Kilpirauhanen on ”perhosen muotoinen”, noin 20 grammaa painava umpirauhanen. Se sijaitsee kaulalla kilpiruston sivuilla ja alapuolella. Kilpirauhasen toiminnalla on merkittävä vaikutus ihmisen terveyteen, sillä sen erittämät hormonit (tyroksiini (T4) ja trijodityroniini (T3)) säätelevät elimistön aineenvaihduntaa. Ne kiihdyttävät elintärkeitä toimintoja joka puolella kehoa. Kilpirauhashormonien eritystä puolestaan säätelevät aivojen aivolisäke ja hypotalamus.

Kilpirauhashormonit vaikuttavat kasvuun, energian käyttöön, lämmöntuottoon ja lisääntymiseen sekä säätelevät suoliston immuunivasteita. Lisäksi ne vaikuttavat vitamiinien, valkuaisaineiden, hiilihydraattien, rasvojen, elektrolyyttien ja veden käyttöön. Kilpirauhashormonit voivat myös muuttaa muiden hormonien ja lääkkeiden vaikutusta.

Kilpirauhasen tuottaessa oikean määrän hormoneita ihmisen aineenvaihdunta toimii normaalisti. Joskus kilpirauhanen kuitenkin tuottaa liian vähän tyroksiinihormonia, jolloin elimistön aineenvaihdunta hidastuu. Tätä tilaa kutsutaan kilpirauhasen vajaatoiminnaksi eli hypotyreoosiksi.

Lähteet:

Matti Välimäki, Timo Sane, Leo Dunkel (toim.), Endokriiniset sairaudet, Endokrinologia, Kustannus Oy Duodecim, 2009.

Hypotyreoosi, Lääkärin Käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Terve.fi

Kilpirauhasarvot - 26254

Mihin 19.2.2009 otetut veriarvoni viittaavat: tsh 0,054 (viite 0,2-4,5) ja t4v 9 (viite 10-21)? 11.11.2008 arvot olivat tsh alle 0,1 (viite 0,2-4,5) ja t4v 14 (viite 10-21). Hemoglobini on hyvä; 9.1.2009 135. Crp oli kunnossa 11.11.2008 B-la 2 (viite 1-20). Olen valtavan väsynyt ja väsymys vain pahenee koko ajan (saatan esim. nukahtaa istualleni ja nukkua alkuillasta aamuun ilman heräämistä). Lisäksi hiuksia lähtee koko ajan ja hiukset ovat kuivat ja katkeilevat, samoin kynnet. Minua janottaa usein, paleltaa, kädet ovat väsyneet, kipeät ja turvoksissa usein, muitakin nivel- ja lihaskipuja esim.polvet, lihaskramppeja jaloissa, silmät arat ja tulehtuvat usein, joskus on sydämen tykytystä, viimeisen kuukauden ajan on ollut myös esim. pahoinvointia. Välillä on ollut kuukautishäiriöitäkin. En ole raskaana. Olen viime aikoina sairastellut tosi paljon; oikean käden kyynärnivel tulehtui, vasemman käden ranne- ja peukalojänteet tulehtuivat, sain pahan allergisen reaktion ja sen päälle puhkesi kasvoihin huuliherpes ja lisäksi on ollut myös migreeniä, silmätulehduksia, poskiontelotulehduksia ja kurkunpäätulehdus. Usein iltaisin myös lämpö nousee/ joskus päivälläkin (normaalilämpöni on 36,5 ja iltaisin lämpö on noussut esim. 37,3-37,7). Pelkään työssäjaksamiseni ja opiskeluni jaksamisen puolesta. Olen todella motivoitunut työntekijä ja samoin motivoitunut jatko-opinnoistani eli masentunut en ole vaan fyysisesti valtavan väsynyt ja jatkuva sairastelu vain uuvuttaa lisää. Työssäni joudun tekemään jatkuvasti ylitöitä. Olen 35-vuotias nainen, 167 cm ja paino n.70 kg. Välillä paino on noussut, mutta viime aikoina paino on alkanut tippua vaikka minulla on usein nälkä ja syön normaalisti ja myös herkkuja. Minulla ei ole muuta jatkuvaa lääkitystä kuin Xyzal kerran päivässä allergiaan sekä käytän hormonirengasta ehkäisyyn. Tarvittaessa käytän migreeniin Imigran-suihketta ja Burana 800mg -tabletteja. Työterveyslääkärini laittoi minulle lähetteen endokrinologille, jonka aikaa odotan (saattaa olla pitkät jonot). Mikä sairasteluuni voisi olla syynä? Mitä voisin tehdä terveyteni paranemiseksi? Terveisin nimim. kiitosta tiedollinen

Terve.fi

Voiko kilpirauhanen olla syynä tähän kaikkeen?

Olen 40v. 54kg/167cm,(ennen) terve ja liikkuvainen nainen.Ongelmanani on hiustenlähtö, mutta myös helposti puutuvat jalat ja kädet sekä tinnitus. Taustaa: ranteessa 1,5 vuotta sitten jännetupentulehdus,sen jälkeen akilles- ja kantapään limapussintulehdus. Jalkaleikkaus 05/07. Tinnitus on ollut vasemmassa korvassa riesanani ajoittain 1,5 vuotta ja häiritsee yöaikaan.Usein huomaan myös lievää ohimopäänsärkyä “tinnitysyön” jälkeen. Puutumiset: kädet puutuvat öisin ja oikean käden pikkurilli jäykistyy myös helposti, jalat puutuvat ja pistelevät helposti puristuksessa. Ongelma helpottaa, kun raajan vapauttaa puristuksesta tai huonosta asennosta. Hiusten lähdön huomasin joitain viikkoja leikkauksen jälkeen. Leikkauksen jälkeen kärsin jonkin aikaa päänsärystä. Hiustenlähtö on ollut voimakasta n.200-300 hiusta päivässä ja on kestänyt jo puolen vuoden ajan.Nyt hivenen uutta sänkeä tulossa, mutta hiukset ohentuneet n.3/4 osalla. Tutkimuksia on tehty: Kuulotutkimus ja aivorunkoaudiometria normaalit Verikokeet:S-TSh 6(viitearvo 0.4-4),S-T4-V 16(10-23),S-T3 1.2(1.1-2.5),S-TPOAb 290(<60),UÄ ok ei muutoksia,B-PVK-paketti ok,S-ALAt 22(10-45),SAFOS 39(35-105),fS-Krea 73(50-90),B-tTG-O <5(n:NEGAT),S-ANCA<20,S-ANA<40 (<80),B-La 5,Kolesteroliarvot hyvät,verensokeri 5,HB 142,verenpaine 112/68,leposyke 50-55.Kuukautiskierto säännöllinen. Ihotautilääkärin mielestä kyseessä ei ole pälvikalju vaan Telogen effluvium. Thyroxinia olen syönyt 4,5kk ja nyt viimeiset 1,5kk 0.1mg.Arvot olivat nyt TSH 0.03,T-4V 30.Ei liikatoiminnan oireita ja lääkettä ei vähennetty. Puutumiset ja tinnitus olivat välillä poissa, mutta ovat tulleet riesaksi uudelleen.Pelko muista autoimmuunitaudesta ja hiustenlähdön vuoksi paniikki kaikista vakavista sairauksista on päällimmäisenä mielessä.Olen stressaavaa ihmistyyppiä ja huomaan olevani koko ajan vatsalihakset kireällä. Voiko nämä oireet johtua näistä kilpirauhasongelmista vai pitääkö huolestua jostain muusta sairaudesta tämän lisäksi?