Kuukautiskivuilla tarkoitetaan toistuvasti kuukautisiin liittyviä kipuoireita. Kuukautiskivut voivat olla primaarisia tai sekundaarisia. Primaarisista kuukautiskivuista puhutaan silloin, kun kuukautiset ovat olleen kivuliaat niiden alkamisesta lähtien tai kipuoireet ovat ilmenneet vuoden kuluessa kuukautisten alkamisesta. Sekundaarisissa kuukautiskivuissa puolestaan aiemmin kivuttomat kuukautiset muuttuvat myöhemmin kivuliaiksi.

Suurimmalla osalla naisista kuukautisvuotoon liittyy kipuoireita. Nuorista naisista kuukautiskipuja ilmenee noin puolella ja noin 10 %:lla kuukautiskivut ovat niin voimakkaita, että ne rajoittavat normaalia elämää osan aikaa kuukaudesta. Valtaosalla kipuoireet eivät kuitenkaan merkittävästi rajoita tai häiritse normaalielämää.

Kuukautiskivuissa kohtu supistelee kivuliaasti. Kivuliaisiin kuukautisiin liittyvät oireet voivat alkaa muutamia tunteja tai päiviä ennen vuodon alkamista ja kestää vuodon alkuvaiheen ajan. Oireilu saattaa kuitenkin jatkua koko vuodon ajan.

Lääkehoito perustuu pitkälti kipulääkkeiden ja ehkäisypillereiden käyttöön. Lääkitys vähentää kohdun supistelua sekä vähentää kipua, eli suurimmalle osalle kivusta kärsivistä saadaan merkittävä helpotus oireisiin.

Lähteet:

Halttunen-Nieminen M. Kuukautiskierto, Naistentaudit ja synnytykset –oppikirja. Duodecim Kustannus Oy 2011.

Härkki P. Kuukautiskivut, Lääkärin käsikirja, Duodecim Kustannus Oy 2016.