Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa tilannetta, jossa ihminen ei siedä maitosokeria eli laktoosia.

Laktoosi-intoleranssi on sairautena harmiton, mutta oireiltaan epämiellyttävä. Kyseessä on maitotuotteiden mukana suolistoon kulkeutuneen laktoosin pilkkoontumattomuudesta johtuva tauti, joka aiheuttaa oireina mahakipuja, ilmavaivoja ja ripulointia.

Oireet aiheutuvat siitä, että henkilön suolistossa laktoosia pilkkovan proteiinin eli laktaasientsyymin aktiivisuus on heikentynyt lapsuuden jälkeen. Tämän takia suoliston bakteerit pilkkovat laktoosia, jolloin muodostuu kaasua. Tämä laajentaa suolta. Suolistoon imeytyy myös enemmän vettä, mikä aiheuttaa vetisiä ulosteita ja ripulointia.

Laktaasientsyymi on täysin toimiva lähes jokaisella vastasyntyneellä ja yleensä vasta yli viisivuotiailla voi esiintyä laktoosi-intoleranssia. Suomalaisessa väestössä laktaasientsyymin aktiivisuuden heikkenemistä esiintyy noin 18 prosentilla ja noin puolella heistä on oireita. Senpä takia vain oireinen laktaasientsyymin aktiivisuuden aleneminen luetaan laktoosi-intoleranssiksi. Oireet alkavat joko heti maitotuotteita nauttiessa tai korkeintaan kolmen tunnin sisällä ruokailusta.

Lähteet:

Pertti Mustajoki, Tietoa potilaalle: Laktoosi-intoleranssi, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Emma Virkki, Johanna Castren, Laktoosi-intoleranssi, YTHS.