Kilpirauhanen on ”perhosen muotoinen”, noin 20 grammaa painava umpirauhanen. Se sijaitsee kaulalla kilpiruston sivuilla ja alapuolella. Kilpirauhasen toiminnalla on merkittävä vaikutus ihmisen terveyteen, sillä sen erittämät hormonit (tyroksiini (T4) ja trijodityroniini (T3)) säätelevät elimistön aineenvaihduntaa. Ne kiihdyttävät elintärkeitä toimintoja joka puolella kehoa. Kilpirauhashormonien eritystä puolestaan säätelevät aivojen aivolisäke ja hypotalamus.

Kilpirauhashormonit vaikuttavat kasvuun, energian käyttöön, lämmöntuottoon ja lisääntymiseen sekä säätelevät suoliston immuunivasteita. Lisäksi ne vaikuttavat vitamiinien, valkuaisaineiden, hiilihydraattien, rasvojen, elektrolyyttien ja veden käyttöön. Kilpirauhashormonit voivat myös muuttaa muiden hormonien ja lääkkeiden vaikutusta.

Kilpirauhasen tuottaessa oikean määrän hormoneita ihmisen aineenvaihdunta toimii normaalisti. Joskus kilpirauhanen kuitenkin tuottaa liian vähän tyroksiinihormonia, jolloin elimistön aineenvaihdunta hidastuu. Tätä tilaa kutsutaan kilpirauhasen vajaatoiminnaksi eli hypotyreoosiksi.

Lähteet:

Matti Välimäki, Timo Sane, Leo Dunkel (toim.), Endokriiniset sairaudet, Endokrinologia, Kustannus Oy Duodecim, 2009.

Hypotyreoosi, Lääkärin Käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Terve.fi

Flunssan jälkeinen oireilu/kilpirauhasen vajaatoiminta.

Terve. Olen 29-vuotias työssäkäyvä mies. Puoli vuotta sitten minulla alkoi lihassärky ja kireys. Meni niin pahaksi, että jos urheilin jouduin pitämään 4 päivää taukoa, koska kipu lihaksissa oli niin kova. Sen jälkeen minulla oli 2kk sisään 3 flunssaa. Niistä jäi rintakipu ja hengenahdistus. Kävin terveysamalla ja kerran sisätautilääkärillä. Verikokeita otettiin, mutta mitään ei löydetty. Kilpirauhaset yms olivat normaalit. Nähä arviot tulivat pelkillä neljällä eri verikokeilla ja PEF-testillä. Muuten minua ei olla tutkittu. Sisätautilääkäki rupesi jo puhumaan työkykyisyydestä jos ei mene ohi, mikä on hieman kummallista. Näiden kolmen flunssan jälkeen pahimmat oireet ovat hengenahdistus,rintakipu,närästys ja lihaskipu varsinkin jaloissa. Viimeksi kun kävin niin lääkäri otti myös verenpaineen ja sanoi sen olevan melko matala. Muita oireita ovat: Virtsaamisen lisääntyminen, unenlaadun huononeminen, herääminen hengityksen salpaantumisen takia, painonnousu, alfat, kynsien halkeilu, hiusten laadun huonontuminen, yleiskunnon huonontuminen ja sykkeen nousu pienestäkin rasituksesta, silmien kirvely ja kuorsaus Olen kertonut nämä kaikki oireet terveyskeskuksella, mutta siellä tuijotetaan vain koetuloksia ja niiden mukaan mennään. Olen lopettanut tupakoinnin ja alkoholin käytön kokonaan tämän takia. Lisäksi parantanut ruokavaliota ja ruvennut syömään C ja D-vitamiinia,sinkkiä,magnesiumia ja E-EPA:a. Ja silti olo ei parane ja paino nousee. Itse olen miettinyt, että minua ei oteta tosissaan, koska en ole ollut sairaslomalla päivääkään. Henkinen hyvinvointi rupeaa olemaan melko huono. En tiedä johtuuko kyseisestä vaivasta vai stressistä, mutta myös ärtyneisyys ja yleinen henkinen pahaolo on lisääntynyt huomattavasti.  Tätä ennen minulla on ollut aivokasvain noin 5 vuotta sitten, joka poistettiin ja siitä ei jäänyt mitään jälkioireita. Kasvain oli hyvänlaatuinen ja saatiin poistettua kokonaan. Kahdella ystävälläni on kilpirauhasen vajaatoiminta ja he kumpikin olivat sitä mieltä, että oireet viittaavat siihen. Toinen sanoi, että verikoetulokset ovat yksilölliset ja voivat näyttää normaalilta vaikka minulla se olisikin.