilla on vaippaihottuma, jonka taustalla on ulosteen ja virtsan aiheuttama ihoärsytys. Nokkosihottuma on äkillisesti ilmenevä, yleensä infektiosta mutta joskus myös allergisesta reaktiosta johtuva ihottuma. Syyhypunkit voivat aiheuttaa lapsille punaista pistemäistä tai pienistä vesirakkuloista muodostuvaa ihottumaa.

Erilaiset bakteeri- ja virustaudit ovat yleisiä lasten ihottumien aiheuttajia. Yleisimpiä ovat vesirokko, vauvarokko, parvorokko sekä enterorokko. Yksittäisiä tapauksia tavataan myös tuhka- ja vihurirokkoa. Bakteereista A ryhmän streptokokki nieluinfektion yhteydessä voi aiheuttaa kasvojen ja ylävartalon ihottuman, tulirokon. Myös lapsen pakaravaon ihottuma voi olla streptokokki-infektion aiheuttama. Kawasakin tauti on pääasiassa lapsilla tavattava verisuonitulehdus, johon tyypillisesti liittyy laaja-alainen ihottuma.

Lähteet:

Atooppinen ekseema, Käypä hoito, Suomalainen lääkäriseura Duodecim 2016.

Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Ekseemat, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi