Kuntosali
Kuntosali vie sinut kohti parempaa kuntoa ja vetreämpää arkea. Treenaa kanssamme!

Kuntosali on ulkona tai useimmiten sisätiloissa oleva huone tai huoneisto, jossa on voimaharjoitteluun ja kuntoiluun liittyviä välineitä ja laitteita.

Jos kaipaat lisää lihasta tai liikunnasta tukea painonhallinnan prosesseihin, sinun kannattaa suunnata kuntosalille. Nykyihmisellä ei ole arjessa luontaisesti sellaisia fyysisesti kuormittavia elementtejä, jotka edesauttavat lihaskunnon ylläpitämistä.

Oma kuntosaliohjelma vie sinua kohti tavoitteitasi. Jos treenaat kuntosalilla säännöllisesti enemmän kuin kaksi kertaa viikossa, sinun kannattaa harkita sellaista kuntosaliohjelmaa, jossa eri kropan osia treenataan erikseen. Yhtenä päivänä treenataan esimerkiksi selkää, hartioita ja ojentajalihaksia. Toisena päivänä treenataan vatsalihaksia, hauiksia ja takapuolta. Kolmannelle päivälle voi jäädä jalat.

Kuntosali voi olla kunnan tai yrityksen tai yhteisön ylläpitämä. Joillekin kuntosaleille pääsee nykyään vuorokauden jokaisena tuntina. Kuntosalilla saatetaan järjestää myös kuntopiirejä tai muuta ohjattua liikuntaa.

Kuntosalin jäseneksi pääsee jäsenmaksun maksettuaan. Osalle kuntosaleista pääsee kertamaksulla tai tutustumaan uudelle salille ilmaiseksi yhden kerran.

Kuntosaliohjelman voi koettaa tehdä itse, etsiä sitä internetistä tai sivustoilta (kuten me terve.fi) tai sitten voi palkata itselleen personal trainerin laatimaan ohjelmaa. Personal trainer -palveluita voi myös ostaa verkosta, ilman että ikinä tapaa kyseistä personal traineria kasvotusten.

Osa personal trainereista on nykyään myös julkisuuden henkilöitä. Samoin osa julkisuuden henkilöistä on ymmärtänyt hyödyntää omaa brändiään kuntoimperiumin luomisessa.

Kuntosalilaitteet tukevat liikkujaa saavuttamaan tavoitteita. Kuntosalilaitteet tekevät samaa liikettä, minkä ihminen pystyisi tekemään niin sanotuilla vapailla painoilla, mutta hallitummin ja etenkin aloittelijalle helpommalla tavalla. Kuntosalilaitteiden käyttämiseen tulee perehtyä huolellisesti ennen kuin niitä alkaa käyttää. Väärin käytetty laite voi aiheuttaa lihaskipuja ja jopa vammoja.

Esimerkiksi jalkaprässissä on ihan mahdollista puristaa liike hieman väärillä lihaksilla liikkeelle. Silloin voi iskeä selkäsärky, lihasjumi – ja peräpukamat. Jos ei ole ihan varma, miten laitetta tulee käyttää, kannattaa jättää laitteilla leikkiminen sikseen. Asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi jalkaprässiä turvallisempi vaihtoehto on tavallinen kyykky.

Voimaharjoittelu on tällä hetkellä suosittua harrastamisen muoto. Suosioon on vaikuttanut ihannevartalon muuttuminen laihasta lihaksikkaaksi ja muodokkaaksi. Naisilla kroppaihanne on muodokas, jäntevä ja voimakas kroppa. Etenkin takapuolta halutaan pumpata pakaratreenillä kaarevaan, lihaksikkaaseen ja muodokkaaseen malliin.

Kuntosali on ikävä kyllä joskus paikka, joka pahentaa nuorten ulkonäköpaineita. Oman itsen vertaaminen toiseen ei ole kannattavaa.

Venyttely on suotavaa kuntosaliharjoittelun jälkeen. Kuntosaliohjelmaan liittyy useimmiten jonkinlainen lämmittely ja HIIT eli high intensity interval training -osuus. Levon merkitystä voimaharjoittelun ja liikunnan yhteydessä ei voi liioitella. Lihakset kasvavat levossa. Liika treenaaminen sitä paitsi nostaa ihmisen stressihormonitasoja.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi